Πρόσφατες κυκλοφορίες

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε παρουσιάσεις και βιβλιοκριτικές, καθώς και πληροφορίες για τις πρόσφατες εκδόσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Με εκτίμηση,
Από τη Γραμματεία

Ορθοδοξία και συναφειακή θεολογία: Εναύσματα από την εκκλησιαστική παράδοση
Αφιέρωμα του περιοδικού Journal of Eastern Christian Studies (1-4, 2017)

Το παρόν τετραπλό τεύχος του έγκριτου διεθνούς περιοδικού που ειδικεύεται στον ανατολικό Χριστιανισμό περιλαμβάνει τα κείμενα του συνεδρίου με θέμα «Ορθοδοξία και συναφειακή θεολογία. Εναύσματα από την εκκλησιαστική παράδοση», το οποίο έλαβε χώρα στο Cluj-Napoca τον Μάιο του 2013 και διοργανώθηκε από την Ακαδημία…

http://acadimia.org/nea-anakoinoseis/deltia-typou/552-orthodoksia-kai-synafeiaki-theologia-enaysmata-apo-tin-ekklisiastiki-paradosi

«Θεολογώντας στον 21ο αιώνα», μια βιβλιοκρισία του π. Ιωάννη Χρυσαυγή, περιοδικό Σύναξη, τεύχος 144, 2017
Διαβάστε την βιβλιοκρισία του π. Ιωάννη Χρυσαυγή, Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Θεολογικού Σύμβουλου του Οικουμενικού Πατριάρχη,  για το βιβλίο προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα «Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική», Εκδοτική Δημητριάδος, Βόλος 2015…

http://acadimia.org/images/pdf_doc_more/2018/03/20180330_Xrysaygh_Zizoula_Synaxi_144.pdf

Βιβλιοκριτική Πέτρου Παπασαραντόπουλου, στο περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος 79, 2017.

Το συλλογικό έργο με τίτλο Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική. Σύναξις Ευχαριστίας προς τιμήν του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα είναι μια πολυεπίπεδη αναφορά στο έργο ενός από τους σημαντικότερους έλληνες θεολόγους της εποχής μας, του Ιωάννη Ζηζιούλα, Μητροπολίτη Περγάμου, για 31 συναπτά έτη, μετά την «αθρόον»[1] εκλογή του το 1986, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου…

http://acadimia.org/nea-anakoinoseis/epikairo-arthro/478-vivliokritiki-petrou-papasarantopoulou

«Ρωγμές σε γρανιτώδεις περιχαρακώσεις», μια βιβλιοκριτική του Χαράλαμπου Βέντη για το βιβλίο του Αριστοτέλη Παπανικολαου, Η πολιτική της θέωσης, περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος 81, 2017.
Το αξιόλογο βιβλίο του Αριστοτέλη Παπανικολάου, Η πολιτική της θέωσης, Η ορθοδοξία συναντά τη δημοκρατία, έχει να αντιμετωπίσει δυο τουλάχιστον κρίσιμες συμπληγάδες στον αναγνωστικό πλου του, όπως ισχύει και τα προηγηθέντα θεολογικά πονήματα του Παντελή Καλαϊτζίδη,1 που επιχείρησαν να θέσουν τις βάσεις για μια γόνιμη και έντιμη (αλλά εν πολλοίς εκκρεμή ακόμη) διασταύρωση της ορθοδοξίας με τη νεωτερικότητα και τα θεμελιώδη του δημοκρατικού κράτους δικαίου: για να διαβαστεί, η μελέτη θα πρέπει αρχικά να υπερβεί τη διάχυτη και όχι ολότελα άδικη προκατάληψη ότι, μετά τον οφθαλμικό καταρράκτη, η θρησκεία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή τύφλωσης του ανθρώπου…

http://acadimia.org/images/pdf_doc_more/2018/01/2018_01_23_Ventis_Papanikolaou_TBJ_81.pdf

O διάλογος με τις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες ως κριτήριο εκκλησιαστικής λειτουργίας
Βιβλιοκριτική του Δ. Μόσχου, με αφορμή μια έκδοση της Christine Chaillot, περιοδικό Σύναξη, τεύχος 143, 2017
Ακούγοντας σε αργό ρυθμό το «Ομονογενής Υιός και Λόγος του Θεού … » στα Κοπτικά, που ψάλλεται στην Κοπτική Εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη (ενώ στη δική μας Λειτουργία κάθε Κυριακή στα Β’ Αντίφωνα, αλλά με τα ίδια ακριβώς λόγια), δεν μπορεί κανείς παρά να στοχασθεί μελαγχολικά πάνω στους ποταμούς μελάνης και σε κάποιες περιπτώσεις και αίματος που τροφοδοτήθηκαν από μια λυσσαλέα αντίδραση. Αντίδραση όχι τόσο…

http://acadimia.org/images/pdf_doc_more/2018/01/2018_01-16_Mosxou_Chaillot_Synaxi_143.pdf

Βιβλιοκρισία του Ζ. Τσικρικά στο περιοδικό Φρέαρ για το βιβλίο «Δοκίμιο για το μυστήριο της ιστορίας» της Εκδοτικής Δημητριάδος

 

Αν η επιστροφή στις βιβλικές και πατερικές πηγές και η διακλάδωση με την μοντέρνα διανόηση αποτελούν ζωτικούς χώρους της σύγχρονης θεολογίας, δυτικής και ανατολικής, η ωρίμανση αλλά και η έκβαση αυτού του εγχειρήματος καλλιεργήθηκε αλλά και κρίνεται εντός μιας θεολογίας της ιστορίας….

 
http://acadimia.org/images/phocagallery/press/2018/Jan/2017_01_09_vivliokritiki_danielou.pdf

Συζητώντας για την ιστορία ως μυστήριο, την θεολογία και τον πολιτισμό
Βιβλιοκρισία του Σωτήρη Γουνελά για την ελληνική έκδοση του βιβλίου του Jean Daniélou, περιοδικό Θεολογία 2/2015

Επιμένοντας στη σημασία του Διαλόγου με άλλες χριστιανικές ‘Εκκλησίες αλλά και με ρεύματα φιλοσοφικά, πολιτικά η άλλα πού διασχίζουν τον σημερινό κόσμο, η ‘Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου, υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως, εκδίδει ένα σημαντικό βιβλίο της δυτικής Θεολογίας. Πρόκειται για το το βιβίο του καταξιωμένου θεολόγου Ζαν Ντανιελού πρωτοεκδομένο το 1953…

http://acadimia.org/images/pdf_doc_more/2017/Nov/2017_11_17_GOUNELAS_Danielou.pdf

Παναγιώτης Τρεμπέλας: Μεταξύ παράδοσης και ανανέωσης, μεταξύ επιστήμης και ιεραποστολής
Βιβλιοκρισία του Δημήτρη Μπαλτά για τον τόμο της Εκδοτικής Δημητριάδος, απο το περιοδικό Θεολογία 4/2015
Μία νέα εκδοτική σειρά μέ τίτλο «Θεολογικές προσωπογραφίες» εγκαινιάζει ή Εκδοτική Δημητριάδος, μέ τήν έκδοση τών παρόντων Πρακτικών του ομώνυμου Συνεδρίου πού είχε γίνει στήν Αθήνα (19. 3.2011).
Οί Εισηγήσεις του τόμου καλύπτουν ολο τό φάσμα τής συγγραφικής παραγωγής του Π. Ν. Τρεμπέλα (1886-1977), μιας ιδιαίτερης καί σημαντικής προσωπικότητας τών θεολογικών γραμμάτων στήν Ελλάδα του 20ου αι., ή συγγραφική παραγωγή τής οποίας έτυχε τόσο δοξολογικής, οσο καί άπορ- ριπτικής προσέγγισης καί άποτίμησης υπό τών θεολόγων κατα τίς προηγούμενες δεκαετίες…..

http://acadimia.org/nea-anakoinoseis/deltia-typou/499-panagiotis-trempelas-metaksy-paradosis-kai-ananeosis-metaksy-epistimis-kai-ierapostolis

Έκδοση Ψηφιακού Τόμου Πρακτικών του 2ου Διεθνούς Μουσικολογικού & Διεπιστημονικού Συνεδρίου
Εκδόθηκε ψηφιακά και κυκλοφορεί δωρεάν στην ιστοσελίδα www.tomeaspsaltikis.gr ο e-Τόμος Πρακτικών του 2ου Διεθνούς Μουσικολογικού και Διεπιστημονικού Συνεδρίου του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» στα Μελισσιάτικα Βόλου, από τις 9 ως τις 11 Ιουνίου 2016, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Από Χορού και Ομοθυμαδόν» – Εξελίξεις και Προοπτικές της Διεπιστημονικής Έρευνας για την Ψαλτική. Στο Συνέδριο συμμετείχαν 40 περίπου επιστήμονες και ερευνητές με ισάριθμες εισηγήσεις…..

http://acadimia.org/nea-anakoinoseis/deltia-typou/520-2-5

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ