-Σε 24 έως 36 εκατομμύρια ευρώ κυμαίνεται το ποσό, που υπολογίζεται, ότι θα αποφέρει το “κούρεμα”, που θα καταλήξει για την στήριξή τους στις ελληνικές Συστημικές τράπεζες.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται χιλιάδες Έλληνες, που ενώ ζουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και οικονομικά στην Ελλάδα, φρόντισαν τα τελευταία χρόνια να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε μεγάλες τράπεζες του Εξωτερικού και κυρίως σε χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται, όχι μόνον για όσους αναφέρονται στις περιβόητες λίστες με τα χιλιάδες ονόματα επωνύμων αλλά και αγνώστων στο ευρύ κοινό συμπατριωτών μας, που έβγαλαν μεγάλα ποσά χρημάτων στο εξωτερικό, αλλά και μεμονωμένους μικροκαταθέτες, που, από φόβο για τα χρήματά τους, τα μετέφεραν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Ωστόσο, οι περισσότεροι το έκαναν αυτό, προκειμένου, κυρίως, να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις τους, από ελέγχους για την νομιμότητά τους και από λοιπούς “ανεπιθύμητους” φορολογικούς ελέγχους, όπως επίσης και από ενδεχόμενη τραπεζική κρίση στην χώρα μας, που θα έφερνε δεσμεύσεις και “κούρεμα” των κεφαλαίων τους.

Σε περίπτωση εκτάκτου γεγονότος ο ESM μπορεί να παγώσει σε πρώτη φάση όλους τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες

Φαίνεται, όμως, ότι η απόφασή τους μπορεί τελικά να μην τους βγεί σε καλό και αυτό, επειδή πυκνώνουν οι φήμες, ότι επίκειται γερό “κούρεμα” στις καταθέσεις τους αυτές, σε ποσοστό, μάλιστα, που θα κυμαίνεται από 20% έως και 30%, την στιγμή, που οι καταθέσεις, οι οποίες υπάρχουν στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες φήμες, δεν πρόκειται να πειραχθούν!
Αναλυτικότερα, όπως εξηγούν ειδικοί οικονομικοί αναλυτές, σχετικά με το ζήτημα αυτό ισχύουν τα εξής:
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι ο βασικός μέτοχος των 4 Συστημικών τραπεζών της χώρας μας με δάνεια, που έλαβε από τον ESM, με τις τραπεζικές αυτές μετοχές να έχουν δοθεί ως Collateral. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΕLA.
Σε περίπτωση εκτάκτου γεγονότος ο ESM μπορεί να παγώσει σε πρώτη φάση όλους τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ESM έχει προκρίνει ως βέλτιστη λύση για το πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το “κούρεμα” των λογαριασμών, που έχουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες Έλληνες καταθέτες που ζουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

Oι ξένοι ταυτόχρονα γνωρίζουν, ότι δεν συμφέρει να γίνει BAIL-IN, δηλαδή στήριξη των ελληνικών τραπεζών με κούρεμα στις ελληνικές εγχώριες καταθέσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε κι’ άλλο την κεφαλαιακή βάση των Συστημικών τραπεζών, που έχει κτυπήσει άλλωστε ”κόκκινο”. Δεν θα υπήρχε καμμία μελλοντικά προοπτική ανάνηψής τους.
Γι’ αυτό οι του ESM έχουν προκρίνει ως βέλτιστη λύση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το “κούρεμα” των λογαριασμών που έχουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες (Deutsche Bank, Commerzbank, UBS, Societe Generale, κλπ.), Έλληνες καταθέτες, που ζουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τους λογαριασμούς τους αυτούς οι κάτοχοί τους τους τροφοδότησαν τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς μεταφορές κεφαλαίων, που έκαναν με διαφόρους τρόπους από τις ελληνικές στις ξένες τράπεζες, κατά τις οποίες ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών δεν είναι νόμιμο.

Από το “κούρεμα” θα συγκεντρωθεί ποσό, που υπολογίζεται, ότι θα κυμαίνεται από 24 έως και 36 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τα 100-120 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, που “φυγαδεύτηκαν” από τις ελληνικές τράπεζες, σε τράπεζες της Ευρώπης

Με την δικαιολογία μιάς έκτακτης φορολόγησης, που δεν θα είναι τίποτε άλλο, παρά η ευγενική έκφραση του “κουρέματος” των καταθέσεων σε ποσοστό 20% με 30%, οι αρμόδιοι του ESM, σε συνεργασία με τις ελληνικές και τις κατά τόπους ξένες οικονομικές και τραπεζικές Αρχές, που φαίνεται, ότι έχουν εντοπίσει ήδη τους λογαριασμούς αυτούς, θα προχωρήσουν στο “κούρεμά” τους (αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη, αν υπάρξει ένα κατώτατο όριο και ποιό θα είναι αυτό, κάτω από το οποίο τα ποσά των καταθέσεων δεν θα υποστούν “κούρεμα”), προκειμένου να συγκεντρωθεί αρκετό χρήμα, που θα μεταφράζεται, κατά τους ισχύοντες υπολογισμούς, σε συνολικό ποσό, το οποίο θα κυμαίνεται από 24 έως και 36 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τα 100-120 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, που “φυγαδεύτηκαν” από τις ελληνικές τράπεζες, σε τράπεζες της Ευρώπης.

trapeza

Εκτός, όμως, της φορολόγησης των “ξένων καταθέσεων” οι του ESM μπορεί να προτείνουν και την έκδοση ενός “ειδικού ομολόγου” προς όλους τους Έλληνες καταθέτες. Τα ειδικά αυτά “ομόλογα” θα έχουν 5ετή διάρκεια, προβλέποντας και μια επιπλέον διετή παράταση, παρέχοντας στους καταθέτες coupon, (δηλαδή τόκο ως δώρο) 2% ετησίως.
Όπως εκτιμούν οι ίδιοι οικονομικοί αναλυτές, αυτό το ποσό, δηλαδή τα 24 με 36 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα συγκεντρωθούν από το “κούρεμα” των καταθετικών λογαριασμών των Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού, θα δοθεί με την σειρά του στο ελληνικό Κράτος για να το χρησιμοποιήσει στην απαιτούμενη ανακεφαλαίωση των Συστημικών τραπεζών.
Αν και μέχρι τώρα όλα αυτά αποτελούν ακόμη ανεπιβεβαίωτες φήμες, οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι πρόκειται σύντομα να υλοποιηθούν, επειδή ο ESM γνωρίζει πολύ καλά, ότι με αυτή την διαδικασία, όχι μόνον δεν θα απομειωθούν οι εγχώριες καταθέσεις, αλλά και θα ενδυναμώσουν λογιστικά τα ίδια κεφάλαια των Συστημικών τραπεζών στην χώρα μας, κατι που είναι απαραίτητο για την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος στην χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ