Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου. Σημαντικό επίτευγμα στην εξοικονόμηση της ενέργειας των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εδρεύει στον Βόλο, βρήκαν λύση στο πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας, που αντιμετωπίζουν φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετς.
Συγκεκριμένα και βάσει των αποτελεσμάτων των μελετών τους, οι ερευνητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Π.Θ. διαπίστωσαν, ότι μέχρι και κατά 75% μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας σε φορητούς υπολογιστές, «έξυπνα» κινητά τηλεφώνα και tablets που είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο και «φορτώνουν» δεδομένα. Η μείωση αυτή μπορεί να επιτευχθει με το νέο αναβαθμισμένο ασύρματο πρωτόκολλο 802.11n.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Αφορμή για την ερευνητική τους εργασία, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκριτα διεθνή περιοδικά υψηλής τεχνολογίας, αποτέλεσε η διαπίστωση, πως ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από την χρήση Ιντερνετ μέσω φορητών συσκευών, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον ρυθμό βελτίωσης της τεχνολογίας των μπαταριών των συσκευών. Η χωρητικότητα των τελευταίων διπλασιάζεται κάθε δέκα χρόνια, ενώ ο ρυθμός διακίνησης ηλεκτρονικών δεδομένων στο ίδιο διάστημα αυξάνεται κατά εκατοντάδες φορές, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης της διακίνησης δεδομένων (browsing, video streaming κ.λπ.).
Ετσι η μπαταρία ενός laptop μπορεί να εξαντληθεί σε λιγότερες από 10 ώρες με χρήση μίας σύγχρονης ασύρματης κάρτας, ενώ σε ένα smartphone μπορεί αυτό να γίνει ακόμα και σε 2-3 ώρες. Οι ερευνητές του Εργαστηρίου σύγκριναν το αναβαθμισμένο ασύρματο πρωτόκολλο 802.11n με το βασικό πρωτόκολλο για wifi (802.11) στην εκτέλεση των ίδιων σεναρίων (μεταφορά αρχείων ίδιου μεγέθους), κάτω από διαφορετικές συνθήκες και ρυθμίσεων. Oπως διαπίστωσαν, το νέο πρωτόκολλο μπορεί να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης ανά μονάδα μεταδιδόμενης πληροφορίας, σε ποσοστό έως και 75%.
«Είμαστε ένα Τμήμα με προσωπικό νεότερο σε ηλικία από άλλα ομοειδή, βρισκόμαστε πιο κοντά στους φοιτητές και το σχεδόν οικογενειακό περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί συμβάλλει στην εκπαίδευση και την πραγματοποίηση έρευνας αιχμής» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής κ.Παναγιώτης Μποζάνης, πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Τμήμα μετράει μόνο έναν χρόνο ζωής στη νέα του μορφή, διαθέτει 24 μέλη ΔΕΠ και μόλις 2 άτομα γραμματειακής υποστήριξης, ενώ εκπαιδεύει 1.100 φοιτητές. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και τον επόμενο χρόνο αναμένεται να εγκατασταθεί σε νέο κτίριο.
Το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) συμμετείχε ως εταίρος και στο πρόγραμμα «PURSUIT: Publish Subscribe Internet Technology», για τη νέα αρχιτεκτονική του Διαδικτύου, αποσπώντας το βραβείο «Future Internet Award», ως η καλύτερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το μελλοντικό Ιντερνετ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ