«Το ΔΝΤ προβάλλει παράλογες αξιώσεις, θέλοντας να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη για την στάση, που τηρεί στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έντονα επικριτικοί για την στάση του ΔΝΤ κατά τις διαπραγματεύσεις των Θεσμών με την ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εμφανίζονται πολιτικοί αναλυτές. «Το ΔΝΤ ήρθε ως “γκάνγκστερ”, είδε τους κυβερνητικούς παράγοντες και απήλθε, εκβιάζοντας, για να επανέλθει μαζί με τους υπόλοιπους Θεσμούς αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών, συνεχίζοντας να έχει τρελές και ύποπτες, πλέον, απαιτήσεις για μεγάλη μείωση του αφορολογήτου (7.000 ευρώ αντί για 9.500, που ισχύει τώρα για μισθωτούς και συνταξιούχους), πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων δανείων» σε ξένα funds, νέα μέτρα άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, για να συμφωνήσει, εν τέλει, στο κλείσιμο τη αξιολόγησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά κάποια από τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου!
Το Κουαρτέτο αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, εάν, βέβαια, το ΔΝΤ δεν προχωρήσει σε νέα «καψόνια», αφού πιέζει για σκληρά μέτρα περικοπών εκτός του πλαισίου της καλοκαιρινής συμφωνίας, αποδεικνύοντας έτσι, ότι η όποια συμφωνία με τους εταίρους μας δεν έχει πραγματική αξία και βάση, αφού μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις προθέσεις των δανειστών μας!

«Η αξιολόγηση μπορεί να μην κλείσει σύντομα, αλλά να προχωρήσει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα τελειώσουν μαζί το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό και στην δεύτερη φάση, θα κλείσουν τα θέματα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, των «κόκκινων δανείων» και του δημοσιονομικού κενού»

Κατά τους αναλυτές, είναι σαφές, πως ένα αφορολόγητο της τάξης των 7.000 ευρώ θα αποτελούσε καταστροφή για τα μικρομεσαία στρώματα, π ου έχουν εξαθλιωθεί. Επίσης, ανησυχία προκαλεί και το πολύ πιθανό ενδεχόμενο, η αξιολόγηση να μην κλείσει σύντομα, αλλά να προχωρήσει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα τελειώσουν μαζί το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό και εν συνεχεία, στην δεύτερη φάση, θα κλείσουν τα θέματα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, των «κόκκινων δανείων» και του δημοσιονομικού κενού, με τα δύο τελευταία να προσφέρουν νέες στιγμές αγωνίας. Αυτό μπορεί να τραβήξει αρκετά, οπότε, δυστυχώς, οι ανησυχίες του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είχε πει πριν έναν μήνα «αν κλείσει η αξιολόγηση τον Μάϊο ή Ιούνιο, καήκαμε», θα γίνουν πραγματικότητα.Fahnen_Europaparlament
Όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, «ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής και ο διάλογος συνεχίζεται επάνω στις δύο μεταρρυθμίσεις, το Ασφαλιστικό και το Αγροτικό, με την Κυβέρνηση να είναι ανοικτή σε όλα τα επίπεδα σε αυτή την συζήτηση».
Αυτό σημαίνει, κατά τους αναλυτές, ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, πως η αξιολόγηση θα κλείσει πριν το καλοκαίρι.

«Το ΔΝΤ προβάλλει παράλογες αξιώσεις, θέλοντας να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη για την στάση, που τηρεί στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους»

Βέβαια, όλοι αναρωτιούνται, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν προβάλλουν παράλογες απαιτήσεις στην ελληνική Κυβέρνηση, κάτι, που το κάνει, όμως, το ΔΝΤ, που επιμένει σε μέτρα άμεσης απόδοσης και άμεσου «καψίματος» μιας ήδη κατεστραμμένης ελληνικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους αναλυτές, αυτό οφείλεται στο ότι το ΔΝΤ θέλει να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη για την στάση, που τηρεί στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά την υλοποίηση μέτρων, που βρίσκονται εκτός του πλαισίου της Συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, αλλά το ΔΝΤ ξέρει, ότι μπορεί να πιέσει τους άλλους δανειστές, αν εκβιάσει και το κάνει και μέσω της Ελλάδας, γνωρίζοντας, ότι, όσο το χρέος δεν γίνεται βιώσιμο, τόσο θα απαιτούνται πρόσθετα μέτρα κάλυψης των δημοσιονομικών κενών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ