Οι όπερες χρειάζονται χρήματα. Όπερες όπως η Σκάλα του Μιλάνου χρειάζονται ιδιαίτερα πολλά. Ο γενικός διευθυντής Αλεξάντερ Περέιρα φαίνεται ότι τα βρήκε στο Ριάντ. Έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία.Η Σκάλα του Μιλάνου και η παραγωγή των έργων της ανήκει αναμφισβήτητα στα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά της Ιταλίας. Που και που ξεσπάει ένα σκάνδαλο ή ένα σκανδαλάκι, ωστόσο η φήμη της παραμένει αλώβητη.

Ένα από τα τελευταία σκάνδαλα που την ταλανίζουν είναι η χρηματοδότησή της από Σαουδάραβες. Ο υπουργός Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας Μπαντρ μπιν Αμπντουλάχ παρακολούθησε πριν από τρεις μήνες μια παράσταση. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να επενδύσει πολλά εκατομμύρια στη Σκάλα του Μιλάνου και σε αντάλλαγμα ο υπουργός Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας να έχει μια μόνιμη θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Η είδηση έχει κάνει εν τω μεταξύ το γύρο του κόσμου και οι πολιτικοί στην Ιταλία, από δεξιά μέχρι αριστερά, εκφράζουν αντιρρήσεις. Πώς είναι δυνατόν, τονίζουν, μια άκρως συντηρητική κυβέρνηση που ευθύνεται για το θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Σκάλας του Μιλάνου.

«Pecunia non olet» δηλαδή «το χρήμα δεν βρωμάει» έλεγαν οι Λατίνοι και το ρητό αυτό επαναλαμβάνει και ο Γερουσιαστής Μαουρίτσιο Γκάσπαρι, από την Forza Italia, ωστόσο συμπληρώνει πως δεν μπορεί η Σαουδική Αραβία με τα πετροδολάριά της να «αγοράσει» μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Στις 18 Μαρτίου θα ληφθεί η απόφαση

15 εκατομμύρια ευρώ φέρεται πως θα επενδύσει τα επόμενα πέντε χρόνια η Σαουδική Αραβία στη Σκάλα του Μιλάνου. Στο Ριάντ θα ανοίξει ένα Ωδείο για παιδιά ενώ γίνονται συζητήσεις για να παιχθεί και η Traviata του Βέρντι στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

Ο Αυστριακός γενικός διευθυντής της Σκάλας Αλεξάντερ Περέιρα δεν κατανοεί όλον αυτό τον θόρυβο γύρω από την είδηση. Κατά την άποψή του είναι ένα θετικό μήνυμα όταν μια χώρα μετά από 40 χρόνια πολιτιστικής απομόνωσης θέλει να ανοιχθεί. Γνωρίζει για την υπόθεση Κασόγκι ωστόσο πιστεύει όπως λέει στη «θετική δύναμη της μουσικής» και συμπληρώνει πως αν τα χρήματα δεν τα πάρει η Ιταλία τότε θα τα πάρει κάποιος άλλος.

Εν τω μεταξύ στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η κυβέρνηση στη Ρώμη. Στις 18 Μαρτίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της όπερας στο Μιλάνο και τότε θα ληφθεί η απόφαση. Ο Δήμαρχος του Μιλάνου Τζουζέπε Σάλα, ο οποίος είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, είναι επιφυλακτικός. Είναι σωστό, όπως λέει, να έρχονται χρήματα και εκτός Ιταλίας ωστόσο θα πρέπει να εξετάσει κανείς και ποια είναι τα ανταλλάγματα που ζητούνται.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί το τελευταίο διάστημα με ανοίγματα που κάνει στο χώρο του πολιτισμού να βελτιώσει την εικόνα της προς τα έξω μετά από τις συνεχείς αιτιάσεις που δέχεται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Α. Ρόιτερ, Γ.Κούλμαν (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου