Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, αλλά και ένα φιλόδοξο σχέδιο ολοκλήρωσης των έργων αξιοποίησης του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού και επέκτασης και αναβάθμισης των εκπαιδευτικών της μονάδων πέρασε το κατώφλιτου 2018 η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Συγκεκριμένα, στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Κοινότητας περιλαμβάνονται,μεταξύ άλλων, η διοργάνωση των μεγάλων ελληνικών φεστιβάλ της Μελβούρνης, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ και το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μια σειρά νέων καινοτόμων πολιτιστικών εγχειρημάτων και δράσεων, η λειτουργία του εκθεσειακού χώρου (γκαλερί) στον πρώτο όροφο του Ελληνικού Κέντρου, της βιβλιοθήκης και της Λέσχης Ελληνικού Κινηματογράφου.

Στο Ελληνικό Κέντρο, το νέο πολυώροφο κτήριο της Κοινότητας, πρόκειται να φιλοξενηθούν, μέσα στο 2018, μια σειρά μεγάλων φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κωμωδίας Μελβούρνης, συνέδρια, εκθέσεις,  μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και η επιτυχημένη σειρά των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού. Στο Ελληνικό Κέντρο διοργανώνονται επίσης και οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Ιατρικής Ενωσης Αυστραλίας.

Στο χώρο της εκπαίδευσης, πρόκειται να λειτουργήσουν νέες μονάδες του Σχολείου Γλώσσας και Πολιτισμού σε τρία εξωτερικά προάστια, νέα αναβαθμισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και νέες πτέρυγες με αίθουσες και γραφεία στο κολέγιο της Κοινότητας AlphingtonGrammarSchool.

Επίσης, ολοκληρώνονται σύντομα και οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Παράλληλα, αναμένονται να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Κοινότητας για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων που αφορούν τόσο τα μέλη της όσο και την ομογένεια.

OΠρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης αναφερόμενος στα προγράμματα της Κοινότητας δήλωσε ότι όταν οικοδομήθηκε το Ελληνικό Κέντρο, αποφασίσθηκε να αφιερωθούν αρκετοί όροφοι στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, όχι μόνο για την παροικία, αλλά και για όλους τους Αυστραλούς. «Ετσι ένας από τους ορόφους θα διαμορφωθεί σε γκαλερί, με ένα τμήμα αφιερωμένο στην ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και ένα άλλο μέρος θα παρουσιάζονται εκθέσεις με έργα ντόπιων και διεθνών καλλιτεχνών,» είπε.

Αναφερόμενος στη λειτουργία βιβλιοθήκης ο κ. Παπαστεργιάδης υπογράμμισε τη σημασία της λέγοντας ότι  ηΚοινότητα  έχει συνάψει συμφωνία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας – την πρώτη που έχει κάνει η βιβλιοθήκη με φορέα του εξωτερικού.«Διαθέτοντας έναν εντυπωσιακό κατάλογο υλικού που έχει ψηφιοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων των πρωτότυπων αντιγράφων της Βίβλου, θα διατίθεται μέσω οθόνης σε φοιτητές και μέλη της Κοινότητας, αλλά  και στο ευρύ κοινό.»

Η βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει επίσης βιβλία από την παγκόσμια ελληνική διασπορά.

Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε επίσης και στη δημιουργία Λέσχης Οργανισμών, ιδιαίτερα για άτομα της πρώτης γενιάς, όπου θα μπορούν να συναντούνται, να συζητούν και να παίζουν παιχνίδια. «Oπρώτος οργανισμός που θα αποκτήσει πρόσβαση είναι το Αργος Ορεστικό μετά την εντυπωσιακή δωρεά του $ 1 εκατομμυρίου που έκανε στην Κοινότητατο 2017.Η δυνατότητα χρησιμοποίησης του χώρου θα διατεθεί και σε άλλους οργανισμούς που προσφέρουν σημαντική υποστήριξη στην Κοινότητα,» τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα η Κοινότητα είναι περισσότερο από ποτέ ανοιχτή στους άλλους παροικιακούς οργανισμούς και συνεργάζεται μαζί τους. «Πρέπει να εξελισσόμεθα και να είμαστε καινοτόμοι – αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προσελκύσουμε νέα μέλη και να συμβαδίζουμε με την κοινωνία μας και νομίζω ότι η Κοινότητα έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να επανεφεύρει τον εαυτό της για να αντιμετωπίζει συνεχώς τις ανάγκες της παροικίας μας,» είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Θόδωρος Μάρκος, Αντιπρόεδρος και Συντονιστής Εκπαίδευσης της Κοινότητας, επεσήμανε την έμφαση που δίνει το Διοικητικό Συμβούλιο στην παιδεία, γεγονός έκδηλο από το πλούσιοεκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρει ο ιστορικός οργανισμός.

«H εκπαίδευση συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου μας,» τόνισε. «Το ενδιαφέρον µας σε αυτόν τον τοµέα δεν περιορίζεται µόνο στα στενά όρια της Κοινότητάς µας. Πιστεύουµε ότι έχουµε την ευθύνη να υποστηρίζουµε όλα τα θέµατα εκπαίδευσης που αφορούν τους Ελληνες της Βικτώριας. Συνεργαζόµαστε με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για θέµατα όπως τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα δηµόσια σχολεία, το µέλλον των Ελληνικών στα πανεπιστήμια, ενώ έχουµε µια εξαιρετική σχέση µε το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου, καθώς και µε το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.»

Παράλληλα,ο Ταμίας της Κοινότητας, επίκουρος Καθηγητής Μαρίνης Πυρπυρής, ο οποίος προδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου του κολλεγίου AlphingtonGrammarSchool, χαρακτήρισε ως «κόσμημα» της Κοινότητας και της Ελληνικής παροικίας το σχολείο αυτό.

«Οι μαθητές μας μπορεί να είναι βέβαιοι ότι η εμπειρία τους στο AlphingtonGrammarθα τους προσφέρει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να επιτύχουν σε έναν πολιτισμικά διαφορετικό παγκόσμιο χώρο εργασίας. Η οικοδόμησητης νέα πτέρυγας«FrontEntrance» και της νέας πτέρυγας Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών θα ενισχύσει περαιτέρω την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών μας καθώς επιδιώκουν την αριστεία.»

Αναφερόμενος στα έργα αποκατάστασης των ζημιών στην εκκλησία του Ευαγγελισμού δήλωσε: «Είμαι υπερήφανος που συμμετέχω σε μια τόσο προοδευτική, εργατική και συνεκτική ομάδα που συνεχίζει να με εντυπωσιάζει με την αφοσίωσή της σε αυτό το θαυμάσιο έργο, το οποίο θα επαναφέρει σε λειτουργία ένα από τα σημαντικότερα ελληνορθόδοξα ορόσημα της Αυστραλίας.»

Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Ενωσης Αυστραλίας που εδρεύει και διοργανώνει εκδηλώσεις στο Ελληνικό Κέντρο, ο καθ. Πυρπυρήςευχαρίστησε την Κοινότητα για τη φιλοξενία της Ενωσης στις εγκαταστάσεις της, αλλά και όλους τους συντελεστές του οργανισμού. «Είμαστε ευτυχείς που έχουμε μια ταλαντούχα και φημισμένη ομάδα ιατρών, οι οποίοι είναι παθιασμένοι με την υγεία και την ευημερία της ευρύτερης Ελληνικής παροικίας,» είπε.

Το πρόγραμμα της Κοινότητας για το 2018

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Κοινότητας για το 2018 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες εκδηλώσεις, φεστιβάλ, προγράμματα και άλλες δράσεις:

 

Πολιτιστικά

  • Λειτουργία εκθεσειακού χώρου (γκαλερί) στον 1ο όροφο του Ελληνικού Κέντρου
  • Λειτουργία βιβλιοθήκης στον 12ο όροφο
  • Λειτουργία της λέσχης του Συλλόγου Άργους Ορεστικού στον 12ο όροφο
  • Φιλοξενία εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κωμωδίας Μελβούρνης στο Ελληνικό Κέντρο
  • ΦεστιβάλStorytelling
  • Διοργάνωση του 31ου Ελληνικού Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ,το Σαββατοκύριακο 10-11 Φεβρουαρίου, με δωρεάν συναυλία του Γιάννη Χαρούλη το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου
  • LostAthina21 – Η Αθήνα στον 21ο αιώνα: Ψηφιακή και Φωτογραφική έκθεση με Ελληνο-Αυστραλούς και Αθηναίους φωτογράφους που διερευνούν πώς το ευρώ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η χρηματοπιστωτική κρίση και το προσφυγικό έχουν αλλάξει την ελληνική πρωτεύουσα. Μια εκδήλωση της «Lost Athina», 3 Μαρτίου, 2018, στο Ελληνικό Κέντρο
  • Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στο Ελληνικό Κέντρο. Σειρά εκδηλώσεων 2 – 6 Μαρτίου 2018, Ελληνικό Κέντρο
  • To Δέντρο (Ελλάδα) – Μονόπρακτο με τον Νίκο Μαγδαληνό, 8-11 Μαρτίου 2018, Ελληνικό Κέντρο
  • Λειτουργία Λέσχης Ελληνικού Κινηματογράφου: Τακτικές προβολές ταινιών στο Ελληνικό Κέντρο
  • Φεστιβάλ Γεύσεις της Ελλάδας, στο Ελληνικό Κέντρο.
  • 25ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, Οκτώβριος, PalaceCinemas.
  • LiveattheGreek: Δεκαπενθήμερο μουσικό πρόγραμμα στο Ελληνικό Κέντρο, Μάιος – Δεκέμβριος.
  • Συναυλία τηςΧριστιάνας Αλωνεύτη στο 45ο Downstairs.

 

Εκπαίδευση

  • Λειτουργία νέων σχολικών μονάδων σε αναπτυσσόμενα προάστια της Μελβούρνης.
  • Σχολικά προγράμματα διακοπών καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους για την περαιτέρω γαλούχηση των παιδιών στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
  • Τα εργαστήρια θεάτρου θα συνεχιστούν όλο το χρόνο.
  • Συνέχιση και επέκταση των Προγραμμάτων Ελληνικών και Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες και την επαναλειτουργία του Προγράμματος Λατινικών.
  • Επαγγελματικά προγράμματα ανάπτυξης που παρέχονται με τη συνεργασία του Τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Flinders.
  • Πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων βραδιών με μουσική και προβολή ελληνικών ταινιών.
  • Συνεχείς συζητήσεις με τηνπολιτειακή κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στην Πολιτεία της Βικτώριας.
  • Σειρά δωρεάν Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού

 

  • Alphington Grammar School 
  • Εορτασμοί των εθνικών επετείων,
  • Διοργάνωση τουφιλανθρωπικών πρωινών εκδηλώσεων για τη Γιορτή της Μητέρας και τη Γιορτή τουΠατέρα,
  • Λειτουργία της νέας πτέρυγας στην είσοδο του σχολείου,
  • Λειτουργία της νέας πτέρυγας Επιστημών, Τεχνολογίας και Μηχανικής,
  • Εναρξη των εργασιών ανακαίνισης της πτέρυγας του Δημοτικού Σχολείου,
  • Επανάληψη του Προγράμματος Global Gateways – ένα ταξίδι μελέτης πέντε εβδομάδων για τους πολιτισμούς της Κίνας, της Κύπρου, της Κρήτης και της Ελλάδας, ή μια ξενάγηση διάρκειας δύο εβδομάδων στην Κεντρική Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των Coober Pedy, Ayers Rock, Kings Canyon και Alice Springs.

 

  • Εκδηλώσεις του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας στο Ελληνικό Κέντρο:
  • Σειρά δημόσιων διαλέξεων για ιατρικά θέματα που ενδιαφέρουν την ελληνική παροικία και όχι μόνο,
  • Ερευνητικό συμπόσιο όπου Έλληνες Αυστραλοί επιστήμονες θα παρουσιάζουν το έργο τους
  • Ιατρικά δείπνα και συνεχή προγράμματα επαγγελματικής εξέλιξης.

 

  • Ιερός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου:
  • Eπαναλειτουργία της εκκλησίας
  • Δείπνο για τη συγκέντρωση χρημάτων για την εσωτερική διακόσμηση του ναού
  • Εγκαινίαση εράνου για την επέκταση της εκκλησίας

 Greek Community of Melbourne

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ