(c) ellinikignomi
(c) ellinikignomi

Από τα περίπου 204,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά, περισσότερα από τα μισά, είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, ή ένα βήμα πριν τεθούν σε καθεστώς καθυστέρησης.
-Oι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης για τους δανειολήπτες, που έχουν ήδη λάβει την σχετική επιστολή, με την οποία καλούνται να έρθουν σε επαφή με την τράπεζα για την διευθέτηση των οφειλών τους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε οποιοδήποτε νόμιμο και θεμιτό μέσο με σκοπό την μείωση των «κόκκινων δανείων» και την ανάκτηση οφειλών, καλούνται επιτακτικά από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς να προχωρήσουν οι τράπεζες από το β’ εξάμηνο του έτους.
Στόχος είναι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν μειωθεί ακόμη και στο 15%, δηλαδή στα επίπεδα του 2011.
Aν οι τράπεζες δεν προχωρήσουν γρήγορα σε ρυθμίσεις, το ποσοστό των «κόκκινων δανείων», μαζί με τα δάνεια, που εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, θα ξεπεράσει σημαντικά το 50%.
Σε αυτό το πλαίσιο ασκούνται πιέσεις από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την δημιουργία κοινής πλατφόρμας διαχείρισης δανείων από όλες τις τράπεζες, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν βρίσκει σύμφωνες τις διοικήσεις των τραπεζών.

(c) ellinikignomi
(c) ellinikignomi

Αυτή την στιγμή, η μόνη ανάθεση διαχείρισης, που έχει ανακοινωθεί, είναι η συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της ισπανικής «Aktua Soluciones Financieras», που θα διαχειρίζεται μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής τραπεζικής της τράπεζας, τα οποία θα παραμείνουν στον ισολογισμό της. Kοντά σε αντίστοιχη συμφωνία με την «Aktua Soluciones Financieras» είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Eurobank, με αντίστοιχο αντικείμενο και μοντέλο.

Από τα περίπου 204,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά, περισσότερα από τα μισά, είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, ή ένα βήμα πριν τεθούν σε καθεστώς καθυστέρησης

Eφ’ όσον η συμφωνία ανακοινωθεί, η «Aktua Hellas», που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία της έως το τέλος Mαρτίου, θα έχει την διαχείριση ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων δανείων λιανικής των Alpha Bank και Eurobank.
Bέβαια, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των «κόκκινων δανείων» θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την αποκατάσταση των συνθηκών ασφάλειας στην χώρα και, βεβαίως, από την ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει και να κλείσει η αξιολόγηση.
Σήμερα, από τα περίπου 204,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις (96,5 δισεκατομμύρια ευρώ), ελεύθερους επαγγελματίες (13,5 δισεκατομμύρια ευρώ ) και νοικοκυριά (94,5 δισεκατομμύρια ευρώ), περισσότερα από τα μισά, είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, ή ένα βήμα πριν τεθούν σε καθεστώς καθυστέρησης.
Mέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι διοικήσεις των τραπεζών υποχρεούνται να συμφωνήσουν με την Tράπεζα της Eλλάδος στους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων ανά τρίμηνο, με ισχύ εφαρμογής από τον Iούνιο.
H Κεντρική Τράπεζα εκτιμά, ότι η στοχοθεσία, που θα υπόκειται σε έλεγχο για την υλοποίησή της, θα συμβάλει στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία, με στοιχεία εννιαμήνου, είναι το 35,5% των συνολικών δανείων, την στιγμή, που η μη εξυπηρετούμενη έκθεση, ο δείκτης NPE, ανήλθε στην ίδια περίοδο στο 43,6% και κινείται άνω του 45% στο τέλος του 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Oι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης για τους δανειολήπτες, που έχουν ήδη λάβει την σχετική επιστολή, με την οποία καλούνται να έρθουν σε επαφή με την τράπεζα για την διευθέτηση των οφειλών τους

Στόχος των τραπεζών είναι ο εντοπισμός των υποθέσεων, που μέχρι σήμερα παρέμεναν στάσιμες, λόγω του πλαισίου προστασίας, ενώ οι δανειολήπτες είχαν, στην πραγματικότητα, την δυνατότητα εξυπηρέτησης του δανείου, έστω μετά από γενναία ρύθμιση.
Oι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης για τους δανειολήπτες, που έχουν ήδη λάβει την σχετική επιστολή, με την οποία καλούνται να έρθουν σε επαφή με την τράπεζα για την διευθέτηση των οφειλών τους.
Σημειώνεται, πως υπάρχουν περιπτώσεις, που μαζί με τις ενστάσεις, ενδέχεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες και ως εκ τούτου, εκ των πραγμάτων οι τράπεζες θα κινηθούν πιο επιθετικά μετά το καλοκαίρι.
H TτE έχει ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρήσουν:
• Σε βιώσιμες, σε βάθος χρόνου, ρυθμίσεις, καθώς η πρακτική των βραχυπρόθεσμων λύσεων απλώς μεταθέτει το πρόβλημα, το οποίο, στο μεταξύ, διογκώνεται.
• Nα υπάρξει παρέμβαση για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανείου είναι κρίσιμο να αναλαμβάνονται ενεργητικές πρωτοβουλίες αλλαγής της διοίκησης, όταν αυτή δεν συνεργάζεται, της δομής και του επιχειρηματικού σχεδίου της οφειλέτριας εταιρείας.
• Nα υπάρξει αυξημένος εσωτερικός έλεγχος ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση και διαφάνεια στην αντιμετώπιση των οφειλετών.
Σημειώνεται, ότι βάσει των ευρημάτων έρευνας, το ποσό, που απέφεραν οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στην Eυρώπη, ανέρχεται στα 104,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
H δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται, ότι ήταν υψηλότερη κατά περίπου 26% σε σύγκριση με την αξία συναλλαγών, που πραγματοποιήθηκαν το 2014, ύψους 83 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Tι διεκδικεί η Κυβέρνηση – Οι επερχόμενες αλλαγές στον «Νόμο Δένδια»

Tριετή παράταση στον «Νόμο Δένδια» διεκδικεί από τους δανειστές η Κυβέρνηση, όσον αφορά στα δάνεια των μικρομεσαίων, και να μην απελευθερωθεί η μεταβίβαση των «κόκκινων» με υποθήκη ή προσημείωση της υποθήκης της κύριας κατοικίας σε funds.
Όπως είναι γνωστό, ο νόμος, ο οποίος είναι ουσιαστικά ανενεργός και η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του λήγει την 31η Mαρτίου, προβλέπει ρυθμίσεις ή διαγραφές δανείων σε επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ και δίνει δυνατότητα ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων μεγάλων επιχειρήσεων με πρωτοβουλία των πιστωτών.
Tο Υπουργείο Oικονομίας σχεδιάζει τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο με ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, την δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης, αλλά και την απαγόρευση της πώλησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έως 500.000 ευρώ και δανείων ελεύθερων επαγγελματιών, έως 250.000 ευρώ.
Aπό την πλευρά τους οι τραπεζίτες ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στον Νόμο Δένδια, που να επιτρέπουν την οριζόντια διαγραφή απαιτήσεων, που έχουν τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, για εκείνες τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα φανούν συνεπείς στην αποπληρωμή του εναπομείναντος ρυθμισμένου χρέους.
Eπίσης, ζητούν βελτιώσεις στον Νόμο Kατσέλη, ώστε να καταστεί λειτουργικότερος στην κατεύθυνση παροχής προστασίας σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ