Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και τη Σκιάθο», από τo Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας/ΠΕ Μαγνησίας& Σποράδων.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ή Σκιάθος’ με εμβληματικούς φορείς της χώρας, όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, για την παρουσίαση εκθέσεων, ο σύλλογος για το 2018 συνεργάστηκε με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για την παρουσίαση της έκθεσης «Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και τη Σκιάθο» η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού για το διάστημα 6 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση ξεκίνησε την πορεία της το 2006 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής με τον τίτλο «Η Αττική Γη Υποδέχεται τους Πρόσφυγες του ‘22», στα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε και εμπλουτίστηκε με νέο υλικό, σε περισσότερες από 15 πόλεις και  μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος΄, προς το Ίδρυμα της Βουλής, στη Σκιάθο, όπου εμπλουτίστηκε συμπληρώνεται με πολύτιμο φωτογραφικό υλικό του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου και ιδιωτικές συλλογές, δημιουργώντας μια νέα έκθεση στην οποία καταγράφεται και αποτυπώνεται μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες η διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922: από τη μια στην Αττική και από την άλλη στη Σκιάθο. 

Ξεκινώντας από το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της εποχής, η έκθεση ξεναγεί τους επισκέπτες στις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, στην καινούρια καθημερινότητά τους και στην προσπάθεια για την αποκατάσταση και ένταξή τους. Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στις δύο περιοχές με την άφιξη των προσφύγων και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς.Την εκδήλωση άνοιξε με την τέλεση αγιασμού, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής, π. Ιωσήφ, στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, Θοδωρής Τζούμας, τόνισε στο χαιρετισμό του πως “Η έκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Σκιάθο, και τους Σκιαθίτες, μιας και υπάρχει ειδική ενότητα για τους Μικρασιάτες του νησιού, στους οποίους η Σκιάθος οφείλει πολλά για την πολιτιστική και οικονομική της άνοδο”.Τα εγκαίνια της έκθεσης χαιρέτισε ο Βουλευτής Μαγνησίας του Σύριζα κ. Μάκης Μπαλλής, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση, ο οποίος συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’ για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος, που κύριο στόχο έχει μέσα από αντίστοιχες δράσεις την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης του λαού, και ιδίως των νέων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, στον χαιρετισμό που απέστειλε ανέφερε εκτός των άλλων,“Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης συγχαίρουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» για αυτή την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει αυτή την έκθεση φωτογραφίας, μέσω της οποίας αποτυπώνονται μνήμες του παρελθόντος σε μια πολύ δύσκολη χρονικά περίοδο για τη χώρα.” Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του κ. Γιάννη Παρίση, Προέδρου του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, όπου ως Σκιαθίτης με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε, τη σχέση των Σκιαθιτών με τους πρόσφυγες τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στη Σκιάθο, υπογραμμίζοντας πως, “Θα πρέπει να παραδεχτούν οι ντόπιοι, πως αυτοί οι πονεμένοι άνθρωποι, δεν έτυχαν της υποδοχής και της συμπαράστασης που τους άξιζε”  και  συνέχισε λέγοντας πως “ποτέ δεν είναι αργά για μετάνοια και παραδοχή των λαθών μας, έτσι μόνο θα γίνουμε καλύτεροι”. Τις ιστορίες που συνήθιζε να του διηγείται η γιαγιά του, μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους, ο εικαστικός και Μικρασιάτης στην καταγωγή, Νίκος Ακρίβος, ιστορίες τις οποίες θυμάται σαν παραμύθι για έναν τόπο βγαλμένο από τον παράδεισο, έναν τόπο που συνειδεητά δεν επισκέφθηκε ποτέ, μιας και έχει χαθεί για πάντα, και δεν θυμίζει σε τίποτα πια, τον τόπο των προγώνων. Η εκδήλωση έκλεισε με την κα Πόπη Τζωρτζάτου, μουσειολόγο του Ιδρύματος της Βουλής, η οποία αναφέρθηκε στη δομή της έκθεσης και στους φορείς από τους οποίους έχει αντληθεί το υλικό. Σύμφωνα με την κυρία Τζωρτζάτου «η έκθεση ξεκινά με φωτογραφίες από τα πρώτα πρόχειρα καταλύματα και τη διαμονή των προσφύγων σε σκηνές και βαγόνια τρένων, συνεχίζει με τη διανομή συσσιτίων και τη δράση ελληνικών και ξένων φιλανθρωπικών οργανώσεων και καταλήγει στην ανέγερση προσφυγικών συνοικισμών, την ανεύρεση νερού και τις προσπάθειες για ένταξη των προσφύγων στον εργασιακό και κοινωνικό βίο».

Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Σύλλογό και για τη Σκιάθο, η συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ένα εμβληματικό οργανισμό της χώρας, με στόχο την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης του λαού, και ιδίως των νέων. Μια τιμητική  συνεργασία, μέσα από την οποία δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστεί, μια πολύ σημαντική έκθεση στη Σκιάθο, δημιουργώντας έτσι ένα σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για το φετινό καλοκαίρι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου, και ιδιαίτερα την κυρία κα Άννα Ενεπεκίδου και την κα Πόπη Τζωρτζάτου, για την άψογη συνεργασία. Ακόμη ο Σύλλογος ευχαριστεί το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και τον Πρόεδρό του κ. Γιάννη Παρίση, την Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου, τον κ. Νίκο Ακρίβο και την κα Αγγελική Μαυρογιάννη, για την παραχώρηση φωτογραφιών και κειμηλίων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας/ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων και ειδικότερα την Αντιπεριφερειάρχη κα Κολυνδρίνη, για την έμπρακτη και σημαντική υποστήριξη, στον πανοσολογιότατο πατέρα Ιωσήφ, για την φιλοξενία της έκθεσης στην Ιερά Μονή,  το ξενοδοχείο Εσπερίδες και τον κ. Απόστολο Ξενάκη, τον κ. Νίκο Παππά, και τους χορηγούς επικοινωνίας ΕΡΤ3 και ΕΡΤ Βόλου.

Ώρες λειτουργίας:9:00-20:00 καθημερινά

Θοδωρής Τζούμας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ