-Αν και είχε ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τον Ολλανδό, Φέρι Βέερτμαν, που πήρε τελικά το χρυσό μετάλλιο, ο Έλληνας αθλητής κατετάγη δεύτερος από το φώτο – φίνις!
Η Ελλάδα απέκτησε ένα ακόμη μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, καθώς ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε την δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στην κολύμβηση, στα 10.000 μέτρα ανοιχτής θάλασσας και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αν και είχε ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τον Ολλανδό, Φέρι Βέερτμαν, που πήρε τελικά το χρυσό μετάλλιο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήταν μια τρομερή κούρσα, με τον 36χρονο Γιαννιώτη να τα δίνει όλα στα τελευταία 200 μέτρα και να παίρνει κεφάλι, ενώ ήταν πάντα κοντά στους πρώτους. Ωστόσο το φώτο – φίνις έδωσε στον Ολλανδό, που τερμάτισε με τον ίδιο χρόνο, 1:52:59.8, το χρυσό μετάλλιο. Σε μια απίστευτη κίνηση μεγαλείου και ευ αγωνίζεσθαι, ο Σπύρος Γιαννιώτης μπλόκαρε την ένσταση, που ήθελε να καταθέσει η ελληνική πλευρά, αποδεχόμενος πλήρως το δίκαιο της επικράτησης του Ολλανδού Φέρτμαν!
Νωρίτερα η ελληνική πλευρά ήθελε να καταθέσει ένσταση, ώστε να απονεμηθεί και στον Γιαννιώτη το χρυσό μετάλλιο, που κρίθηκε στο φώτο φίνις και στην πιο “γρήγορη χεριά” του Ολλανδού αντιπάλου του.

Ήταν η πρώτη μεγάλη ελληνική επιτυχία για την κολύμβηση μετά από 120 ολόκληρα χρόνια, καθώς η Ελλάδα είχε να ανέβει στο βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων στην κολύμβηση, από τους πρώτους σύγχρονους Αγώνες το 1896

Ο ίδιος, όμως, δεν ήταν σύμφωνος και, όπως είχε τονίσει και στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Φέρτμαν κατέκτησε δίκαια το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Έτσι μπλόκαρε την όλη διαδικασία, αποδεικνύοντας, ότι είναι ένας αληθινός Ολυμπιονίκης!
Πέρα από την μεγάλη επιτυχία του Γιαννιώτη για τον ελληνικό αθλητισμό, ήταν και η πρώτη μεγάλη επιτυχία για την κολύμβηση μετά από 120 ολόκληρα χρόνια, καθώς η Ελλάδα είχε να ανέβει στο βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων στην κολύμβηση, από τους πρώτους σύγχρονους Αγώνες το 1896.
Η Ελλάδα στην κολύμβηση έχει συνολικά επτά Ολυμπιακά μετάλλια (ένα χρυσό, τρία ασημένια και τρία χάλκινα), όλα από την 1η Ολυμπιάδα του 1896 στην Αθήνα. Στα 36 του χρόνια, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, ο Σπύρος Γιαννιώτης πήρε το μοναδικό μετάλλιο, που έλειπε από την τεράστια συλλογή του, χάνοντας τον τίτλο του χρυσού Ολυμπιονίκη, κυριολεκτικά για μια ανάσα.
Ο κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας αθλητής πήρε, ωστόσο, την δεύτερη θέση στα 10 χιλιόμετρα και «έσβησε» την προσωπική του απογοήτευση για την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, πριν τέσσερα χρόνια, και ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο την καριέρα του.

index

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ