(c) ellinikignomi.eu

Τι αναφέρουν πληροφορίες για τους Υπουργούς, που μένουν, τους Υπουργούς που φεύγουν και αυτούς, που αλλάζουν Υπουργείο!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, σε σαρωτικό ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του, με στόχο την δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, που θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό και ομοιογενές, αποφάσισε να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σκοπεύει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, τόσο σε πρόσωπα, όσο και στην δομή πολλών Υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπίσει καταστάσεις και προβλήματα, καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν Υπουργοί οι οποίοι αντιδρούσαν στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ άλλοι δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα, κάτι, που ο Πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να τα ανεχθεί στο μέλλον.
Στο μεταξύ, οι πρόσφατες δυσμενείς δημοσκοπήσεις τον αναγκάζουν να προχωρήσει, κρατώντας τις απαραίτητες ισορροπίες.
Σε πρώτη φάση, ο κ. Τσίπρας δείχνει πρόθυμος, να ασπασθεί τις εισηγήσεις συνεργατών του και να καταργήσει τον θεσμό της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης. Άλλωστε είναι πασιφανές, ότι ο Γιάννης Δραγασάκης δεν κατάφερε να επιτύχει κάτι σημαντικό μέχρι σήμερα, αν και ο ίδιος δικαιολογεί την ισχνή του προσφορά στο ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν εισακούστηκε.tsipras
Ωστόσο ο Πρωθυπουργός επιμένει να τον συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα, δίνοντάς του τον ρόλο του Υπουργού-συντονιστή των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει καταρτίσει την λίστα του νέου Υπουργικού του Συμβουλίου, αφήνοντας, όμως, μερικά κενά, τα οποία προτίθεται να συμπληρώσει, αφού πρώτα εξάγει συμπεράσματα για πρόσωπα και ομάδες στελεχών, ώστε να μη διαταράξει βίαια τις εσωκομματικές ισορροπίες

Πέραν αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει καταρτίσει την λίστα του νέου Υπουργικού του Συμβουλίου, αφήνοντας, όμως, μερικά κενά, τα οποία προτίθεται να συμπληρώσει μετά το τέλος του Συνεδρίου. Και τούτο, γιατί θέλει να εξάγει συμπεράσματα για πρόσωπα και ομάδες στελεχών ώστε να μη διαταράξει βίαια τις εσωκομματικές ισορροπίες.
Πάντως, όλα δείχνουν, οτι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα εγκαταλείψει το Υπουργείο Εργασίας και θα αναλάβει άλλο Υπουργείο, «χαμηλής» πολιτικής. «Μας εξέθεσε σε πολλές περιπτώσεις» υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ενώ την θέση του θα αναλάβει μάλλον μια νέα γυναίκα, η οποία ήδη μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και γνωρίζει άριστα τα θέματα του εν λόγω Υπουργείου.
Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει και το θέμα του Πάνου Σκουρλέτη. Και αυτό, επειδή ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει κατά καιρούς διατυπώσει τις ενστάσεις του για την πορεία της Κυβέρνησης, τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας αλλά και το μοντέλο διακυβέρνησης, όπως το εξέφρασε, άλλωστε, και με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Συνεπώς οι πιθανότητες να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα είναι λίγες.
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν, ότι από την Κυβέρνηση θα απομακρυνθούν οι κ.κ. Αριστείδης Μπαλτάς, Δημήτρης Μάρδας, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Θοδωρής Δρίτσας, ενώ, αντιθέτως, θα παραμείνουν σε αυτήν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης καθώς και ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,Τέρενς Κουίκ.

Αμφίβολη η παραμονή στην Κυβέρνηση των Βαγγέλη Αποστόλου και Θεοδώρας Τζάκρη, ενώ έντονο ενδιαφέρον για το Υπουργείο Υγείας εκφράζει η Όλγα Γεροβασίλη

Άγνωστη μέχρι αυτή την ώρα είναι η τύχη, τόσο του Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος κατά γενική ομολογία έχει αποτύχει στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, όσο και της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία τυγχάνει μεγάλης υποστήριξης από το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας δέχεται αντιφατικές εισηγήσεις. Κάποιοι θεωρούν, ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου, ενώ άλλοι υποστηρίζουν την παραμονή του διδύμου Ξανθού-Πολάκη. Στο μεταξύ, υπάρχουν σκέψεις, ο κ. Πολάκης να αναλάβει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γιατί ο Πρωθυπουργός εκτιμά, ότι σε αυτόν τομέα θα «παιχτούν» πολλά το επόμενο διάστημα και κρίνει κατάλληλο για το πόστο τον νυν Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Πάντως, για την θέση του Υπουργού Υγείας έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είναι και ιατρός.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σταθεροί παράγοντες και στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Αμφότεροι φαίνεται, ότι θα παραμείνουν στις θέσεις, τις οποίες κατέχουν σήμερα, εκτός και εάν ο κ. Παππάς επιμείνει να μετακινηθεί, είτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, είτε στο Υπουργείο Ενέργειας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι ακούγεται, πως ο Φώτης Κουβέλης θα πάρει κάποιο χαρτοφυλάκιο και ότι δεν θα μετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα η Μαριλίζα. Ξενογιαννακοπούλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ