To re:publica με έδρα το Βερολίνο, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο για τον ψηφιακό πολιτισμό, τα media και το internet, επεκτείνει τις συνεργασίες του και καλωσορίζει, φέτος, το Reworks Agora στις εκδηλώσεις του, ένα διαθεματικό forum του Reworks Festival. To φεστιβάλ θα συνδιοργανώσει ένα πάνελ στο πλαίσιο του re:publica.

To Reworks Agora θα παρουσιάσει στην Θεσσαλονίκη ομιλητές, πρωτοβουλίες, ειδικούς και εμπειρογνώμονες του ευρύτερου χώρου της μουσικής, της τεχνολογίας  και του πολιτισμού και παράλληλα να φέρει σε επαφή ειδικούς από το εξωτερικό και την Ελλάδα για να παρουσιάσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες γύρω από την δημιουργική οικονομία. Η αρχαία ελληνική λέξη «Αγορά» σήμαινε τον χώρο συνάντησης, συνάθροισης, όπου οι ελεύθεροι πολίτες συνδιαλέγονταν και αποφάσιζαν πάνω σε σημαντικά θέματα της πολιτείας. Αυτό περίπου είναι και το Reworks Agora: ένα forum που επιθυμεί να αποτελέσει έμπνευση για τους τοπικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες δημιουργώντας συνέργειες με εμπειρογνώμονες και πρωτοβουλίες από το εξωτερικό και την Ελλάδα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε πραγματοποιείται η συνεργασία με το Reworks Agora, θα παρουσιαστούν σε ειδικό session πρωτοποριακές ιδέες από τον χώρο της μουσικής, του ψηφιακού πολιτισμού και της τέχνης και επιπλέον θα γίνουν προβολές, παρουσίαση εγκαταστάσεων και μια συναυλία με τον πειραματικό πιανίστα και υποψήφιο για Όσκαρ, Hauschka. Για τις συζητήσεις, τις προβολές, εκδηλώσεις και το κονσέρτο του Hauschka για εκείνη την ημέρα προσφέρεται ενα ειδικό προνομιακό εισιτήριο combo ticket στα 40 ευρώ.

Εξάλλου, το «Ι’m on a Crypto Boatείναι μια πολύ ιδιαίτερη ομιλία στο πλαίσιο του re:publica στη Θεσσαλονίκη και απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν παρακολουθήσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Είναι εμπνευσμένο από την ιδέα των cryptoparties, δηλαδή τις ενημερώσεις τού πώς μπορεί κανείς να προστατεύσει τον εαυτό του μέσα στον ψηφιακό κόσμο. Οι παρευρισκόμενοι μαθαίνουν μεθόδους προστασίας τους, από κρυπτογραφημένους κωδικούς για να επικοινωνούν μεταξύ τους μέχρι και το πώς γίνεται να μην εντοπίζονται όταν σερφάρουν στο Διαδίκτυο και γενικά να πάρουν πληροφορίες ασφάλειας για τους υπολογιστές και τα smart phones.

Έλληνες Ομιλητές

 Σημαντική η ελληνική παρουσία στο re:publica της Θεσσαλονίκης, με πολλούς δημιουργούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, επιστήμονες, επαγγελματίες, πολιτικούς, innovators να συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση του προγράμματος του φεστιβάλ και να παραθέτουν ομιλίες και εργαστήρια στο πλαίσιό του. Οι Ελληνες ομιλητές θα είναι: η software engineer Μαρία Δημητρακάκου, η δημοσιογράφος Αννα Μαρία Τανάγια, η διεθνής σύμβουλος Αφροδίτη Μπουικίδη, ο open data trainer Απόστολος Κρητικός, η φοιτήτρια Ελίνα Μωραιτοπούλου, ο ερευνητής Μάριος Ισαακίδης, ο επικεφαλής του Ιδύματος Ανοικτής Γνώσης Χαράλαμπος Μπράτσας, η Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Λίνα Λιάκου, η δικηγόρος του «Αλληλεγγύη Τώρα» Ελένη Τάκου, ο ερευνητής Μιχάλης Βαφόπουλος, ο σχεδιαστής Βασίλης Γκογκίδης, ο Διευθυντής της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης Παντελής Αγγελίδης, ο συστημικός οικογενειακός Θεραπευτής Ηλίας Παρασκευόπουλος, ο διαδραστικός developer Παναγιώτης Παλαντάς, ο media technologist Γιώργος Παλαμάς.

Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα θέματα των Ελλήνων ομιλητών είναι:

Ιθαγένεια και υπευθυνότητα: Η δύναμη των πολιτικών Επιστημών στην εκπαίδευση από την Ελίνα Μωραϊτοπούλου. Η συζήτηση πραγματεύεται την μεγάλη σημασία της  πολιτικής Επιστήμης και στο πώς μπορεί να προωθήσει την επίγνωση επί κοινωνικών θεμάτων. Πώς, όταν μπει στην εκπαίδευση μπορεί πρακτικά και άμεσα να συνδράμει στην δημιουργία υπεύθυνων πολιτών.

Χτίσε το μέλλον σου με LEGO από τον Βασίλη Γκογκίδη. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήρι που αναφέρεται στις αλλαγές στο εργασιακό μας περιβάλλον. Τα μέσα και οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν όλο και πιο έντονα μέσα στη δουλειά μας, αλλά υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δεν αγαπούν ή φοβούνται τις αλλαγές και επιπλέον δεν παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Το workshop με την χρήση των… LEGO –όσο κι αν ακούγεται απίστευτο- οπτικοποιεί τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε σε έναν εργασιακό χώρο,  δίχως το άγχος της απόδοσης, αλλά απλά με το… παιχνίδι.

ΕΜΕΑ Διαδικτυακό παρατηρητήριο, Η περίπτωση της Κύπρου από τον Μάριο Ισαακίδη. To εργαστήρι είναι μια απόπειρα να γίνει το διαδίκτυο ένα παρατηρητήριο για την νοτιοανατολική Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική, να συλλεχθούν και να αναλυθούν δεδομένα, ώστε να παρουσιαστούν ολοκληρωμένα τα αποδεικτικά της διαδικτυακής  λογοκρισίας. Το workshop επικεντρώνει στην Κύπρο και την λογοκρισία που βιώνει, ενώ θα εισαχθούν εργαλεία που εμποδίζουν την διαδικτυακή νόθευση και προστατεύουν την υγιή χρήση του internet από τους πολίτες.

 Εμπειρίες, ευκαιρίες και επιφυλάξεις στην χρήση της online συμβουλευτικής για ενεργούς χρήστες ναρκωτικών ουσιών από τον Ηλία Παρασκευόπουλο. Μια εξαιρετικά καίρια συζήτηση σχετικά με αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα, που στόχο έχει να υποδείξει ποια ψηφιακά εργαλεία είναι κατάλληλα για ενεργούς χρήστες και ποια όχι. Το ίντερνετ είναι αποδεδειγμένο ότι πολύ συχνά αποτελεί περιβάλλον ψυχολογικής κακοποίησης για χρήστες ευπαθών ομάδων. Από την άλλη, έρευνες αποδεικνύουν ότι η ιντερνετική παρέμβαση μπορεί να προφυλάξει και να προειδοποιήσει τις ευπαθείς ομάδες. Ποια είναι τα εργαλεία που βοηθούν και ποια όχι;

Πληροφορίες για όλες τις συνεδρίες, τα εργαστήρια, τις συζητήσεις του re: publica της Θεσσαλονίκης μπορείτε να βρείτε εδώ: https://re-publica.com/en/eu17/sessions?location=Thessaloniki

Εισιτήρια μπορεί να προμηθευτεί κανείς ηλεκτρονικά από την διεύθυνση:
re-publica.com/en/eu17/page/tickets-rpthe

 

Το «re:connecting EUROPE» χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας

 

Γραφείο Επικοινωνίας και Τύπου:

Sofia Stavrianidou

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ