-Η ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την οικονομική αδυναμία της χώρας μας, να οργανώσει υποδομές για την φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι εταίροι μας, με διάφορα προσχήματα, περιορίζουν συνεχώς τον αριθμό, όσων είναι διατεθειμένοι να «φιλοξενήσουν» αυτοί στις χώρες τους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της ΕΕ, ως ήδη «ειλημμένη» θεωρούν υψηλόβαθμοι παράγοντες της ελληνικής Κυβέρνησης την απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων μας να προχωρήσουν τελικά στην προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στην Συνθήκη του Σένγκεν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εταίροι μας θα αναζητήσουν και θα στηριχθούν σε μια νομότυπη δικαιολογία, η οποία μπορεί εύκολα να προκύψει, καθώς η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη, αφού φθάνει σε περισσότερους από 2.000 την ημέρα και
η ελληνική οικονομική αδυναμία να αντιμετωπίζει τα ζητήματα καταγραφής και φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, είναι δεδομένη.
Επίσης, ο φόρτος, που προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό αιτούντων ασύλου, σε συνδυασμό με την οργανωτική ανεπάρκεια των ελληνικών Αρχών, αλλά και της Frontex, εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε παραλήψεις και πλημμελείς ελέγχους.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, που καλείται να «φιλοξενησει» η Ελλάδα, δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι εταίροι μας, με διάφορα προσχήματα, περιορίζουν συνεχώς τον αριθμό των προσφύγων, που είναι διατεθειμένοι να «φιλοξενήσουν» αυτοί στις χώρες τους

Όπως σημειώνουν παράγοντες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι εταίροι μας έχουν αποφασίσει να σφραγίσουν, με την δραστηριοποίηση της Frontex, τις εξόδους από την Ελλάδα, κατά κύριο λόγο από την Π.Γ.Δ.Μ και την Βουλγαρία. Ήδη αυτές οι δύο χώρες συμμετέχουν και υλοποιούν τον σχεδιασμό των Ευρωπαίων «εταίρων», δημιουργώντας «φραγή» στην διέλευση ακόμη και αυτών, που είναι ταυτοποιημένοι ως πρόσφυγες και έχουν δικαίωμα διακίνησης εντός της ΕΕ.
Κατόπιν αυτών των -ανησυχητικών- πληροφοριών, η ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική – κατά κύριο λόγο- αδυναμία της χώρας μας, να οργανώσει υποδομές για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, των οποίων, μάλιστα, ο αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι εταίροι μας με διάφορα προσχήματα ολοένα και περισσότερο περιορίζουν τον αριθμό των προσφύγων, που είναι διατεθειμένοι να φιλοξενήσουν στις χώρες τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο αριθμός των εισροών συνεχίζεται και υπάρχει η ανησυχία, ότι θα αυξηθεί, όταν θα αρχίσει να βελτιώνεται ο καιρός
Με βάση τα σημερινά δεδομένα (καθημερινές αφίξεις και αναχωρήσεις προς τις χώρες της ΕΕ) η ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά, ότι μόνον μέσα στον επόμενο μήνα θα «παγιδευτούν» στην Ελλάδα γύρω στους 70.000 πρόσφυγες.
Με αυτά τα δεδομένα, η μόνη «διέξοδος», που βλέπει η Αθήνα απ’ αυτό το νέο μεγάλο πρόβλημα, είναι να σταματήσει η ροή των προσφύγων και των μεταναστών, που θα αποφύγουν να έρθουν στην χώρα μας εξαιτίας της αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα και του σφραγίσματος των συνόρων της.