– Οι δύο πλευρές συμφωνούν για την επανένωση της Κύπρου σε μια ομοσπονδία δύο ζωνών, κάτω από μια ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν βαθιές διαφορές, για το πως ακριβώς θα είναι το νέο κράτος, το πως θα λειτουργήσει και ποιός θα είναι ο βαθμός της αυτονομίας της κάθε πλευράς.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι τρέχουσες εξελίξεις και η κινητικότητα για το Κυπριακό, που επιδεικνύουν οι “μεγάλες δυνάμεις” το τελευταίο χρονικό διάστημα, φανερώνουν, ότι οι μεγάλοι προχωρούν στην ολοκλήρωση των σχεδίων τους στην Κύπρο, προωθώντας την αποκαλούμενη επανένωση του νησιού, μετά την αιματοβαμμένη τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο, το καλοκαίρι του 1974.KIPROS
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να κάνουν μια συμφωνία για την επανένωση στο νησί τους», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμμοντ στις 19 του Νοεμβρίου, μετά την συνάντησή του με τους επικεφαλείς των δύο κοινοτήτων.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα επισκεφθούν επίσης το νησί για να έχουν συνομιλίες με τους δύο ηγέτες, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την δυναμική της επανένωσης των δύο πλευρών, ανέφερε το Πρακτορείο Ειδήσεων της Τουρκίας “Cihan”, μεταφέροντας τις δηλώσεις του κ. Hammond, μετά την συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιτζί, στις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο Υπουργό Εξωτερικών, στα χαρτιά, οι δύο πλευρές συμφωνούν για την επανένωση της Κύπρου σε μια ομοσπονδία δύο ζωνών, κάτω από μια ομοσπονδιακή Κυβέρνηση

«Η Κύπρος είναι πιο κοντά στην επανένωση εδώ και τέσσερις δεκαετίες, και η τουρκική και η ελληνική πλευρά θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο κείμενο της συμφωνίας τον Μάϊο με την υλοποίηση ενός δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος Υπουργός Εξωτερικών Emine Çolak σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό Πρακτορείο “Reuters”.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Θεωρούμε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ πριν», δήλωσε ο ίδιος και είπε, ότι θα ήταν «καλό» να αναβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις κυπριακές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το Μάϊο του 2016 για να διευκολυνθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Στα χαρτιά, οι δύο πλευρές συμφωνούν για την επανένωση της Κύπρου σε μια ομοσπονδία δύο ζωνών, κάτω από μια ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο Υπουργό Εξωτερικών.

“Υπάρχουν βαθιές διαφορές, για το πως ακριβώς θα είναι το νέο κράτος, το πως θα λειτουργήσει και ποιός θα είναι ο βαθμός της αυτονομίας της κάθε πλευράς”

“Υπάρχουν βαθιές διαφορές, για το πως ακριβώς θα είναι το νέο κράτος, το πως θα λειτουργήσει και ποιός θα είναι ο βαθμός της αυτονομίας της κάθε πλευράς. Επίσης, η ακριβής τοποθέτηση της διαχωριστικής γραμμής είναι ακόμη ένα δύσκολο θέμα.
Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν τις αξιώσεις ιδιοκτησίας των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων , και άλλα ζητήματα”, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας “hurriyetdailynews.com”.
Ωστόσο, πολύ επιφυλακτικοί εμφανίζονται έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, που θεωρούν, ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί δίκαιη και βιώσιμη λύση του ζητήματος για την ελληνική πλευρά και ότι ο Ελληνισμός το επόμενο διάστημα θα δοκιμασθεί ποικιλοτρόπως. Η νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και η δημιουργία ενός κράτους-μαριονέτας της Άγκυρας, μπορεί να σκοπεύουν στο τέλος του Ελληνισμού σε αυτό το νησί μετά από κάποια χρόνια.
Άλλωστε, αυτό επεδίωκαν πάντα οι Τούρκοι από το 1960 και μετά την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου από τους Βρετανούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ