Πρωτ. Αθανασίου Π. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού

Στην Ιερά μας Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες με τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής αναγνωρισμένη από το κράτος. Έχει άρτια καταρτισμένους διδασκάλους, Μουσικολόγους και διπλωματούχους της ψαλτικής τέχνης και του δημοτικού τραγουδιού. Η σχολή διαθέτει χορωδία δημοτικού τραγουδιού, χορωδία Βυζαντινής Μουσικής για άνδρες και γυναίκες και εικοσαμελή ορχήστρα παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού υπό την διεύθυνση του Μουσικολόγου Νεκτάριου Παπαγεωργίου.

Το 1986 με πρωτοβουλία και τις σχετικές ενέργειες του τότε Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου έγινε ανεξάρτητη σχολή αναγνωρισμένη από το Υπουργείο πολιτισμού και θρησκευμάτων, (αριθμ. Έγκρισης ΥΠΠΟ 3049/220/19-02-1986, ΦΕΚ 237/Β/1986).

Ο σημερινός Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος ως πρόεδρος της Σχολής με πολλή σύνεση και αγάπη φροντίζει ώστε η σχολή να λειτουργεί απρόσκοπτα καλύπτοντας όλες τις οικονομικές αλλά και πνευματικές της ανάγκες. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι οι φοιτητές της σχολής που είναι άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας φοιτούν προσφέροντας στην σχολή ένα μικρό  χρηματικό ποσό.

Κατά το Σχολικό έτος 2018-19 καθηγητές της Σχολής θα είναι οι Μουσικολόγοι Νεκτάριος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, ο Ευθύμιος Σπύρου Πρωτοψάλτης και θεολόγος και ο διευθυντής της Σχολής Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τύμπας, Θεολόγος και Διπλωματούχος Μουσικός.

Σαράντα δύο χρόνια καλλιτεχνικής προσφοράς στην πόλη των Τρικάλων μετράει η Σχολή της Ιεράς μας Μητροπόλεως, από το 1975 έως το 2017. Γράφτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο Μαθητολόγιό της χίλιοι τετρακόσιοι μαθητές. Έλαβαν Πτυχίο Ιεροψάλτου 110 μαθητές, Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής 15 μαθητές και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής 45 μαθητές.

Οι καθηγητές με την χορωδία και την παραδοσιακή ορχήστρα της σχολής δημιούργησαν πέντε ψηφιακούς δίσκους με ύμνους και δημοτικά τραγούδια, ”ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ”,  καθώς και ένα βιβλίο – c.d. με την ακολουθία του πολιούχου της πόλεώς μας Αγίου Βησσαρίωνα, σε μελοποίηση του καθηγητού της σχολής Νεκταρίου Παπαγεωργίου, μουσικολόγου.

Πολλοί από τους αποφοίτους της σχολής κοσμούν ψαλτήρια όλης της χώρας, χορωδίες καθώς και της Μουσικολογικές σχολές. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει η σχολή και σε όσους μαθητές θέλουν να δώσουν εξετάσεις για να φοιτήσουν στα μουσικά σχολεία.

Η σχολή κάθε χρόνο οργανώνει πρωτότυπες συναυλίες. Ιστορικές θα μείνουν οι συναυλίες που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στο διαδίκτυο ”η Σμύρνη μάνα καίγεται”, ”Σεργιάνι στη μουσική της Πόλης”, ενώ φέτος ετοιμάζεται συναυλία για τα 150 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων. Η σχολή πέρυσι έδωσε συναυλίες στην Σπάρτη, την Ιτέα και την Λάρισα. Επίσης οργάνωσε σεμινάρια υψηλού επιπέδου με αξιόλογους μουσικολόγους της πατρίδος μας: Γρηγόριο Στάθη, Δημήτριο Μπαλαγεώργο, Γρηγόριο Αναστασίου, Μάνο Αχαλινωτόπουλο και πολλούς άλλους.

Κάθε  Δευτέρα και Πέμπτη γεμίζουν οι σκάλες πάνω από τους Αγίους Αναργύρους στο Βαρούσι με δεκάδες μαθητές μέσα σ΄ ένα όμορφο και γεμάτο κέφι κλίμα ενώ οι ψαλμωδίες, τα παραδοσιακά τραγούδια και τα μουσικά όργανα αντηχούν στην όμορφη αυτή γειτονιά των Τρικάλων.

Όσοι ασχολούνται με το δημοτικό μας τραγούδι, μόνο με τη γνώση των χαρακτήρων  της Βυζαντινής μουσικής μπορούν να εξελιχθούν επιστημονικά. Κανείς δε μπορεί να υπερηφανεύεται ότι παίζει σωστά κλαρίνο, ούτι, κανονάκι, μπουζούκι και τα άλλα παραδοσιακά όργανα, εάν δεν έχει ασχοληθεί με την ψαλτική τέχνη. Ο Βασίλης Τσιτσάνης πριν αναχωρήσει από τα Τρίκαλα έψελνε στις Εκκλησίες του Βαρουσίου. Οι περισσότεροι σύγχρονοι έντεχνοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες σπουδάζουν τη Βυζαντινή μουσική, ενώ το πρώτο έργο του Μίκη Θεοδωράκη ήταν η μελοποίηση των ύμνων της Θείας Λειτουργίας.

Η πόλη των Τρικάλων μπορεί να καυχάται για μια από τις καλύτερες σχολές της χώρας η οποία σήμερα διαθέτει εκατόν σαράντα μαθητές, χορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής ενενήντα ατόμων από τους οποίους οι εξήντα πέντε είναι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της πόλης μας καθώς και ορχήστρα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής είκοσι πέντε μουσικών.

            Στη σχολή μπορούν να φοιτήσουν μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου από την πέμπτη τάξη, μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς και άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας και επαγγέλματος. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται έως τις 10 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 24310-72773 και 6973298555.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ