ΕΛΛΑΔΑ

25-26 Νοεμβρίου 2023:  Διεθνές επιστημονικόσυνέδριο με θέμα «Συναντήσεις και κείμενα του Καζαντζάκη για μη Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες» διοργανώθηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Έδρας UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, του Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Νίκης Σταύρου, πνευματικής δικαιούχου του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Διόπτρα και του Περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ – Η Φωνή της Ελλάδας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, η EΡT3 95.8 FM και η ΕΡΤ3 102 FM, καθώς και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 44 εισηγητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Κίνα), οι οποίοι με ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες επιστημονικά ανακοινώσεις ανέδειξαν τις συναντήσεις και τις συνάφειες  του Καζαντζάκη και του έργου του με μη Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Το Συνέδριο μεταδόθηκε μέσω YouTube και το παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της ΔΕΦΝΚ  ΕΛΛΑΔΑ  περισσότερα από 500 άτομα.

23 Νοεμβρίου 2023: ΗΈλενα Αβραμίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπήςτης ΔΕΦΝΚ, Πρόεδρος του Παραρτήματος Κίνας, ηΚατερίνα Ζωγραφιστού, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας και Συντονίστρια της Παγκόσμιας Λέσχης Ανάγνωσης Εργων του Νίκου Καζαντζάκη, ο Ν. Σκεντέρης μέλος της Συντονιστικής Επιτροπήςκαι του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Ελλάδας και ο Σπύρος Ντζουροπάνος μέλος της ΔΕΦΝΚ  επισκέφθηκαν το υπέροχα διακοσμημένο με ζωγραφιές Β′ Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας Τρικάλων και παρουσίασαν στους μαθητές της ΣΤ′ τάξης  το παιδικό μυθιστόρημα του Καζαντζάκη Στα Παλάτια της Κνωσού, στο πλαίσιο της λέσχης ανάγνωσης που έχει δημιουργηθεί εκεί. Συγχρόνως  συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς για ελκυστικούς τρόπους ανάγνωσης των έργων του συγγραφέα κατάλληλους για στους μικρούς μαθητές. Την παρουσίαση παρακολούθησαν δάσκαλοι του σχολείου, ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων κ. Χρήστος Τρίκαλης και ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Βασίλης Κωτούλας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Απόστολος Ζώης, υπεύθυνος της ΔΕΦΝΚ στον Νομό Τρικάλων.

ΑΛΒΑΝΙΑ

13 Νοεμβρίου 2023, Τίρανα. Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος εκδήλωση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με θέμα «Μεταφράζοντας τον Νίκο Καζαντζάκη».Χαιρετισμό εκ μέρους της Πρέσβεως της Ελλάδας, κας Κωνσταντίνας Καμίτση, απηύθυνε ο Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Αστρακάς.Στην εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε με την καθηγήτρια κα Μακλένα Νίκα (Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, παράρτημα Αλβανίας), συμμετείχαν επίσης οι Αιμίλιος Μουστάκης (Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Τίρανα), AgApolloni (ΔΕΦΝΚ, Κόσοβο) και Σοφία Δεληγιώργη (Επικεφαλής Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Τιράνων).

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Σίδνεϋ, 8 Νοεμβρίου 2023: Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τονΣύλλογο Ελλήνων φοιτητών του Πανεπιστημίου, το τοπικό παράρτημα, με πρόεδρο τον Βασίλη Αδραχτά, οργάνωσε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το αίνιγμα του Καζαντζάκη:συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος, ή θεολόγος;». Συμμετείχαν: Ο Αλφρεντ Βίνσεντ, η Μαρία Ζαρίμη και ο Βασίλης Αδραχτάς και ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρτου Μένιου Καραγιάννη «33.333, η Οδύσεια του ΝίκουΚαζαντζάκη».

ΒΕΛΓΙΟ

Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2023: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος η εκδήλωση «Καβάφης -Καζαντζάκης: μια συνάντηση στο χρόνο» που οργανώθηκε από τη ΔΕΦΝΚ –Παράρτημα Βελγίου και ανέδειξε ειδικότερες πτυχές του έργου των δυο δημιουργών.

Συμμετείχαν στο πάνελ της συζήτησης ο Πρέσβης της Ελλάδος Διονύσιος Καλαμβρέζος, ο συγγραφέας και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιάννης Οικονομίδης, η Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Μαρία Καραχάλιου, η Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μάρθα Βασιλειάδη, ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Ευριπίδης Γαραντούδης, ενώ ο Αριστοτέλης Γαβριλιάδης συντόνισε τη συζήτηση. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με επίμετρο του Λάμπρου Κουλουμπαρίτση, Ομότιμου Καθηγητή φιλοσοφίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών. Ο Βασίλης Οικονομίδης, καταξιωμένος καλλιτέχνης,  γιός του Γιάννη Οικονομίδη,ζωγράφισε τα πορτραίτα του Καβάφη και του Καζαντζάκη με τα οποία διακοσμήθηκε η αίθουσα της εκδήλωσης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

24 Νοεμβρίου 2023: Σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια, παρουσία του Προέδρου της ΔΕΦΝΚ  Γιώργου Στασινάκη, της Πρέσβεως κ. Σοφίας Φιλιππίδου, της Επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας κ. Λ.Μ. Κολτσίδα και της Γραμματέως ΕπικοινωνίαςΑ′ κ. Φλωρεντίας Κιορτσή, μελών και φίλων της Διεθνούς Εταιρείαςπραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου  με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Χαιρετισμό έκανε ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΠανεπιστημίουDrRatkoDuev. Για το έργο του συγγραφέα μίλησε η Έλενα Αβραμίδου και για την συμβολή της ΔΕΦΝΚ στην παγκόσμια απήχησή του μίλησε η Κατερίνα Ζωγραφιστού.

Μετά την εκδήλωση, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών Καζαντζάκης-Ζορμπάς της ΔΕΦΝΚ, πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στον τάφο του Γιώργη Ζορμπά, ο οποίος ενέπνευσε στον Καζαντζάκη τον μυθιστορηματικό ήρωα Αλέξη Ζορμπά,  όπου έγινε ανάγνωση αποσπάσματος από το κεφάλαιο «Ο Ζορμπάς» της Αναφοράς στον Γκρέκο.Ήταν παρούσα η Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία μας κ. Τζίνα Ανδρεάδη,  Έλληνες, Γάλλοι και Ιάπωνες μέλη της ΔΕΦΝΚ και φίλοι του μεγάλου Κρητικού και του παγκόσμια πλέον γνωστού Ζορμπά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αμβούργο, 5, 24 και 25 Νοεμβρίου 2023. Ο Σύλλογος Κρητών Αμβούργου και Περιχώρων, η «Κρήτη»,με Πρόεδρο την Ευτυχία Σαβιολάκη,  η ΔΕΦΝΚ, το Μουσείο Καζαντζάκη και η Περιφέρεια Κρήτης υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας διοργάνωσαν σημαντικές εκδηλώσεις με θέμα «Η Ζωή και το Έργο του Νίκου Καζαντζάκη και η Σχέση του με τη Γερμανία».

ΕΛΒΕΤΙΑ

Γενεύη, 30 Νοεμβρίου 2023: Το Παράρτημα της ΔΕΦΝΚ οργάνωσε εσπερίδααφιερωμένη στο μεγάλο ποίημα της Οδύσειας. Η ΡόζμιPahlischΤζάνου, πρόεδρος του Παραρτήματος, παρουσίασε τοποίημα. Η Αν-Λιζ Φριτς και ο Μισέλ Κουν, ηθοποιοί, διάβασαν αποσπάσματα με τη συνοδεία μουσικής από τον Ραφαέλ Ντανιέλ, σαξοφωνίστα. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα τωνΔήμων Γενεύης και Ηρακλείου Κρήτης και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Γενεύη με την συμμετοχή των τοπικών Ελληνικών Συλλόγων και του Ελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου. Πήραν τον λόγο ο Γενικός Πρόξενος, ο Δήμαρχος Γενεύης και ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ Γιώργος Στασινάκης.

ΚΑΝΑΔΑΣ

19 Νοεμβρίου 2023: Το Παράρτημα του Μόντρεαλ της ΔΕΦΝΚ, με Πρόεδρο την Χρυσούλα Πετιμεζά, διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Ας ενωθούμε, ας πιαστούμε σφιχτά, ας σμίξουμε τις καρδιές μας» βασισμένη στην Ασκητική.  

ΡΩΣΙΑ

29 Νοεμβρίου 2023:  Η ΔΕΦΝΚ σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας, με Πρόεδρο την Θεοδώρα Γιαννίτση διοργάνωσεμε επιτυχία την τρίτη στη σειρά διάλεξη του κύκλου διαλέξεων με θέμα «Η ωραία Ελένη στα έργα των Νίκου Καζαντζάκη και Γιώργου Σεφέρη ως αιώνια μορφή».Τις ομιλίες πραγματοποιεί ο OlegTsybenkoσυγγραφέας και μεταφραστής. 

Γιώργος Στασινάκης Κατερίνα Ζωγραφιστού

Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ                                                    Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής

Πρεσβευτής Ελληνισμού                                 Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας                               

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ