-Γκούσταβ Χορν, διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών “ΙΜΚ”: “H γερμανική οικονομική και κοινωνική πολιτική των παρελθόντων ετών είναι συνυπεύθυνη για την ενίσχυση των εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων”!
– Γκύντερ Μπούρκχαρντ, επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης υπέρ του ασύλου, “Pro Asyl”: “H γερμανική Κυβέρνηση, από κοινού με τις άλλες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωθούν την Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση, σε ότι αφορά το προσφυγικό”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Πληθαίνουν οι φωνές στην Γερμανία, οι οποίες καταγγέλουν την πολιτική, που ασκεί το Βερολίνο, καθώς οι εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και μέσα στην Γερμανία ανησυχούν ιδιαίτερα την γερμανική κοινή γνώμη.
«H γερμανική οικονομική και κοινωνική πολιτική των παρελθόντων ετών είναι συνυπεύθυνη για την ενίσχυση των εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων», εκτιμά ο Γκούσταβ Χορν, διευθυντής του προσκείμενου στα γερμανικά Συνδικάτα, Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ΙΜΚ), όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Neues Deutschland», που εκδίδεται στο Βερολίνο.
«Εάν σε μια τέτοια κατάσταση έρχονται πρόσφυγες και το κράτος πρέπει να διαθέσει χρήματα γι’ αυτούς, τότε είναι εύκολο, πλέον, να πει ο πολίτης, ότι υπάρχουν χρήματα γι’ αυτούς, ενώ δεν υπάρχουν για μένα. Συνεπώς, για να καταπολεμηθεί ο εθνικισμός και η ξενοφοβία, πρέπει η πολιτική να παράσχει στους πολίτες περισσότερη κοινωνική ασφάλεια», συμπεραίνει ο Γκούσταβ Χορν.
«Οι γερμανικές Κυβερνήσεις απαίτησαν από τους πολίτες κατά τις περασμένες δεκαετίες να μειώσουν τις διεκδικήσεις τους», ενώ οι κοινωνικές παροχές περιεκόπησαν δραστικά, απορρυθμίστηκε η αγορά εργασίας και έτσι αυξήθηκε η πίεση των μισθών προς τα κάτω. «Η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης είναι στάσιμη, πάνω από δέκα χρόνια. Οι πιθανότητες ανέλιξης εξανεμίστηκαν και αυτό καταστρέφει ελπίδες και προοπτικές», αναφέρει στην συνέντευξή του ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΜΚ.

“Από οικονομικής άποψης οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο, ούτε για το κράτος, ούτε για τους πολίτες. Σε μακροπρόθεσμη βάση η Γερμανία ωφελείται περισσότερο, εάν ενσωματώσει τους πρόσφυγες”

Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, το κράτος είναι σε θέση να αντέξει τις δαπάνες για την ενσωμάτωση των προσφύγων, χωρίς κανένα πρόβλημα. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μπορούν να διατεθούν κατά τα πρώτα χρόνια 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως». Αυτά τα χρήματα δεν θα εξαφανιστούν, αλλά θα εισρεύσουν στον οικονομικό κύκλο», είπε ο ίδιος στην εφημερίδα του Βερολίνου.
«Οι πρόσφυγες ξοδεύουν χρήματα, ακόμα και όταν είναι άνεργοι. Αγοράζουν! Από αυτό ωφελείται το εμπόριο. Η ζήτηση για υπηρεσίες και οικοδομικές κατασκευές αυξάνεται με την εισροή τους και αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας. Επιπλέον, πολλοί από τους πρόσφυγες θα γίνουν, συν τω χρόνω, ελεύθεροι επαγγελματίες και έτσι θα προκύψουν ανάπτυξη, εισοδήματα και φόροι. Επειδή η οικονομία αναπτύσσεται συνολικά με τους πρόσφυγες, τα μισά από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ θα επιστρέψουν στο κράτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας», εξήγησε ο Χορν. Από οικονομικής άποψης οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο, ούτε για το κράτος, ούτε για τους πολίτες. Σε μακροπρόθεσμη βάση η Γερμανία ωφελείται περισσότερο, εάν ενσωματώσει τους πρόσφυγες, κατέληξε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ΙΜΚ) .
Ωστόσο, οι κατηγορίες για τους χειρισμούς του Βερολίνου δεν σταματούν εδώ.Κάποιοι κάνουν αναφορές και στην Ελλάδα, την οποία, όπως λένε, κάποιοι ωθούν σε “απελπιστική κατάσταση”.

“H γερμανική Κυβέρνηση, από κοινού με τις άλλες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωθούν την Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση, σε ότι αφορά το προσφυγικό”

“H γερμανική Κυβέρνηση, από κοινού με τις άλλες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωθούν την Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση, σε ότι αφορά το προσφυγικό”, εκτιμά ο επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης υπέρ του ασύλου “Pro Asyl”, Γκύντερ Μπούρκχαρντ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα “Die Welt”.
Οι συμμετέχοντες στην Σύνοδο της Βιέννης συμφώνησαν σε έναν αυστηρότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.στον βαλκανικό διάδρομο από την Frontex. Οι πρόσφυγες, όμως, δεν θα μπορούν να έχουν έτσι “μια δίκαιη εξέταση το αιτήματός τους για άσυλο”. Μια τέτοια δυνατότητα δεν θα έχουν πλέον “ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε.”, επεσήμανε ο Γκύντερ Μπούρκχαρντ.
Οπως έγραψε η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας, “Welt am Sonntag”, η γερμανική Κυβέρνηση προτίθεται να δεχθεί 6.000 πρόσφυγες ετησίως από την Ελλάδα και την Ιταλία , δηλαδή 500 το μήνα, από κάθε χώρα, προκειμένου να γίνει η επανένωση των οικογενειών τους. Η οργάνωση “Pro Asyl” θεωρεί, εν τούτοις, ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρός: “Aκόμα κι αν η Γερμανία δέχεται μελλοντικά 500 πρόσφυγες τον μήνα, αυτό δεν αλλάζει τίποτα για τους περίπου 60.000 υπολοίπους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι εκεί”, είπε ο Μπούρκχαρντ στην γερμανική εφημερίδα.
“Πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να πάνε σε άλλες χώρες της Ε.Ε., διότι και αυτοί έχουν μέλη των οικογενειών τους εκεί. Αυτό, όμως, θα ακυρωθεί στην πράξη, λόγω του ότι ότι η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνας έχει έλλειψη προσωπικού και λόγω της ανυπαρξίας ελληνικού συστήματος παροχής ασύλου”, υποστηρίζει ο Γκύντερ Μπούρκχαρντ στην συνέντευξή του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ