(c)ellinikignomi

Για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης “Moody’s” την εξέλιξη της μείωσης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες!

– “Η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που μείωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών”!

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

 

Ως «πιστωτικά αρνητική» για τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, αλλά και για την Attica Bank, χαρακτηρίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης “Moody’s” την εξέλιξη της μείωσης των καταθέσεων για δεύτερο διαδοχικό μήνα, που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Τα στοιχεία για τις καταθέσεις ήρθαν την ώρα, που οι εκπρόσωποι των επίσημων πιστωτών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επέστρεψαν στην Αθήνα, στις 28 Φεβρουαρίου, για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό δημιουργεί ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2016 και θα ήταν επωφελής για τις τράπεζες.

ELLINIKI GNOMI (C)

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης “Moody’s”, που υπογράφουν την έκθεση, κ.κ. Νώντα Νικολαϊδη και Στέλιο Κύπρου, η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που μείωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών.

 

Η εμπιστοσύνη των καταθετών και οι καταθέσεις είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

 

Η εμπιστοσύνη των καταθετών και οι καταθέσεις είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχοντας καταγράψει σημαντική πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2015, ως αποτέλεσμα του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της.

Σε εκείνη την περίπτωση, έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, αναγκάζοντας συνεπώς τις τράπεζες να αυξήσουν την εξάρτησή τους από την χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβανομένου του ELA. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές Αρχές επέβαλαν capital controls τον Ιούνιο του 2015, που περιόρισε τις αναλήψεις ρευστού στα 60 ευρώ ημερησίως και βελτίωσαν την επιδεινούμενη ρευστότητα των τραπεζών.

Τον Ιούλιο του 2016, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2015, τα νέα μέτρα, που εφαρμόστηκαν για την μερική χαλάρωση των capital controls, βοήθησαν τις τράπεζες να προσελκύσουν και πάλι καταθέσεις, ενώ το θετικό αυτό κλίμα αντιστράφηκε και πάλι από τα τέλη του 2016, όταν οι συνολικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες άρχισαν να καταγράφουν σαφή συνεχή μείωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ