Μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ απαντώντας σε καίρια ερωτήματα για την Ομογένεια.

Συνέντευξη στην Γεωργία Κωστακοπούλου

“Ο κάθε Ομογενής έχει το αναφαίρετο και Δημοκρατικό δικαίωμα να στηρίζει όποιο κόμμα θέλει και να έχει την όποια πολιτική ιδεολογία. Αλλά δεν έχουμε το περιθώριο ένα καθοδηγούμενο ΣΑΕ, να διαλύει και να διχάζει την Ομογένεια. Επαναλαμβάνω ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να την καπελώνει”. Αυτά ανάμεσα σε άλλα δηλώνει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, ενώ για το ΣΑΕ είναι ξεκαθαρος: “Το ΣΑΕ, όπως αναφέρεται και στο Σύνταγμα, είναι ένα συμβουλευτικό όργανο, δηλαδή επί της ουσίας μία δεξαμενή σκέψης για θέματα που αφορούν την Ομογένεια, τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η Ελλάδα ρωτά και η Ομογένεια απαντά με τις διατυπωμένες απόψεις της”.

Η συνέντευξη

 -Το ΣΑΕ είναι συνταγματική επιταγή. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα; Ακούμε ότι συζητιέται θεσμοθέτηση ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού. Υπάρχουν σκέψεις να παρακαμφθεί έτσι η επανασύσταση του ΣΑΕ όπως ήταν στο παρελθόν; Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλες αυτές οι πληροφορίες για ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού;

Τα όσα μου λέτε ότι ακούγονται για Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού, είναι μυθεύματα. Και ούτε μπορώ, αλλά ούτε και θέλω να μπω στη λογική εκείνων που διαχέουν τέτοιες πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά το ΣΑΕ, ακριβώς επειδή είναι Συνταγματική επιταγή, θα επανασυσταθεί, αλλά αυτή τη φορά θα προβλέπεται αυτό-οργάνωσή του από τους Ομογενείς και  αυτοχρηματοδότησή του.

Οι Ομογενείς δεν είναι άβουλη μάζα που θα τους λέει η κάθε Ελληνική Κυβέρνηση για το πώς θα οργανώνονται και για το τι πρέπει να κάνουν.

Το ΣΑΕ, όπως αναφέρεται και στο Σύνταγμα, είναι ένα συμβουλευτικό όργανο, δηλαδή επί της ουσίας μία δεξαμενή σκέψης για θέματα που αφορούν την Ομογένεια, τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η Ελλάδα ρωτά και η Ομογένεια απαντά με τις διατυπωμένες απόψεις της.

Τέλος, να υπενθυμίσω ότι το ΣΑΕ που ξεκίνησε με μια θετική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, από ένα σημείο και πέρα έγινε υποχείριο των Ελληνικών κομμάτων, καπελωνόταν από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, με τη σύνθεσή του δεν εξέφραζε ούτε το 4% της Ελληνικής Διασποράς, εξαιρώντας ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα. Και όταν μιλάμε για φυσικά πρόσωπα μιλάμε για Ομογενείς που μπορεί να μην ανήκουν σε Οργανώσεις, Ενώσεις ή Ομοσπονδίες, αλλά είναι αυτόνομες ισχυρές προσωπικότητες, οι οποίες θα ήθελαν να συνεισφέρουν τη γνώση τους και τη δράση τους σε ένα κορυφαίο όργανο όπως το ΣΑΕ.

Ο κάθε Ομογενής έχει το αναφαίρετο και Δημοκρατικό δικαίωμα να στηρίζει όποιο κόμμα θέλει και να έχει την όποια πολιτική ιδεολογία. Αλλά δεν έχουμε το περιθώριο ένα καθοδηγούμενο ΣΑΕ, να διαλύει και να διχάζει την Ομογένεια. Επαναλαμβάνω ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να την καπελώνει.

Ώρα, λοιπόν, φορείς και φυσικά πρόσωπα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Διασποράς, να ανασυγκροτηθούν σε τοπικό, κρατικό, παν-ηπειρωτικό και παγκόσμιο επίπεδο και το Παγκόσμιο Διοικητικό Συμβούλιο που θα επιλέξουν, να μπορεί να είναι ο συνομιλητής με την Μητέρα – Πατρίδα, ανεξάρτητο, όπως συμβαίνει με τους αντίστοιχους παρόμοιους Ομογενειακούς φορείς όλων των χωρών με μεγάλη Διασπορά. Φέρνω ως παράδειγμα το Ισραήλ, το Λίβανο, την Αρμενία, την Κύπρο κλπ.

Φυσικά, η έδρα του ΣΑΕ θα είναι και πάλι η Θεσσαλονίκη, και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ο άμεσος φορέας που θα το στηρίζει.

 -Στις προτάσεις της για αλλαγή του συντάγματος η Κυβέρνηση θα προτείνει εφαρμογή τη επιστολικής ψήφου; Ποιά είναι η προσωπική σας άποψη; 

Το θέμα της ψήφου είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να ρυθμιστεί. Και δεν εκφράζω απλά προσωπική άποψη.

Τεχνικά, το θέμα αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών. Βεβαίως, ως Υφυπουργός για τον Απόδημο, μεταφέρω προς το ΥΠΕΣ τα όσα μου θέτουν για το συγκεκριμένο ζήτημα οι Έλληνες της Διασποράς. Το ζήτημα απασχολεί και τη Μόνιμη Ειδική Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς και είναι ένα από τα 17 κεφάλαια που έχει στην ατζέντα των εργασιών της.

Δεν μπορεί να έχουμε βουλευτές Επικρατείας και να μην έχουμε βουλευτές που να εκπροσωπούν τις χώρες ή Ηπείρους, με μεγάλο αριθμό Ελληνισμού.

-Στην Γερμανία ζει και δραστηριοποιείται το μεγαλύτερο συμπαγές κομμάτι του Απόδημου Ελληνισμού στην Ευρώπη. Πότε θα το επισκεφθείτε σαν ΥΦΥΠΕΞ; Έχετε σχεδιάσει κάποια επίσκεψή σας;

 Ασφαλώς και θα επισκεφθώ την Γερμανία. Ημερομηνία ακόμα δεν έχω στη διάθεσή μου. Δεν ξέρω αν τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι, με τις διακοπές των Ομογενών είναι η κατάλληλη εποχή για να πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι. Πάντως, ναι, θα πραγματοποιηθεί και έτσι θα έχω την ευκαιρία να σας γνωρίσω και από κοντά.

-Εκτιμάτε πως ο Απόδημος Ελληνισμός μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;

Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Ο Απόδημος Ελληνισμός θέλει να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας. Αλλά ζητάει και τα αυτονόητα: Ευμενές επενδυτικό περιβάλλον και απάλειψη της γραφειοκρατίας. Ο τελευταίος νόμος Σταθάκη έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτές τις κατευθύνσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα.

Δεν μπορώ να ακούω επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού να θέλουν να φέρουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και να διστάζουν για τους λόγους που ανέφερα.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε και το αντίστροφο. Και αυτό συμβαίνει στις αναπτυσσόμενες Αφρικανικές χώρες. Εκεί έχουμε πολύ επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες με εξαιρετική διείσδυση στις τοπικές τους Οικονομίες, αλλά και με επιρροή στις Κυβερνήσεις των χωρών που ζουν, που ζητούν να πάνε Ελληνικές επιχειρήσεις για να επενδύσουν εκεί.

Το βρήκα μπροστά μου και στην Μοζαμβίκη και στη Μποτσουάνα και στη Νότιο Αφρική που είναι η πιο αναπτυγμένη χώρα της Αφρικανικής Ηπείρου.

Ζητούν Ελληνικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα, της τυποποίησης προϊόντων και φαρμάκων, επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ηλιακή ενέργεια, ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς φυσικού αερίου, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας αναφέρω, ότι μετά από αυτό το ταξίδι που έκανα στις υποσαχάριες χώρες τέλος Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών άρχισε ήδη πολιτικές διαβουλεύσεις με τα ΥΠΕΞ των χωρών που σας προανέφερα, ενώ ανακοινώθηκε και η εκεί επίσκεψη μεγάλης αντιπροσωπείας από μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

– Ποια είναι η άποψή σας για αξιοποίηση Ομογενών σε καίριες θέσεις κυρίως της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας;

 Αυτονόητο ότι είναι όχι απλώς καλοδεχούμενοι, αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμοι με την εμπειρία τους.

Πάντοτε, τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρχαν και Ομογενείς που εργάστηκαν με συνέπεια σε καίριες θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας μας.

Μπορώ να σας αναφέρω ενδεικτικά παραδείγματα, όπως τον καθηγητή Γιώργο Λιάνη που διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας στην 1η πενταετία του ΠΑΣΟΚ, τον καθηγητή Μανώλη Κοντοπυράκη που διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου που σήμερα είναι Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ανέφερα μόνο τρία παραδείγματα, αλλά σαφώς υπάρχουν και πολλοί άλλοι.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ