cof

Αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας «Μνήμες Πόντου» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Τσιτσάνη – Πρόκειται για φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή της κ. Άννας Θεοφυλάκτου.

Ένα οδοιπορικό στη μνήμη αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας «Μνήμες Πόντου», που παρουσιάζεται στο τρικαλινό κοινό στο Μουσείο Τσιτσάνη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης που πραγματοποιεί η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Νομού  Τρικάλων. Και αυτό, καθώς  φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης και πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όπως τονίζεται σε σχετικό ενημερωτικό υλικό της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, στην έκθεση παρουσιάζονται πρόσωπα, κτήρια, εκκλησίες, σχολεία, μνημεία καθώς και στιγμιότυπα της κοινωνικής ζωής από διάφορες περιοχές και πόλεις του ιστορικού Πόντου. Πρόκειται για φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή της κ. Άννας Θεοφυλάκτου. Η κ. Άννα Θεοφυλάκτου από το 1981 μέχρι και σήμερα πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στον Πόντο, δημιουργώντας σταδιακά μία αξιόλογη συλλογή φωτογραφικού υλικού, που παρουσιάζεται σε περιοδικές εκθέσεις φωτογραφιών και κειμηλίων, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες.

Το αρχείο αυτών των φωτογραφιών δώρισε η ίδια στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2000. Μέρος αυτής της συλλογής εκθέτει ο σύλλογος στο τρικαλινό κοινό.

Λίγα λόγια για την κ.  Άννα Θεοφυλάκτου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924. Είναι κόρη  του γιατρού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου και της Ιφιγένειας Κογκαλίδου-Θεοφυλάκτου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε την ειδικότητα της οφθαλμιάτρου. Να σημειώσουμε πως πρόκειται για την πρώτη γυναίκα χειρουργό οφθαλμίατρο στην Ελλάδα. Έχει τρία παιδιά.

Η Άννα Θεοφύλακτου ασχολήθηκε με τα κοινά ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια. Στόχος της ήταν η επαφή με όλα τα ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα οποία προσέφερε πλούσιο εθνικό και κοινωνικό έργο. Τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη και συμπάθεια για τη «Μέριμνα», την οποία οι γονείς της μαζί με τη Θάλεια Σαουλίδου επανίδρυσαν στη Θεσσαλονίκη μετά τον ξεριζωμό αγωνίστηκε για την πρόοδο του σωματείου, ιδιαίτερα μετά την εκλογή της στη θέση της Προέδρου το 1974. Στα εννέα χρόνια της προεδρίας της (1974-1983), ιδρύθηκε ο πρότυπος στη λειτουργία του παιδικός σταθμός «Αργώ» για την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας, ενώ με εισήγησή  της ο προστάτης της «Μέριμνας» και πολιούχος της Τραπεζούντας Άγιος Ευγένιος καθιερώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως πολιούχος της Καλαμαριάς, το 1979.

cof

Βράβευση

Μεγάλη τιμή για την ίδια και για τη «Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης» αποτελεί η βράβευση της από την Ακαδημία Αθηνών, το 1992, που την τίμησε για  το πολυποίκιλο και πολυδιάστατο κοινωνικό και εθνικό της έργο. Με την πείρα, τις γνώσεις και τη σοφία της αποτελεί και σήμερα σημαντικό κεφάλαιο για τη «Μέριμνα» και αρωγό στις προσπάθειες του σωματείου για την επίτευξη των στόχων του.

«Μέριμνα Ποντίων Κυριών»

Το 1904 ιδρύεται στην Τραπεζούντα του Πόντου η «Μέριμνα Ποντίων Κυριών», με την πρωτοβουλία της Βασώς Ασλανίδου και την ενεργό δράση και καθοδήγηση του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Κωνστάντιου Β’. Σκοπός της Αδελφότητας είναι «η δια παροχής εργασίας υλική υποστήριξις των δεομένων προστασίας και αρωγής Ελληνίδων». Με την ίδρυση του σωματείου λειτούργησε και Εργαστήριο Κοπτικής-Ραπτικής και Εργοχείρων-Κεντημάτων, όπου εργάσθηκαν εκατοντάδες κοπέλες. Εκεί μαζί με την εκμάθηση της τέχνης διδάσκονταν και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.

Η Μέριμνα, επισημαίνεται στο ίδιο παραπάνω ενημερωτικό υλικό,  από την ίδρυση της και μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 προσέφερε τις υπηρεσίες της στην Εκκλησία και την κοινωνία σε κάθε περίπτωση Το 1923 η Θάλεια Σαουλίδου και το ζεύγος Θεοφύλακτος και Ιφιγένεια Θεοφυλάκτου (γονείς της Άννας Θεοφυλάκτου) πρωτοστατούν στην επανίδρυση του σωματείου στη Θεσσαλονίκη. Οργανώνεται το Εργαστήριο Κοπτικής-Ραπτική και Εργόχειρων – Κεντημάτων όπου προσφέρεται εργασία σε κοπέλες που αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης από τον ξεριζωμό και την καταστροφή. Τα επόμενα  χρόνια ιδρύουν τη «Στέγη Κοριτσιού», τον παιδικό σταθμό «Αργώ» και το Νηπιαγωγείο τα οποία συστεγάζονται, και τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Διαμαντίδειο Στέγη».

Το 1983 η Ακαδημία Αθηνών τιμά τη Μέριμνα με βραβείο και μετάλλιο «για την μεγάλη κοινωφελή και πνευματική προσφορά της». Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών (Θεσσαλονίκης πλέον) συνεχίζει μέχρι και σήμερα το κοινωνικό της έργο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ