Διεξήχθη στις Βρυξέλλες η δίωρη εφ’όλης της ύλης συνομιλία του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί!
– Από σήμερα έως την λήξη του προγράμματος, τα προαπαιτούμενα είναι 113, με το πλέον «ακανθώδες» εξ αυτών να είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπει την είσπραξη 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ!
-Για να εγκριθεί τελικά η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, που φρέναρε το EWG, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες στοιχεία, προκειμένου να αποδείξει, ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες ελληνικές πηγές των Βρυξελλών, η συνάντηση διήρκησε περίπου δύο ώρες και η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν τον επόμενο χρόνο, δηλαδή έως την λήξη του ελληνικού προγράμματος
τον Αύγουστο του 2018.
Ειδικότερα, οι δύο άνδρες αντήλλαξαν απόψεις για το πώς θα προετοιμαστεί το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα. Εξάλλου, επί τάπητος τέθηκε το θέμα της τρίτης αξιολόγησης και τα χρονοδιαγράμματα, που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν το τέλος του 2017.
Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, οι ίδιες ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν ως σημαντικότερα θέματα τον Προϋπολογισμό του 2018 και ζητήματα, που αφορούν τον «κοινωνικό φάκελο». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν, ότι υπάρχει πάντοτε ο αστάθμητος παράγοντας, που δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ .Συνολικά τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι 95, αλλά κυρίως τεχνικής φύσεως, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

«Για να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες στοιχεία, προκειμένου να αποδείξει, ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα»!

Από σήμερα έως την λήξη του προγράμματος, τα προαπαιτούμενα είναι 113, με το πλέον «ακανθώδες» αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο στόχος είναι 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο, ότι από το 2010 μέχρι σήμερα από ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου έχουν εισπραχθεί μόλις 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ο στόχος της είσπραξης των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τον επόμενο Αύγουστο μοιάζει ανέφικτος!
Όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν, ότι ο στόχος για το 2017 είναι χαμηλός, ενώ μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΚΤ, εντός του 2018 και του 2019.
Αναφορικά με την τελευταία συνεδρίαση του EWG, και το θέμα της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν, ότι δεν αναμενόταν πρόοδος, καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία, που αποδεικνύουν, ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το Υπουργείο Οικονομικών προς διάφορους φορείς, έχουν
αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Εξάλλου, ελληνικές πηγές διαψεύδουν, ότι σε αυτό το EWG έγινε συζήτηση για το θέμα των εργασιακών, ούτε στον Νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε στον Νόμο για την απλήρωτη εργασία, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων.
Τέλος, οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν, ότι πράγματι υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά των Ευρωπαίων για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.