Δύσκολη ημέρα για το Βρετανό πρωθυπουργό και το κόμμα των Συντηρητικών μετά την δημοσίευση της έρευνας για την υπόθεση Partygate σήμερα. Χάος στη Βουλή των Κοινοτήτων.Λίγο πριν τις 10:30 το πρωί η πολυαναμενόμενη έρευνα της Σου Γκρέι για το «Partygate» έφτασε στα χέρια του Μπόρις Τζόνσον. Ακριβώς μία ώρα μετά δημοσιεύθηκε σε όλο το κόσμο μέσω της ιστοσελίδας της βρετανικής κυβέρνησης, gov.uk. Όμως η κορυφαία δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι είναι στο προσκήνιο για σχεδόν πέντε μήνες ενώ η αναμονή για τη δημοσίευση της ανεξάρτητης έρευνάς της έφτασε τους τέσσερις μήνες.

Σε όλη αυτή τη ταραχώδη περίοδο, η Σκότλαντ Γιάρντ ολοκλήρωσε παράλληλη έρευνα «μοιράζοντας» 126 πρόστιμα σε δημόσιους λειτουργούς, ανάμεσα σε αυτούς και ο Βρετανός πρωθυπουργός, πληροφορίες έχουν διαρρεύσει εκ των έσω και φωτογραφίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας χειροτερεύοντας καθημερινά την θέση του Μπόρις Τζόνσον και του κόμματος των Συντηρητικών.

Βέβαια τίποτα από αυτά δεν κατάφερε να τον διώξει από την πρωθυπουργική καρέκλα. Και καθώς φαίνεται ούτε και η επίσημη δημοσίευση της, παρά τις 37 σελίδες υλικού των συνολικά δεκαέξι πάρτι εντός των κυβερνητικών κτιρίων (Ντάουνινγκ Στριτ – Whitehall) εν μέσω αυστηρών περιορισμών της πανδημίας αλλά και των φωτογραφιών που συμπεριλαμβάνονται για την ενίσχυση των αποδεικτικών στοιχείων των παραβιάσεων.

«Σοκαρισμένος και συγκλονισμένος» δηλώνει ο Τζόνσον

Σήμερα λοιπόν η ένταση εντός της Βουλής των Κοινοτήτων στην προγραμματισμένη «ώρα του πρωθυπουργού» και στη μετέπειτα επίσημη τοποθέτηση Τζόνσον για την έρευνα, ήταν παραπάνω από αναμενόμενη. Τα γιουχαΐσματα και οι επευφημίες επικράτησαν ενώ η παραίτηση του ζητήθηκε επανειλημμένα όχι μόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και από βουλευτές του κόμματός του.

Στην αρχή της απολογίας του επανέλαβε τη συγγνώμη του στο βρετανικό λαό και ανέλαβε ξανά την πλήρη ευθύνη των συγκεντρώσεων ενώ μάλιστα ευχαρίστησε τη Σου Γκρέι για την ευκαιρία που του προσέφερε ώστε να γίνουν δραστικές αλλαγές στην Ντάουνινγκ Στριτ. Χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και ο ίδιος δήλωσε «σοκαρισμένος και συγκλονισμένος» από την τροπή που έπαιρναν τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Βέβαια την ώρα που το δήλωσε ακούστηκαν αρκετά γέλια εντός του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ, ζήτησε από τον Τζόνσον να «μαζέψει τα πράγματα τα και να φύγει» καθώς τον κατηγόρησε ότι «οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο στη μεγαλύτερη καταστροφή του». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την παραίτησή του όχι μόνο επειδή παρευρέθηκε στα πάρτι αλλά και επειδή είπε ψέματα εντός του κοινοβουλίου.

Φόβοι Τόρις για ήττα στις επόμενες εκλογές

Βέβαια σε αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός απλώς απάντησε ότι είναι «κοινή λογική» να «μπερδευτούν» οι εργασιακοί κανόνες με εκείνους της κοινωνικοποίησης όταν δουλεύεις καθημερινά και για πολλές ώρες μαζί με κάποιον.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι και βουλευτές του κόμματος των Συντηρητικών στράφηκαν εναντίον του, θέτοντας το ερώτημα, τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δικαίως φοβούνται μια παταγώδη ήττα αν ακόμα βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος ο Μπόρις Τζόνσον.

Και ενώ ο Τζόνσον παρακάλεσε «να πάμε όλοι παρακάτω μετά από τη δημοσίευση», έχει τώρα να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής που είναι το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να λύσει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό. Ακόμα και αύριο πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο ενίσχυσης των νοικοκυριών, σε μια τελευταία προσπάθεια να στρέψει την προσοχή από το «Partygate».

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ