-Υπάρχουν δύο project δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου υπό ανάπτυξη, το πρώτο στην Καβάλα από την ΔΕΠΑ και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη από τον όμιλο Κοπελούζου.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους, κατά την συνάντηση, που είχε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών John Kerry, τέθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα της δημιουργίας σταθμού LNG στην Βόρεια Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορούν να εφοδιάζονται και άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία.aerial3
Τα σχέδια για την δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Βόρεια Ελλάδα είναι γνωστά και υπάρχουν δύο project υπό ανάπτυξη, το πρώτο στην Καβάλα από την ΔΕΠΑ και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη από τον όμιλο Κοπελούζου. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η αμερικανική πλευρά προτείνει την δημιουργία ενός hubLNG, το οποίο θα μπορούσε να συμπληρωθεί με αέριο σε υγροποιημένη μορφή και το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτεί και την Βουλγαρία. Η ελληνική πλευρά δήλωσε ανοιχτή σε σοβαρές προτάσεις, με δεδομένη την πρόθεση της χώρας μας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την δημιουργία τερματικού στην Βόρεια Ελλάδα, το οποίο μάλιστα θα διασυνδέεται και με άλλες χώρες των Βαλκανίων, αναζωπυρώνει τα σενάρια για την εξαγωγή αμερικανικού shalegas στην περιοχή

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το τερματικό του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Βόρεια Ελλάδα έρχεται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι καταναλωτές κλείνουν συμβόλαια προμήθειας αερίου αμερικανικής προέλευσης από τα περίφημα πεδία σχιστολίθου. Μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών για τις πρώτες αμερικανικές εξαγωγές σχιστολιθικού αερίου περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και χώρες της Βαλτικής, ενώ εκτός Ευρώπης συμβόλαια εξαγωγής έχουν υπογραφεί με την Ιαπωνία.
Σημειώνεται, ότι στο παρελθόν κάποιες πληροφορίες θέλουν να έχουν υπάρξει συζητήσεις για εξαγωγές αμερικανικού shalegas και στην Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο, αυτές να έχουν προχωρήσει. Πάντως, το αμερικανικό ενδιαφέρον για την δημιουργία τερματικού στην Βόρεια Ελλάδα, το οποίο μάλιστα θα διασυνδέεται και με άλλες χώρες των Βαλκανίων, αναζωπυρώνει τα σενάρια για πιθανό ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς να εξάγει shalegas στην περιοχή.

Βασικό ενδιαφέρον, τόσο της αμερικανικής πλευράς, όσο και της Ε.Ε., παραμένει η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα φέρει για πρώτη φορά στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας

Βεβαίως, το βασικό ενδιαφέρον, τόσο της αμερικανικής πλευράς, όσο και της Ε.Ε., παραμένει η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα φέρει για πρώτη φορά στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας, διαφοροποιώντας τις εισαγωγές, που μέχρι σήμερα μονοπωλούνται από την Ρωσία. Αυτό είχε διαφανεί και στις επαφές που είχαν γίνει κατά την περασμένη Άνοιξη και το Καλοκαίρι με Αμερικανούς αξιωματούχους που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, την εποχή που υπήρχε το έντονο φλερτ με τον αγωγό ρωσικών συμφερόντων “TurkishStream”.
Τα δύο θέματα μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους, αφού το υγροποιημένο φυσικό αέριο και η δημιουργία ενός νέου τερματικού μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το αέριο των αγωγών, αυξάνοντας την ρευστότητα της αγοράς στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό αλλά και την ασφάλεια προμήθειας ενέργειας, κάτι που αποτελεί και βασικό στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Θετική θα είναι η εξέλιξη και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς θα βοηθούσε στην μείωση των τιμών του καυσίμου, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να είναι θετική και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς θα βοηθούσε στην μείωση των τιμών του καυσίμου, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ακριβώς εξαιτίας των ειδικών συνθηκών, που επικρατούν και της μονομερούς εξάρτησης στο κομμάτι της προμήθειας.
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι η πρώτη φορά, που ετέθη θέμα για εισαγωγή αμερικανικού LNG στην Ελλάδα, ήταν το 2013, όταν ο Πρόεδρος της “Δράσης” Θεόδωρος. Σκυλακάκης είχε προτείνει με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενόψει της επίσκεψης του τότε Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, να κατατεθεί σχετικό αίτημα προς την πλευρά των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ