-Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 21.000 θέσεις εργασίας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Η απογοητευτική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στην χώρα μας οδηγεί τέσσερις περιπου στις δέκα επιχειρήσεις, δηλαδή ποσοστό 38,1%, στο αδιέξοδο και είναι πολύ πιθανόν, στους επόμενους μήνες να βάλουν
λουκέτο!
Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε στην δημοσιότητα  η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), σύμφωνα με την οποία, το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να διακόψουν την
δραστηριότητά τους στην Ελλάδα περίπου 13.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές με αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες. Από μία τέτοια εξέλιξη προκύπτει επίσης υψηλός κίνδυνος για απώλεια 21.000 θέσεων εργασίας.
«Το 38,1% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανόν να κλείσει το επόμενο διάστημα» τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ στην έρευνά της.
Η παγιοποίηση των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων (αύξηση προκαταβολής φόρου, αύξηση ΦΠΑ και ειδικών τελών, αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 29%), η συσσώρευση οφειλών και η αδυναμία εξεύρεσης αγορών για την αντιστάθμιση της ισχνής καταναλωτικής ζήτησης επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές μιας επιχείρησης.

Τι δείχνουν τα πορίσματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, προκύπτουν τα εξής:
α) Τα προβλήματα υπερχρέωσης παραμένουν στο «κόκκινο», τουλάχιστον για 1 στις 4 επιχειρήσεις. Το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές, αφορά εκείνες με χρέη
προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,2%). Το ποσοστό αυτό, παραμένει σταθερό (26,7% στην προηγούμενη έρευνα Φεβρουαρίου 2017) και αφορά περίπου 300.000 ενεργές επιχειρήσεις.
β) Το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνει ότι έχει
ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, παραμένει σταθερά υψηλό στο 23,8%, παρά τις διάφορες ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί. Το συμπέρασμα αυτό συμβαδίζει με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που προστέθηκε μέσα στο 2017, οι οποίες ανήλθαν στα
5,47 δισεκατομμύρια ευρώ (στοιχεία ΑΑΔΕ). Περίπου 65.000 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν, ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές.
γ) Ως προς το δείκτη κερδοφορίας, το 26,7% των επιχειρήσεων δήλωσε, ότι είχε κέρδη κάτω των 5,000 ευρώ στο 2016, ενώ το 24,6% κατέγραψε ζημίες. Κέρδη άνω των 10,000€ καταγράφει το 24,4%.
δ) Μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφεται για το 56,2% και 57,6% των επιχειρήσεων αντίστοιχα.
ε) Ο δείκτης ρευστότητας εξακολουθεί να διατηρείται σε εμφανώς χαμηλά επίπεδα, αφού για 2 στις 3 επιχειρήσεις (65,1%) παρατηρείται επιδείνωση.
στ) Στον «πάτο» βρίσκεται και η επενδυτική εμπιστοσύνη, αφού μόνον το 4,2% των επιχειρήσεων προγραμματίζει να πραγματοποιήσει κάποια επένδυση στο επόμενο εξάμηνο.