Για να στηρίξει κατά το έτος 2018 τους ανθρώπους, που πλήττονται από συγκρούσεις και καταστροφές σε όλο τον κόσμο!
– Υπολογίζεται, ότι συνολικά 136 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σε 26 χώρες του κόσμου, από τους οποίους 91 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν βοήθεια από τον ΟΗΕ!
– Πρώτη προτεραιότητα του ΟΗΕ είναι η συριακή κρίση, για την οποία προορίζονται συνολικά 7,66 δισεκατομμύρια δολάρια!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, κ. Μαρκ Λόουκοκ, ο ΟΗΕ ζητεί το ποσό-ρεκόρ των 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει κατά το έτος 2018 τους ανθρώπους, που πλήττονται από συγκρούσεις και καταστροφές σε όλο τον κόσμο!
«Οι συγκρούσεις, κυρίως οι παρατεταμένες κρίσεις, εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική πηγή των αναγκών για το 2018», εξήγησε ο κ. Μαρκ Λόουκοκ, επισημαίνοντας, ότι «το 2018, μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων από ποτέ στο παρελθόν, θα έχει ανάγκη την βοήθειά μας. Υπολογίζεται, ότι 136 εκατομμύρια
άνθρωποι θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σε 26 χώρες», δηλαδή 5% περισσότεροι από εφέτος.
Όπως τόνισε ο ίδιος, ο ΟΗΕ δεν μπορεί να βοηθήσει τους πάντες, κυρίως για λόγους ασφαλείας, αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, και εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας με τις αρχές ή άλλα μέρη, που συμμετέχουν στις συγκρούσεις.
Βάσει των σχεδίων του, ο ΟΗΕ θα προσφέρει βοήθεια και
προστασία μόλις σε 91 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι πόροι που ζητεί, οι οποίοι παρουσιάζουν αύξηση 1% σε
σχέση με πέρυσι, αποτελούν «νέο ρεκόρ», υπογραμμίζει ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις του ΟΗΕ.

Πρώτη προτεραιότητα του ΟΗΕ είναι η συριακή κρίση, για την οποία προορίζονται συνολικά 7,66 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα διατεθούν στο εσωτερικό της Συρίας, αλλά και στους 5,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, όπως και στις χώρες, που τους φιλοξενούν!

Από τα 22,5 δισεκατομμύρια, που ζητεί ο ΟΗΕ, τα 7,66
δισεκατομμύρια προορίζονται για την συριακή κρίση, η οποία αποτελεί, από το 2011, που ξέσπασε, πρώτη προτεραιότητα του Οργανισμού. Η βοήθεια αυτή Θα μοιραστεί στο εσωτερικό, όπου 11,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα λάβουν βοήθεια, αλλά και στο εξωτερικό,
στους 5,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και στις χώρες, που τους φιλοξενούν.
Δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί η Υεμένη, η οποία πλήττεται από την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου. Ο ΟΗΕ ζητεί 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι), προκειμένου να βοηθήσει 10,8 εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους, δηλαδή, σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας.
Οι άλλες μεγάλες κρίσεις είναι στο Νότιο Σουδάν, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Σομαλία και την Νιγηρία.
Ο ΟΗΕ εκτιμά, ότι σε κάποιες χώρες οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα μειωθούν, αλλά θα παραμείνουν σημαντικές, όπως στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, το Ιράκ, το Μαλί και την Ουκρανία.
Αντίθετα, οι ανάγκες θα αυξηθούν «σημαντικά» στο Μπουρούντι, το Καμερούν, την Λιβύη, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Σομαλία και το Σουδάν.
Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές, ο ΟΗΕ εκτιμά, ότι η ξηρασία, οι πλημμύρες, οι τυφώνες και άλλες φυσικές καταστροφές θα δημιουργήσουν μεγάλες ανθρωπιστικές ανάγκες. «Κάποιοι ειδικοί προβλέπουν αυξημένο κίνδυνο σεισμών το 2008», επισημαίνει ο Οργανισμός.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι σπάνια καλύπτεται από δωρεές το σύνολο του ποσού, που ζητεί ο ΟΗΕ. Στα τέλη Νοεμβρίου ο Οργανισμός είχε λάβει μόνον 13 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια, που είχε ζητήσει για το 2017.