Δεν υπάρχει περιθώριο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις όταν η χώρα βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη περίοδο. Απαιτείται ενότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του παγκόσμιου ελληνισμού, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, με θέμα «Ποιος φοβάται την ψήφο των αποδήμων;»

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το λιγότερο που μπορεί να κάνουν αυτή τη στιγμή τα κόμματα για λόγους συμβολικούς, πολιτικούς και εθνικούς, είναι να ψηφίσουν ομόφωνα το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων ομογενών. Θα είναι, είπε, ένα μήνυμα ενότητας και στοιχειώδους πολιτικής αξιοπιστίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το νομοσχέδιο καλύπτει πλήρως τη γενιά των νέων ανθρώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή που έφυγαν τα τελευταία 12 χρόνια της κρίσης από την Ελλάδα και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς αυτή τη γενιά» .

Στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε τις συνθήκες υπό τις οποίες η ΝΔ αναγκάσθηκε να υποχωρήσει από την αρχική της θέση για ψήφο όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους μέσω της επιστολικής ψήφου προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση και οι συγκλίσεις που επιτρέπουν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με περισσότερες από 200 ψήφους.

Αναφερόμενος στις θέσεις των κομμάτων είπε ότι όλα υποχώρησαν από τις αρχικές τους θέσεις. Αναφέρθηκε στην αποτυχημένη προσπάθεια του 2009 και υπενθύμισε ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του κ. Αλ. Αλαβάνου εγκαλούσε την κυβέρνηση Καραμανλή επειδή δεν είχε υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΑΕ για περιφέρειες εξωτερικού και για επιστολική ψήφο. Σημείωσε, δε, ότι στις προτάσεις που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009 περιλαμβάνετο «δικαίωμα ψήφου να έχουν οι Απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους» και αυτό χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι τώρα γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα. Αν κάποιος θέλει να δει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο είναι ένα ερώτημα. Το σίγουρο είναι ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το ποτήρι δεν θα είναι άδειο.

Στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος μεταξύ άλλων είπε:

Πριν από τέσσερις μήνες ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια για να κάνουμε πράξη την διευκόλυνση των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό να ψηφίζουν από την χώρα στην οποία βρίσκονται.

Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών των ομογενειακών οργανώσεων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία.

Από την αρχή είχαμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε και τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες των κομμάτων -στα πλαίσια της στρατηγικής του ο καθένας.

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει διάφορες προσπάθειες να ψηφιστούν οι νόμοι γύρω απ’ αυτό το θέμα.

Από την καταγραφή της συνταγματικής επιταγής μέχρι σήμερα, είναι η δεύτερη φορά που νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η προηγούμενη απόπειρα είχε γίνει τον Απρίλιο του 2009. Σκόνταψε όμως στην αδυναμία των κομμάτων να συνεννοηθούν.

Εκείνο, που προκαλεί εντύπωση, είναι η θέση του τότε προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου ο οποίος εγκαλούσε την τότε κυβέρνηση της ΝΔ γιατί είχε απορρίψει την πρόταση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για περιφέρειες εξωτερικού και για… επιστολική ψήφο!! Στις προτάσεις δε, που είχε καταθέσει στη Βουλή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ (η τέταρτη κατά σειρά πρόταση) προέβλεπε: «Δικαίωμα ψήφου να έχουν οι απόδημοι, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους». Και το έλεγε χωρίς να βάζει περιορισμούς και κόφτες.

Όταν λοιπόν ξεκινήσαμε με τον πρωθυπουργό αυτή την προσπάθεια είχαμε μπροστά μας ένα δίλημμα:

Να προχωρήσουμε μέσα από συμβιβασμούς σε σύγκλιση αναζητώντας κοινό τόπο με τα άλλα κόμματα ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι ή να επιμείνουμε ως το τέλος στην άποψή μας και να χαθεί κι αυτή η ευκαιρία ψήφισης ενός νόμου που θα παράγει αποτελέσματα. Η απόφαση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή: Θέλαμε πάση θυσία να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία να είναι βέβαια λειτουργική. Δεν είχε νόημα άλλη μία κομματική διαμάχη.

Η αρχική θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού χωρίς καμία εξαίρεση και διάκριση και με χρήση της επιστολικής ψήφου που αποτελεί μία μέθοδο που χρησιμοποιούν όλα τα πολιτισμένα ευρωπαϊκά κράτη και μπορεί να εξασφαλίσει με άνεση την μαζική συμμετοχή, μυστικότητα και την αξιόπιστη καταγραφή της λαϊκής ετυμηγορίας.

Κόκκινη γραμμή θέσαμε από την αρχή μέσα από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στις συναντήσεις του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς,  την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Του δικαιώματος, δηλαδή, να μπορούν να ψηφίζουν για τον πρωθυπουργό της χώρας και για τους εκλογικούς συσχετισμούς στο συνολικό αποτέλεσμα.

Σε αυτή τη θέση στο αρχικό στάδιο συνέκλιναν όλα τα κόμματα εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο, καθώς ο διάλογος εξελίσσονταν ανάμεσα στα κόμματα στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής, διεφάνη ότι θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τελικά και εκείνος την θέση να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού για πρωθυπουργό και για το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ρύθμιση που θα ψηφίσουμε τελικά ασφαλώς δεν είναι η ιδεώδης αλλά είναι αναγκαία και υπάρχουν προϋποθέσεις να πετύχει η ουσιαστική συμμετοχή στην ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού.

Θέλω να διευκρινίσω ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά προϋπόθεση που να αφορά τον χρόνο που έφυγε κάποιος από την Ελλάδα. Αυτό αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των διευκολύνσεων του νόμου και για μετανάστες πολύ προηγούμενων δεκαετιών, αρκεί τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν μείνει στην Ελλάδα 2 χρόνια είτε για σπουδές, είτε για την στρατιωτική θητεία, είτε εργαζόμενοι στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα ή στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καλύπτεται, επίσης, πλήρως η γενιά των νέων ανθρώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή που έφυγαν τα τελευταία 12 χρόνια της κρίσης. Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς αυτή τη γενιά.

Κάναμε τα πάντα για να πετύχουμε τη συμφωνία και την επίτευξη λύσης. Για να εξαλείψουμε δε κάθε ίχνος, κάθε περίπτωση, συνταγματικής αμφισβήτησης από τον οιοδήποτε, προχωρήσαμε σε συνταγματικές αλλαγές προσθέτοντας ό,τι κρίθηκε πως ήταν αναγκαίο στο άρθρο 54 του Συντάγματος.

Ξέρουμε ότι αυτό που την Τετάρτη θα ψηφίσουμε, απέχει από την αρχική θέση του κόμματός μας. Αποτελεί όμως το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που θέλουμε. Το βήμα αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί και να αγκαλιαστεί από τους Έλληνες του εξωτερικού. Στις επόμενες εκλογές, θα δούμε, το μέγεθος της διάθεσης των Ελλήνων του εξωτερικού να μετέχουν στα κοινά. Οι ίδιοι με τη συμμετοχή τους πρέπει να ενθαρρύνουν και τα άλλα κόμματα να ξεφύγουν από φοβίες και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Και στο μέλλον, με όπλο τη συμμετοχή και όχι την άρνηση και την αδιαφορία, να συνεχίσουν τις πιέσεις προς τα πολιτικά κόμματα για να ολοκληρώσουν αυτό που σήμερα εμείς ξεκινάμε.

Δεν θα είχαμε φτάσει ούτε στο σημερινό σημείο αν δεν κάναμε όλοι πίσω από τις αρχικές μας θέσεις και πρώτοι η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η «Ελληνική Λύση». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η συμβολή του ΚΚΕ δεν ήταν καθοριστική αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που εγκατέλειψε την αρχική του θέση.

Ωστόσο όταν γίνουν οι πρώτες εκλογές με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και αποδειχθεί ότι κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ελπίζω ότι μαζί με τις φοβίες να γκρεμιστούν και οι ιδεοληψίες που μας στέρησαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.

Αλλά αυτό θα είναι το δεύτερο βήμα. Στη ζωή, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερο βήμα αν δεν υπάρξει πρώτο.

Προσωπικά θεωρώ λάθος το όλα ή τίποτα, που υποστηρίζουν, μέσα στο πάθος τους και την αγάπη τους για την πατρίδα, ορισμένες ομογενειακές οργανώσεις.  Γιατί είδαμε ότι επί τόσα χρόνια είχαμε μείνει κολλημένοι στο τίποτα. Και αυτό είναι άδικο, μιας και στερούμε τη δυνατότητα στους νέους που έφυγαν λόγω της κρίσης στο εξωτερικό, να ψηφίσουν από τον τόπο που βρίσκονται. Στέλνοντάς τους έτσι, με αυτόν τον τρόπο ένα λανθασμένο μήνυμα, ότι η πατρίδα δεν κάνει ούτε το ελάχιστο για αυτούς.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι φανερό ότι η χώρα μας πέρνα μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις και ιδιαιτέρως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η γειτονική Τουρκία επενδύει σε μια συνεχή προκλητική επιθετική και παράνομη συμπεριφορά που έχει στόχο την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου πελάγους.

Αμφισβητεί στην πράξη κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, παραβιάζει ωμά τις αρχές του διεθνούς δικαίου και επιχειρεί να δημιουργήσει επικίνδυνα τετελεσμένα. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε και να ακολουθήσουμε πιστά μία ενιαία εθνική στρατηγική .

Δεν υπάρχει περιθώριο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, για ευφυολογήματα και για ατάκες όταν η χώρα βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη περίοδο. Απαιτείται ενότητα ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και σε κάθε περίπτωση αξιοποίηση όλων των δυνάμεων παγκόσμιου ελληνισμού.

Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι για λόγους συμβολικούς, πολιτικούς, εθνικούς να ψηφίσουμε ομόφωνα το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων ομογενών. Θα είναι ένα μήνυμα ενότητας και πολιτικής αξιοπιστίας.

Εμείς ως κυβέρνηση κάναμε και κάνουμε τα πάντα για αυτόν το σκοπό, χωρίς τακτικισμούς, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, συναισθανόμενοι ότι όχι απλώς δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία, αλλά πρέπει να αποτελέσει μια αφετηρία ισχυρών συναινέσεων όταν συζητάμε θέματα που αφορούν τα εθνικά συμφέροντα σε τελική ανάλυση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ