(c)elliniki-gnomi.eu

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σχέδιο για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων –στα πρότυπα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης, που επιβλήθηκε το 2010 από την τότε Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου- επεξεργάζεται η Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τον «λογαριασμό» των μέτρων, που απαιτούνται για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.ypourgeio Oikonomikon
Το μέτρο έχει ήδη «μετρηθεί» από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και εκτιμάται, ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα ακόμη και άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς θα αφορά στα κέρδη της προηγούμενης φορολογικής κρίσης.
Δεν λείπουν, βέβαια, και οι αντιρρήσεις, καθώς το μέτρο έχει έντονα υφεσιακό χαρακτήρα, μπορεί να γονατίσει τις επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης ρευστότητας ή ακόμη και να οδηγήσει σε νέο κύκλο απολύσεων.

Οι έκτακτες παρεμβάσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, το ύψος του οποίου εκτιμάται σε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ

Ο προβληματισμός για το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων, που θα «προχωρήσουν», είναι πολύ μεγάλος στην Κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται, ότι οι προτάσεις, που έχουν πέσει μέχρι τώρα στο τραπέζι, δεν επαρκούν για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, το ύψος του οποίου εκτιμάται σε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Προς το παρόν, το καλάθι των μέτρων περιλαμβάνει κυρίως παρεμβάσεις έκτακτου χαρακτήρα, όπως περαιώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων, αυτόματο κλείσιμο όλων των υποθέσεων, που βρίσκονται στις διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, εμβασμάτων κλπ.), ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, υποβολή ξεχασμένων δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις κ.α,, οι οποίες, όμως, και αμφισβητούμενη εισπρακτική απόδοση έχουν και εγείρουν θέματα για το δημοσιονομικό κενό του 2016, το οποίο επίσης είναι στο τραπέζι των συζητήσεων (σ.σ τα έκτακτα μέτρα δεν φέρνουν έσοδα και την επόμενη χρονιά, κάτι που σημαίνει, ότι πρέπει να αναπληρωθούν με άλλα μέτρα).

Επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις και φορολόγηση όσων έβγαλαν αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό με διαδικασίες εξπρές

Τα υπόλοιπα μέτρα, που έχουν πέσει στο τραπέζι και κυρίως το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ έχουν άμεση συνάρτηση με τον παράγοντα χρόνο. Όσο καθυστερεί η επιβολή τους, τόσο περισσότερα μέτρα απαιτούνται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
Τα κυβερνητικά στελέχη, που εισηγούνται στον Πρωθυπουργό την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις (και ενδεχομένως στα φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλα εισοδήματα), πιστεύουν, ότι το μέτρο ταιριάζει στα όσα έχει υποστηρίξει η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
Μόλις χθες στην ομιλία του στο συνέδριο του «Economist! ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το επιχείρημα, ότι οι «πλούσιοι» δεν έχουν κληθεί στα πέντε χρόνια των μνημονίων να συμβάλλουν με βάση τις δυνάμεις τους. «Οι μόνοι, που δεν υπέστησαν ζημίες μέσα σε αυτή την πενταετία της τραγωδίας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία ήταν οι Έλληνες πλούσιοι. Αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό έγκαιρα, αυτοί που συνήθιζαν να φοροδιαφεύγουν και τα χρόνια της ανάπτυξης – και δυστυχώς συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν μέχρι σήμερα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν κινείται η επιβολή της έκτακτης εισφοράς, αλλά και η φορολόγηση με διαδικασίες εξπρές, όσων έχει εντοπιστεί το όνομά τους στις περίφημες λίστες (Λαγκάρντ, εμβασμάτων κλπ).

Οι τέσσερις φορολογικοί συντελεστές της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων με μεγάλα κέρδη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται εδώ και αρκετές ημέρες τον νόμο 3845/2010, που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε φορολόγηση επί των κερδών των επιχειρήσεων. Όχι, όμως, από το πρώτο ευρώ αλλά και από τα 100.000 ευρώ και πάνω, έτσι ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε τέσσερις φορολογικούς συντελεστές:
· 4% για τα κέρδη έως τις 300.000 ευρώ
· 6% για τα κέρδη από τις 300.000 έως το ένα εκατομμύριο ευρώ
· 8% για τα κέρδη από το ένα εκατομμύριο έως τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και
· 10% για τα κέρδη από πέντε εκατομμύρια ευρώ και πάνω
Το μέτρο είχε άμεση εισπρακτική απόδοση, καθώς οι Εφορίες εξέδωσαν και απέστειλαν το εκκαθαριστικό κατευθείαν στις επιχειρήσεις, οι οποίες και κλήθηκαν να πληρώσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Ωστόσο, υπήρξαν «παράπλευρες» απώλειες, καθώς πολλές από τις εταιρείες, που κλήθηκαν να πληρώσουν, προχώρησαν σε αθρόες απολύσεις για να αντισταθμίσουν την ζημιά.
Εάν τελικώς το μέτρο αυτό γίνει αποδεκτό, το 2015 θα αποδειχθεί πολύ «βαριά» χρονιά για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος για τα κέρδη του 2014, το τέλος επιτηδεύματος και για το 2014 και για το 2012 και φυσικά την έκτακτη εισφορά.