Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

CDU/CSU 33% (2013:41,5%), SPD 20,5% (25,7%), AfD 12,6% (4,7%), FDP 10,7% (4,8%), Αριστερά 9,2% (8,6%), Πράσινοι 8,9% (8,4%).

Η κατανομή των εδρών στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ) έχει ως εξής: CDU/CSU – 246 έδρες,  FDP – 80 έδρες,  Πράσινοι – 67 έδρες, Die Linke – 69 έδρες, SPD – 153 έδρες, AfD – 94 έδρες.

Η συμμετοχή ξεπέρασε το 75%, ενώ το νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα απαρτίζεται από 700 βουλευτές, που είναι και αριθμός-ρεκόρ στις 19 κοινοβουλευτικές περιόδους ως τώρα.

Στην πρώτη θέση με 32,5% τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης υπό την καγκελάριο Μέρκελ. Δεύτεροι με τη χειρότερη επίδοση στη μεταπολεμική ιστορία τους (20%) οι Σοσιαλδημοκράτες. Τρίτη δύναμη με 13,5% το ξενοφοβικό AfD.Πρώτο κόμμα με ποσοστό 32,5% και σοβαρές απώλειες (7,63%) αναδεικνύονται τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωση (CDU/CSU) υπό τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση, όπως αναμενόταν, τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς. Αυτοί σημειώνουν με 20% τη χειρότερη επίδοση στη μεταπολεμική ιστορία του κόμματος, σύμφωνα με τα έξιτ πολ που δόθηκαν στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας).

Τρίτο δύναμη με αξιοσημείωτα ποσοστά της τάξης του 13,5% καταγράφει το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), οι οποίοι εισέρχονται για πρώτη φορά στην ομοσπονδιακή βουλή.

Σε κλίμα απόλυτης τάξης και ηρεμίας προσέρχονται από το πρωί στα εκλογικά τμήματα οι γερμανοί ψηφοφόροι.  Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μεγάλο είναι το ποσοστό αυτών που ψήφισαν με επιστολική ψήφο. Οι πρώτες ανεπίσημες ακόμα πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το ποσοστό αυτών που ψήφισαν σε πολλά εκλογικά τμήματα με επιστολική ψήφο ανέρχεται στο 50%. Οι φωτογραφίες είναι από εκλογικά τμήματα.Στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) αναμένονται τα πρώτα έξιτ πολ.Τα εκλογικά κέντρα στις 299 εκλογικές περιφέρειες της χώρας άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Τελευταίες δηλώσεις και εκτιμήσεις

Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο, της ελληνικής υπηρεσίας της DW στους αναποφάσιστους επενδύει ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD ένα 21% με 22%, ο ίδιος δηλώνει πως «όλα είναι πιθανά». Με σκληρές επιθέσεις στο δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και έντονη κριτική στην Άγκελα Μέρκελ, ο Μ. Σουλτς προσπαθεί να κινητοποιήσει τους οπαδούς του. Όπως ενδεικτικά τόνισε σε προεκλογική εκδήλωση χθες το βράδυ στο Βερολίνο «τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα πρέπει να γίνουν χρόνια στασιμότητας και ληθαργίας.» Η Γερμανία έχει, σύμφωνα με το σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, ανάγκη από έναν καγκελάριο που έχει το θάρρος να χαράξει το μέλλον της χώρας. «Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί» επεσήμανε χθες η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο τους οπαδούς του κόμματος να μην εφησυχάζουν, μόνο και μόνο γιατί οι δημοσκοπήσεις τους βλέπουν πρώτο κόμμα με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 34% και 36%. Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε σε τμήμα των ψηφοφόρων της εξαιτίας της στάσης που τήρησε στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο, πως «αυτό που συνέβη το 2015, δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί.»

Τα ποσοστά των άλλων κομμάτων

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, σύμφωνα με τις νεότερες δημοσκοπήσεις, η Εναλλακτική για τη Γερμανία μπορεί να υπολογίζει μεταξύ 11% και 13% των ψήφων, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) μεταξύ 8,5% και 11%, οι Φιλελεύθεροι μεταξύ 9% και 10% και τέλος οι Πράσινοι μεταξύ 7% και 8%.

 

 

Ίσως και να πρόκειται για τις πιο κρίσιμες κάλπες όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο λόγος για τις γερμανικές εκλογές, όπου ανάμεσα στα 61,5 εκατομμύρια των Γερμανών που καλούνται στις κάλπες υπάρχουν και αρκετές χιλιάδες πολιτών που έχουν εκτός από τη γερμανική και την ελληνική υποκοότητα. Πόσοι ακριβώς είναι;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας της DW στα τέλη του 2016 η χώρα μετρούσε 82,8 εκατομμύρια κατοίκους. Από αυτούς 18,6 εκατομμύρια έχουν μεταναστευτική βιογραφία ενώ τα 6,1 εκατομμύρια εξ΄ αυτών έχουν (και) τη γερμανική υπηκοότητα, είναι άνω των 18 ετών και συνεπώς έχουν εκλογικά δικαιώματα. Τη μεγαλύτερη ομάδα αποτελούν οι τουρκικής καταγωγής γερμανοί πολίτες που υπολογίζονται στις 720.000, ένας φαινομενικά μεγάλος αριθμός που αντιστοιχεί ωστόσο μόλις στο 1,2% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στα τέλη του 2016 οι Έλληνες της Γερμανίας υπολογίζονταν (πρόκειται για ετήσια εκτίμηση βάσει έρευνας και όχι απογραφή) στις 443.000 από 412.000 το 2015. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν εκτός από την ελληνική και τη γερμανική υπηκοότητα ανέρχεται στις 60.000. Το 13% περίπου δηλαδή των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία έχουν σήμερα και τη γερμανική υπηκοότητα. Δεδομένου όμως ότι στα σχετικά στατιστικά στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δεν γίνεται διαφοροποίηση βάσει ηλικιακών ομάδων, δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα πόσοι από αυτούς είναι άνω των 18 ετών και συνεπώς έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη Γερμανία.

Η μέχρι τώρα εικόνα

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα, δείχνουν σαφές προβάδισμα Μέρκελ, αλλά και μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων- κάτι που επιχειρούν να αξιοποιήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς. Σκληρή μάχη γίνεται για την τρίτη θέση, που ίσως κρίνει τον κυβερνητικό εταίρο της Άγκελα Μέρκελ. Πόσα είναι τα κόμματα που κατέρχονται σε αυτές τις εκλογές;

 

Το Κόμμα των Κηπουρών, η Συμμαχία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Κόμμα Χιπ-Χοπ συγκαταλέγονται στα 48 κόμματα και συνασπισμούς που στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου διεκδικούν την ψήφο των γερμανών πολιτών.48 συνολικά κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο των Γερμανών στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Τα 40 εξ΄ αυτών δεν εκπροσωπούνται ούτε στην ομοσπονδιακή, ούτε σε κάποιο περιφερειακό Κοινοβούλιο και γι΄ αυτό το λόγο έπρεπε να καταθέσουν σχετικό αίτημα συμμετοχής, συνοδευόμενο από αριθμό υπογραφών που ορίζει ο εκλογικός νόμος.

Ανάμεσά τους βρίσκονται σχετικά γνωστά κόμματα, όπως το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP), το Κόμμα των Πειρατών (Piratenpartei) και τα νεοναζιστικά H Δεξιά και το NPD. Η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή επέτρεψε τη συμμετοχή και ορισμένων μάλλον αστείων -αν κρίνει κανείς από τα ονόματά τους- κινημάτων, όπως το Κόμμα των Κηπουρών του Μαγδεμβούργου, το Κόμμα Χιπ-Χοπ και τη συμμαχία της «οικοαναρχικής ντανταϊστικής δεξαμενής».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ