(c) ellinikignomi.eu

-“Financial Times”: “Τέσσερις νέες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία των μέτρων, πτώση της δύναμής του κάτω από τους 120 βουλευτές και ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της προκήρυξης εκλογών με λίστα μέσα στον Αύγουστο ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε καθεστώς ιδιότυπης προστασίας από το διεθνές και το εγχώριο πολιτικό σύστημα βρίσκεται πλέον ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς η επιβίωση του ίδιου και του νέου κυβερνητικού σχήματος, τουλάχιστον μέχρι την αποκατάσταση της κανονικότητας και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον ESM, θεωρείται βασική προϋπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική κριτική δεν θα έχει στόχο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, όπως έχει ήδη διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά γενικότερες κομματικές και πολιτικές επιλογές, οι οποίες, όμως, δεν θα φτάνουν στον Αλέξη Τσίπρα.tsipras
Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν την άνετη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει έως και την αυτοδυναμία σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, την Νέα Δημοκρατία να μένει «ακέφαλη», το ΠΑΣΟΚ χωρίς κοινωνικά και πολιτικά ερείσματα και “Το Ποτάμι” να αγωνίζεται να εκπέμψει διακριτό πολιτικό σήμα.

“Financial Times”: “Στο εσωτερικό το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα παραμένει ισχυρό, ελλείψει αντιπάλου, τόσο σε επίπεδο προσωπικότητας, όσο και πολιτικού οργανισμού, που θα μπορούσε να αποτελέσει αξιόπιστη λύση για την εκτέλεση οποιουδήποτε σεναρίου”

Παράλληλα την ανάγκη διατήρησης της Κυβέρνησης, που κινείται στα όρια της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα “Financial Times”, όπου με άρθρο του ο Βόλφγκανγκ Μύνχαου χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως την «τελευταία δημοκρατική ευκαιρία», ενώ επισημαίνει, πως ακόμα και σε περίπτωση εκλογών, όποια Κυβέρνηση προκύψει θα αναγκαστεί να εκτελέσει την Συμφωνία μέχρι «αυτή να φτάσει στο ζενίθ του δράματος».
Αν και το πολιτικό κεφάλαιο του Έλληνα Πρωθυπουργού έχει αποδομηθεί σημαντικά στο εξωτερικό, ωστόσο στο εσωτερικό παραμένει ισχυρό ελλείψει αντιπάλου, τόσο σε επίπεδο προσωπικότητας, όσο και πολιτικού οργανισμού, που θα μπορούσε να αποτελέσει αξιόπιστη λύση για την εκτέλεση οποιουδήποτε σεναρίου.

“Στόχος όλων είναι η -έστω και με «αιμοδοσία»- επιβίωση της Κυβέρνησης Τσίπρα και η οικοδόμηση “τείχους προστασίας” του Έλληνα Πρωθυπουργού”

«Κάτι επαναστατικό στον αέρα» μυρίζει και ο Ντόναλντ Τουσκ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Financial Times”, προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο για ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα σε περίπτωση κατάρρευσης της Κυβέρνησης, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ντόμινο πολιτικών εξελίξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα αποτελούσε θρυαλλίδα αλυσιδωτών αντιδράσεων στην κοινωνία.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, στόχος όλων είναι η -έστω και με «αιμοδοσία»- επιβίωση της Κυβέρνησης Τσίπρα. Στο πλαίσιο της οικοδόμησης τείχους προστασίας του Έλληνα Πρωθυπουργού εντάσσονται και οι δηλώσεις της Άνγκελας Μέρκελ στην δημόσια γερμανική τηλεόραση, όπου ανοίγει το ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η Γερμανίδα Καγκελάριος μπορεί να απέκλεισε –για ακόμη μια φορά- το ενδεχόμενο κλασικού “κουρέματος”, ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα βρίσκονται επί τάπητος.

Τέσσερις ακόμα διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει η εφημερίδα “Financial Times” κατά την ψήφιση στην Βουλή του δεύτερου πολυνομοσχεδίου, που θα πιέσει ακόμα περισσότερο την κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος κάτω και από τους 120 βουλευτές

Οι κινήσεις στήριξης εκδηλώνονται μερικά μόλις 24ωρα πριν από την ψήφιση στην Βουλή του δεύτερου πολυνομοσχεδίου για την κύρωση της Συμφωνίας με τους εταίρους, το οποίο περιλαμβάνει βαριά και αντιδημοφιλή μέτρα. Για την ψηφοφορία της Τετάρτης η βρετανική εφημερίδα “Financial Times” προβλέπει τέσσερις ακόμα διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι, που θα πιέσει ακόμα περισσότερο την κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος κάτω και από τους 120 βουλευτές, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει θέσει ως όριο τους 123.
Σε μια τέτοια εξέλιξη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και αυτό της προκήρυξης εκλογών μέσα στον Αύγουστο ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με λίστα. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αναγκασμένος από το Σύνταγμα να παραδώσει διερευνητική εντολή και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, εξέλιξη, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερης έκτασης πολιτικές ανακατατάξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ