(c)elliniki-gnomi.eu

Πρώην και εν ενεργεία πιλότοι της «Ντουμπάϊ Αιρλάϊνς» και άλλων αεροπορικών εταιρειών καταγγέλλουν εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, ωράρια και προγράμματα εξουθενωτικά για τους πιλότους, που παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες ασφαλείας των πτήσεων!
-Οι πιλότοι οδηγούνται σε φυσική εξάντληση, όπου παύουν να ξέρουν την ώρα και την ημερομηνία και υπόκειται και σε σφάλματα κρίσεως !

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Συνταρακτικές είναι οι αποκαλύψεις για τον υψηλό κίνδυνο, που διατρέχουν οι πτήσεις πολλών αεροπορικών εταιρειών, εξαιτίας των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας των μελών των πληρωμάτων, τις οποίες πυροδότησε η προ δεκαημέρου πολύνεκρη πτώση αεροπλάνου της εταιρείας «Ντουμπάϊ Αιρλάϊνς» στο Ροστόβ ον Ντον της Ρωσίας.
Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο “Russia Today” μεταδίδει στα ειδησεογραφικά δελτία του σειρά αυτοπροσώπων μαρτυριών πρώην και εν ενεργεία πιλότων της «Ντουμπάϊ Αιρλάϊνς» και άλλων αεροπορικών εταιρειών, που καταγγέλλουν εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, ωράρια και προγράμματα εξουθενωτικά για τους πιλότους, που παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες ασφαλείας των πτήσεων.
Σε μια πρώτη μαρτυρία, που κατέθεσε σε απεσταλμένη του ρωσικού δικτύου, πρώην πιλότος, που δέχθηκε να μιλήσει ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας του ρωσικού δικτύου, με συγκάλυψη των χαρακτηριστικών και της φωνής του, ανέφερε, ότι είχε προειδοποιήσει την εταιρεία για την βεβαιότητα αεροπορικού δυστυχήματος, όταν υπέβαλε την παραίτησή του, λόγω των επικίνδυνων συνθηκών απασχόλησης.

«Τα ωράρια πτήσεως των πιλότων της «Ντουμπάϊ Αιρλάϊνς» ήταν εξαντλητικά και η ακανόνιστη εναλλαγή των προγραμμάτων συχνά τους ανάγκαζε να εκτελούν πολύωρες πρωινές και βραδινές πτήσεις την ίδια ημέρα, σε βαθμό φυσικής εξάντλησης»

Ό ίδιος ανέφερε, ότι τα ωράρια πτήσεως των πιλότων ήταν εξαντλητικά και η ακανόνιστη εναλλαγή των προγραμμάτων συχνά τους ανάγκαζε να εκτελούν πολύωρες πρωινές και βραδινές πτήσεις την ίδια ημέρα, σε βαθμό φυσικής εξάντλησης. Όμως, οι αναφορές τους προς την εταιρεία για υπερκόπωση αποθαρρύνονταν, στην αρχή με τον χλευασμό «πριμαντόνες», έπειτα με περικοπές αποδοχών και τελικά με απόλυση.
Ο πιλότος και τα μέλη του πληρώματος, πρώην συνάδελφοι, που σκοτώθηκαν στο Ροστόβ, ήσαν γνωστοί του και η μαρτυρία του ήταν ξέσπασμα αγανάκτησης και εκπλήρωση της ανθρώπινης υποχρέωσης να προστατεύσει μελλοντικούς επιβάτες, όπως ανέφερε ο ίδιος.
Παράλληλα με το ρεπορτάζ, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο παρουσίασε διαφημίσεις της εταιρείας, που έδειχναν ακμαίους πιλότους της, βαδίζοντες προς το αεροπλάνο και που εκθείαζαν την ασφάλεια και τους λοιπούς λόγους προτίμησης της εταιρείας.
Η απεσταλμένη του ρωσικού δικτύου κατόρθωσε να εξασφαλίσει και παρουσίασε στο διεθνές κοινό τα πρωτότυπα προγράμματα πτήσεων , που στοιχειοθετούσαν αυτές τις καταγγελίες. Ανέφερε, ότι το καθιερωμένο ως ασφαλές ωράριο απασχόλησης του πιλότου είναι 40 έως 60 ώρες την εβδομάδα. Στην «Ντουμπάι Αιρλάϊνς» έφθανε, όμως, και τις 100 ώρες.

«Υπήρξαν περιπτώσεις πιλότων, που αποκοιμήθηκαν μέχρι και για οκτώ λεπτά στο χειριστήριο, εν πτήσει, ενώ οι πιλότοι και τα πληρώματα τελούσαν υπό καθεστώς φόβου και ψυχολογική πίεση για την τήρηση μυστικότητας»

Της αναφέρθηκαν –όπως είπε η ίδια- περιπτώσεις πιλότων, που αποκοιμήθηκαν μέχρι και οκτώ λεπτά στο χειριστήριο, εν πτήσει. Ανέφερε, επίσης, ότι οι πιλότοι και τα πληρώματα τελούσαν υπό ψυχολογική πίεση για την τήρηση μυστικότητας και καθεστώς φόβου.
Το ρεπορτάζ αυτό ακολούθησε σειρά νέων μαρτυριών για την εταιρεία αυτή αλλά και για άλλες αεροπορικές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρώην και εν ενεργεία πιλότοι επικοινώνησαν με το ρωσικό δίκτυο για να ευχαριστήσουν για το ρεπορτάζ και προσφέρθηκαν να μιλήσουν μπροστά στην κάμερα, αλλά με καλυμμένα πάντοτε τα χαρακτηριστικά τους. Βασικά, επιβεβαίωσαν, με μαρτυρίες της προσωπικής τους εμπειρίας, τις καταγγελίες του συναδέλφου τους για εταιρείες πλουσίων χωρών του Κόλπου, με αεροπλάνα τελευταίας τεχνολογίας , αλλά με πληρώματα, που εργάζονται σε συνθήκες …«γαλέρας».
Ο παρουσιαστής του δελτίου μετέδωσε και την αντίδραση της «Ντουμπάϊ Αιρλάϊνς», με γενικόλογη ανακοίνωση, ότι η λειτουργία του προσωπικού της ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας. Προβλήθηκαν, σε ανταπάντηση, τα προγράμματα πτήσεων, που ανατρέπουν τον ισχυρισμό.

«Πολλές ώρες πτήσεως, σε ακανόνιστα προγράμματα, οδηγούν σε φυσική εξάντληση, όπου ο πιλότος παύει να ξέρει την ώρα και την ημερομηνία και υπόκειται και σε σφάλματα κρίσεως»

Η απεσταλμένη δημοσιογράφος του ρωσικού δικτύου εξήγησε, ότι στην αναφορά πτήσεως, που υποβάλλουν οι πιλότοι κατά την επιστροφή τους, συχνά απαντάται η λέξη «κόπωση». Το φαινόμενο διογκώνεται κάθε χρόνο από το 2012 και πέρυσι ξεπέρασε τις 100 περιπτώσεις.
Σε ερώτηση, εάν υπάρχει εποπτεύουσα Αρχή, ένας εκ των πιλότων, που μίλησαν στην εκπομπή, αποκάλυψε, ότι η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των Εμιράτων προεδρεύεται από τον διευθυντή αεροπορικής εταιρείας!
Διεθνής εμπειρογνώμων, που εκλήθη να γνωμοδοτήσει στην εκπομπή, δήλωσε -πολύ ανησυχητικά- ότι είναι κοινό μυστικό, πως αεροπορικές εταιρείες παραβιάζουν τα όρια ασφαλείας στις ώρες πτήσεως των πιλότων. Ανέφερε, ότι πολλές ώρες πτήσεως, σε ακανόνιστα προγράμματα, οδηγούν σε φυσική εξάντληση, όπου ο πιλότος παύει να ξέρει την ώρα και την ημερομηνία και υπόκειται και σε σφάλματα κρίσεως.
Ο ίδιος τόνισε, ότι επιβάλλεται η σύσταση μιας διεθνούς Αρχής για την σοβαρή εποπτεία των κανόνων ασφάλειας στην λειτουργία των αεροπορικών εταιρειών.aerodromia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ