Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας  κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, μίλησε στη  θεματική εκδήλωση – αναπτυξιακή ημερίδα, με τίτλο: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑ: Προκλήσεις και προοπτικές», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουζάκι.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της, έχει ως εξής:                              

«Συγχαίρω τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία να εμβαθύνουμε στο θέμα «Τ.Α.  και Ορεινότητα» και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις και τον διάλογο που θα ακολουθήσει.

Στην Ελλάδα ο ορεινός όγκος για πολλά χρόνια δεν συμπεριλαμβανόταν στις προτεραιότητες του εθνικού σχεδιασμού, ενώ εφαρμόστηκαν κατά κόρον πολιτικές που ευνοούσαν την αστικοποίηση.

Η κρίση και τα μνημόνια, αλλά και πριν από αυτά, η μεταβίβαση στους δήμους πολλών αρμοδιοτήτων χωρίς να συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό, έφεραν τους δήμους σε δεινή κατάσταση.

Αναμφισβήτητα, οι ορεινοί δήμοι βιώνουν σε ακραία μορφή το πρόβλημα αυτό. Η κυβέρνησή μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και, ιδίως, στις ορεινές και νησιωτικές, προσπαθεί βήμα – βήμα να αναστρέψει αυτή την κατάσταση. Είτε με θεσμικές ρυθμίσεις είτε με πόρους και προσωπικό. Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, ότι οι μικροί ορεινοί δήμοι έχουν συνήθως χαμηλά ίδια έσοδα, και λαμβάνουν πολύ χαμηλή κρατική επιχορήγηση, λόγω του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται οι ΚΑΠ, ξεκινήσαμε το 2017 ένα Πρόγραμμα Ειδικής Επιχορήγησης των μικρών δήμων, για να αντισταθμίσουμε, μεσοπρόθεσμα, την ασύμμετρη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης.

Αυξήσαμε τους επενδυτικούς ΚΑΠ που έλαβαν οι δήμοι αυτοί, δύο με τρείς φορές σε σχέση με την τακτική τους επιχορήγηση, γεγονός το οποίο επαναλήφθηκε και φέτος. Φέτος, έφτασαν τα 1,23 εκατ. € και για το 2019 θα ανέλθουν σε 1,760 εκατ. €.

Επιπλέον, οι μικροί ορεινοί δήμοι εντάχθηκαν στα λοιπά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών και το ΠΔΕ και ενισχύθηκαν:

  • Για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών με 124 εκετ. € το 2018, ενώ για μια ολόκληρη τετρατία, από το 2010 -2015, είχαν δοθεί μόνον 18 εκατ. €
  • Για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών 41 εκατ. €
  • Για την εξόφληση υποχρεώσεων από δικαστικές αποφάσεις (Πρόγραμμα Αξία), 6,6, εκΑΤ. € ενώ συνολικά δόθηκαν 134 εκατ.€ στην Τ.Α.
  • Περισσότερα από 1,8 δις €, δόθηκαν σε όλους τους ΟΤΑ, μόνο το 2018, από τα δυο Προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 και 2, για έργα υποδομής, συντηρήσεις, δίκτυα ύδρευσης, αγροτική οδοποιία, προμήθεια μηχανημάτων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ξαναδεί τόσους πολλούς πόρους, στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες.

Η πολιτική μας είναι να άρουμε αδικίες και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία σε όλη τη δημόσια διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.

Για το θέμα της υποστελέχωσης των μικρών ορεινών δήμων, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας δίνει το γενικό δημοσιονομικό πλαίσιο, η κυβέρνηση προχωράει σε νέες προσλήψεις, 118 θέσεων επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, ενώ θα υπάρξει τριετές πρόγραμμα πρόσληψης 1.500 επιστημόνων για τη στελέχωση των οικονομικών και των τεχνικών υπηρεσιών, και 8.000 θέσεων λοιπού προσωπικού. Οι προσλήψεις αυτές είναι εφικτές επειδή η κυβέρνηση κατάφερε να επαναφέρει την ποσόστωση 1:1, στις προσλήψεις- αποχωρήσεις.

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζω ότι με ρύθμιση που έρχεται σε λίγες ημέρες στη Βουλή, θα χορηγηθεί  επιπλέον επίδομα θέρμανσης 15 εκατ. € από το υπερπλεόνασμα, προκειμένου να ενισχυθούν οι πολίτες των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών. 

Θέλω επίσης να αναφέρω τη δέσμευση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την επέκταση του Δικτύου Ευρυζωνικών Επικοινωνιών, προκειμένου τα ορεινά χωριά μας να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην ψηφιακή εποχή.

Έτσι πορευτήκαμε το προηγούμενο διάστημα και είναι απόφασή μας να συνεχίσουμε με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Τ.Α., μέσα από διάλογο, ευρείες συναινέσεις και σταθερή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

 Η κυβέρνησή μας βρίσκεται στο πλευρό της Τ.Α.  Σε αυτή την προσπάθεια, η ενεργός συμμετοχή όλων μας θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Η αξιοποίηση των τοπικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων θα συμβάλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Έχουμε σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό με ιδέες και μεράκι. Και είναι επιτακτικά αναγκαίο να βρούμε τα εργαλεία που θα μετατρέψουν το συλλογικό κοινωνικό όραμα σε πράξη.

Η Ημερίδα σας πραγματοποιείται στην κατάλληλη στιγμή και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα πλεονεκτήματα των δικών μας ορεινών περιοχών και εν προκειμένω της Αργιθέας.

Οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αφορούν στην ανάδειξη της ιστορίας μας, που είναι γεμάτη με αγώνες για την πατρίδα, της πλούσιας παράδοσής μας και του πολιτισμού της περιοχής. Οφείλουμε επίσης να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην  προστασία του περιβάλλοντος και την προβολή του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που διαθέτουμε. Αυτά θα συμβάλλουν τόσο στην ενδυνάμωση της  οικονομίας της περιοχής όσο και στην εμπέδωση ενός νέου και ολοκληρωμένου παραγωγικού προτύπου, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για Θεματικό Τουρισμό και ειδικότερες, επίσης, μορφές τουρισμού. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο το ψηφίσαμε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.  

Τώρα, που η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, τώρα που τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν, τώρα που η ανάκαμψη είναι γεγονός, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η προοπτική της δίκαιης ανάπτυξης είναι ρεαλιστική και επιτεύξιμη.

Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν μια καλή βάση επανεκκίνησης για την τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών – ως περιοχών με ιδιαίτερο πολιτισμικό, περιβαλλοντικό, ιστορικό και αξιακό φορτίο.

Μπορούμε να βάλουμε μικρούς και μεγάλους στόχους για το μέλλον, έτσι ώστε τα ορεινά χωριά μας και οι δήμοι μας να γίνουν πρότυπες κοινότητες οργάνωσης και ανάπτυξης της  κοινωνικής ζωής».

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας                                      

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ