Περισσότερα από 150 άτομα παρευρέθηκαν στην τελευταία διάλεξη των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, που παρουσίασε η πρώην δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Ελένη Βατσικοπούλου, στο Ελληνικό Κέντρο.
Μετά τη διάλεξη ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα των Σεμιναρίων για το 2017, ενώ ακολούθησε και η εκδήλωση απονομής των πιστοποιητικών συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν τα Σεμινάρια.
Χαιρετισμούς απηύθυναν τόσο η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, όσο και ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελλάδας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και σε μια σειρά πρωτοβουλιών συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση. “Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης θεωρείται ως ένα υπόδειγμα οργανισμού της Διασποράς», είπε ο κ. Παπαστεργιάδης.
Κατά τη διάρκεια του έκτου έτους της σειράς των Σεμιναρίων, παρουσιάστηκαν περισσότερες από 30 διαλέξεις, δήλωσε ο Δρ Νίκος Ντάλλας, συντονιστής του προγράμματος.
«Ενας αριθμός ρεκόρ άνω των 90 συμμετεχόντων έλαβαν Πιστοποιητικά Συμμετοχής για την παρακολούθηση δέκα ή περισσοτέρων διαλέξεων. Επίσης ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα των διαλέξεων για το 2017, με τη συμμετοχή πολλών ακαδημαϊκων που θα παρουσιάσουν ενδιαφέροντα θέματα. Το ένα τρίτο των ομιλητών είναι από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, ενώ τα τρία τέταρτα παρουσιάζουν ομιλίες τους για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κέντρο της Κοινότητας.»
Στο πρόγραμμα του 2016 δοκιμάσθηκε με επιτυχία μια συζήτηση υπό μορφή πάνελ. Θα υπάρχουν δύο τέτοιες συζητήσεις το 2017. Μια άλλη εξέλιξη στο πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς είναι ότι η πρώτη Πέμπτη κάθε Σεπτέμβρη θα αφιερώνεται στο εξής σε διάλεξη στη μνήμη του ποιητή μας Δημήτρη Τσαλουμά, με την οποία θα τιμάται η λογοτεχνία της διασποράς. Την πρώτη διάλεξη θα παρουσιάσει ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Αυτή η πρωτοβουλία είναι από κοινού από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο.semina
Η Ελένη Βατσικοπούλου παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Το Παλίμψηστο: Επίπεδα ιστορίας και μνήμης στην Ελλάδα», που βασίστηκε σε έρευνα που έχει αναλάβει για το διδακτορικό της στο UTS Σίδνεϊ, όπου σήμερα διδάσκει δημοσιογραφία. Η λέξη «παλίμψηστο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα έγγραφο, όπου το κείμενο έχει ξυθεί ή ξεπλυθεί έτσι ώστε η σελίδα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για ένα άλλο έγγραφο και η Ελένη το χρησιμοποιεί ως ιστορική μεταφορά. Αυτή η έρευνα από την Ελένη μπορεί να περιγραφεί ως μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα που σχετίζεται με την ταυτότητά της.
Η οικογένεια της Ελένης κατάγεται από την περιοχή της λίμνης της Πρέσπας στη Φλώρινα. Αυτή η παραμεθόρια περιοχή που συνορεύει με την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, υπήρξε προσβαλλόμενος χώρος από ιστορική άποψη, ταυτότητας και κυριαρχίας. Οι γονείς της, μαζί με την πεντάχρονη τότε Ελένη, μετανάστευσαν στην Αυστραλία το 1965 πάνω στο θρυλικό πλοίο «Πατρίς», και εγκαταστάθηκαν στην Αδελαΐδα. Και οι δύο γονείς της ήταν παιδιά προσφύγων, αλλά σπάνια συζητούσαν τις εμπειρίες και τις επιπτώσεις της εκτόπισής τους.
Οντας πολυβραβευμένη δημοσιογράφος, ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν η Ελένη ξεκινήσει σχολαστική έρευνα για το παρελθόν της οικογένειάς της, προσπαθώντας να καταλάβει αυτή τη σιωπή τους. Το κοινό ήταν αρκετά γοητευμένο από το προσωπικό ταξίδι της και πορεία.
Greek Community of Melbourne

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ