Την ανάγκη να χαραχθεί μία εθνική στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό σε βάθος δεκαετίας «χωρίς να αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση» εξέφρασε η εκλεγμένη Παγκόσμια Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, υπεραμυνόμενη της αναγκαιότητας ύπαρξης του ΣΑΕ καθώς, όπως είπε, «η Ομογένεια είχε για πρώτη φορά ένα επίσημο παγκόσμιο θεσμικό όργανο αναφοράς,  κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της Ελλάδος».

Από την τηλεοπτική εκπομπή ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ των Άκη Παυλόπουλου και Ντόρας Κοτροκόη, στην τηλεόραση του OPEN, η Όλγα Σαραντοπούλου, αναφερόμενη στον νέο νόμο για την ανασύσταση του ΣΑΕ συμφώνησε ότι υπάρχει χώρος για βελτιώσεις της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα. Πρόσθεσε ότι  η προηγούμενη εμπειρία μπορεί να φανεί χρήσιμη, αλλά, επεσήμανε ότι ο νέος νόμος δεν έτυχε διαβούλευσης με την Ομογένεια και αναρτήθηκε το νομοσχέδιο για λίγες μόνο ημέρες στη Διαύγεια και αυτές μέσα στον μήνα Αύγουστο όπου οι ομογενείς δεν ήταν διαθέσιμοι λόγω διακοπών ή δεν είχαν προηγουμένως ενημερωθεί.

Αναφορικά με ελλείψεις και λάθη που μπορεί να παρατηρήθηκαν στη διάρκεια λειτουργίας του ΣΑΕ η κα Σαραντοπούλου επιμέρισε τις ευθύνες τόσο στην Ελληνική Πολιτεία και στις εκάστοτε κυβερνήσεις και στα πολιτικά κόμματα όσο και σε ανθρώπινα λάθη του Προεδρείου του ΣΑΕ.

Παρόλα αυτά, η Παγκόσμια Γραμματέας χαρακτήρισε το ΣΑΕ ως την πρώτη μεγάλη προσπάθεια ένωσης του παγκόσμιου Ελληνισμού. Αναφέρθηκε στην ίδρυση των παγκοσμίων Δικτύων Επιχειρηματιών, Επιστημόνων, Πολιτισμού, Γυναικών, Νεολαίας και Ομογενειακών ΜΜΕ. Ιδρύθηκαν Ιατρικά Κέντρα στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας επί προεδρίας Α. Άθενς και από το ΣΑΕ Ευρώπης, εκπονήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους ομογενείς δασκάλους στην πρώην ΕΣΣΔ, οργανώθηκαν οι Αθλητικοί Αγώνες από την Περιφέρεια Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, η οποία παραμένει έως σήμερα ενεργή, καρποφόρησε η ανάπτυξη συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα, κ.α.

Αναφορικά με την συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με την Δημόσια Διπλωματία, η Δρ. Σαραντοπούλου υπογράμμισε ότι η Ομογένεια περίμενε την αναβάθμιση με την ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού και αντί αυτού είχαμε την υποβάθμιση της ΓΓΑΕ.

 

Με την ίδρυση του Υπουργείου, «θα μπορούσε η Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις τεράστιες  οικονομικές, πολιτικές, πνευματικές και κοινωνικές δυνατότητες της μεγάλης ανά τον κόσμο δεξαμενής των Ελλήνων του εξωτερικού».

Απαντώντας στην ερώτηση εάν στο νέο υπό ανασύσταση ΣΑΕ εκπροσωπούνται όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, η Γραμματέας ΣΑΕ ανέφερε ότι ο νόμος  κάνει λόγο για εκπροσώπους μόνο οργανώσεων,  ο αριθμός εκπροσώπησης περιορίζεται μόνο σε  50 αντιπροσώπους στη Γενική Συνέλευση όταν η Γαλλία, με μόνον 2 εκατομμύρια αποδήμους  εκλέγει 445 ομογενείς ως συμβούλους προξενείων και πρεσβειών κατ’ αρχήν και από αυτούς εκλέγονται 90 στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση των Αποδήμων και από αυτούς 12 βουλευτές στην Γενική Εθνοσυνέλευση και 11 στη Γερουσία. 

Η Γραμματέας του ΣΑΕ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι αυτό που λείπει χρόνια «είναι μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό με συγκεκριμένους στόχους και διαδικασίες υλοποίησης, μία στρατηγική σταθερή που δεν θα αλλάζει με τις κυβερνήσεις. Θα είναι σταθερή για τις επόμενες δεκαετίες».

Και κατέληξε: «Διότι αυτό που επιθυμεί ο Απόδημος Ελληνισμός είναι μία αγαστή συνεργασία, μια αμφίδρομη σχέση αλληλοσεβασμού και εκτίμησης, διότι  μόνο με κοινή πορεία θα ωφεληθούν και οι δυο πλευρές, και η Ομογένεια και η Πατρίδα. Μόνο η σύμπραξη των δύο θα έχει θαυμαστά αποτελέσματα και για την Ελλάδα και για τον Απόδημο Ελληνισμό και για το μέλλον των παιδιών μας».

Στο πάνελ της εκπομπής ήταν προσκεκλημένος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Περιφέρειας ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ κ. Κυριάκος Ιορδανίδης, ο οποίος ανέπτυξε και τη δική του οπτική ως προς τον νέο νόμο και υπογράμμισε τα επιτεύγματα της Περιφέρειας Χωρών πρώην ΕΣΣΔ που συνεχίζει να είναι ενεργή και να παρουσιάζει εξέχον έργο.

                 

Βιέννη, 1 Απριλίου 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ