Γράφει ο Ευθύμιος Χατζηϊωάννου. Στο Μόναχο ως ειδικός προσκεκλημένος, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο καθηγητής Πνευμονιολογίας κ. Μπούρος.

Καινοτόμος θεραπεία πνευμονικών νόσων με διεθνή αναγνώριση εφαρμόζεται από βραβευμένη ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη Ελληνες πάσχοντες από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση ή από τη «νόσο των καπνιστών» (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), έχουν πλέον την δυνατότητα να υποβάλονται σε μια καινοτόμο θεραπεία, που εφαρμόζεται στην Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκριτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στην Αλεξανδρούπολη, η οποία βασίζεται στην έγχυση βλαστοκυττάρων, που λαμβάνονται από τους ίδιους τους ασθενείς με λιποαναρρόφηση.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος, που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Πνευμονολογίας κ.Δημοσθένη Μπούρου, γνωρίζει αναγνώριση στο εξωτερικό, ενώ συμβάλλει στην διεθνή προβολή του ακριτικού ελληνικού Πανεπιστημίου και του Ιατρικού του Τμήματος, που είναι το νεότερο στην Ελλάδα, με λιγότερα από 30 χρόνια λειτουργίας. Το περιορισμένο μέγεθος της Σχολής, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες υποδομές, που διαθέτει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, του δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα, τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης των νέων ιατρών όσο και σε αυτόν της έρευνας. Η Ιατρική Σχολή στην Αλεξανδρούπολη διαθέτει ένα από τα δύο πιστοποιημένα πειραματικά χειρουργεία της χώρας μας, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να αναπτύξει εδώ σημαντικές πειραματικές μελέτες, όπως είναι και η συγκεκριμένη του κ. Μπούρου, με εξαιρετικά αποτελέσματα. prof_bouros-1

Το Τμήμα Ιατρικής του ΔΠΘ, που πρωτολειτούργησε το 1985, διαθέτει 133 μέλη ΔΕΠ, 1.026 φοιτητές, καθώς και 292 ενεργούς μεταπτυχιακούς σε 12 ελκυστικά μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ είναι από τα πρώτα ιατρικά τμήματα ελληνικών ΑΕΙ που υιοθέτησε την εξωτερική αξιολόγηση, από το 2011, με κολακευτικά σχόλια για τη λειτουργία του και το έργο που παράγει. Ο καθηγητής Πνευμονιολογίας κ. Μπούρος συμμετείχε, ως ειδικός προσκεκλημένος, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Μόναχο, με ακροατήριο 25.000 επιστήμονες από όλον τον κόσμο και συγκέντρωσε την προσοχή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας με την καινοτόμα μέθοδο που παρουσίασε. Η μέθοδος αυτη, που δίνει ελπίδες σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές νόσους, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΔΠΘ, καθηγητή κ. Γεώργιο Κολιό και τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με διευθυντή τον καθηγητή κ. Ιωάννη Πνευματικό. Εφαρμόζεται κλινικά με επιτυχία στην Θράκη και σύντομα θα εφαρμόζεται και στην Αθήνα.

Η μέθοδος αυτή συνίσταται στην λήψηι ενήλικων βλαστικών κυττάρων με λιποαναρρόφηση από τον λιπώδη ιστό του ασθενούς, που υποβάλλονται στην συνέχεια σε ειδική επεξεργασία και ενεργοποίηση στο εργαστήριο και στην έγχυσή τους ενδοβρογχικώς στον ασθενή, σε τρεις δόσεις. Πρόκειται για την πρώτη θεραπευτική απόπειρα αυτής της μορφής σε διεθνές επίπεδο, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν αξιοσημείωτη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας των ασθενών. Η ερευνητική ομάδα τιμήθηκε με το Βραβείο της Καλύτερης Καινοτόμου Μεθόδου στον ανοιχτό διαγωνισμό “Innovation Project” του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ