Απόσυρση του βαρέος οπλισμού, αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και αναθεώρηση του ουκρανικού Συντάγματος, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η νέα συμφωνία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι μαραθώνιες ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μινσκ, που διήρκεσαν 17 ώρες, κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία, με γενική συμφωνία για την διαχωριστική γραμμή μεταξύ στρατού και φιλορώσων. Βάσει της συμφωνίας αυτής, ανοικτό εξακολουθεί να παραμένει το θέμα του Ντεμπάλτσεβε, ενώ εντός δύο εβδομάδων θα γίνει και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές η απόσυρση του βαρέος οπλισμού.imerisia_LARGE_t_1061_43976694_type12128[1]
Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 14 προς Κυριακή 15 Φεβρουαρίου και εντός 14 ημερών οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν αποσύρει τον βαρύ οπλισμό τους από τις γραμμές του μετώπου.

“Θα γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”

Στο κείμενο, που υπογράφτηκε μετά τις συναντήσεις Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ υπογραμμίζεται, πως θα γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν, επίσης, σε τακτικές συναντήσεις για επιτήρηση της συμφωνίας, αφού οι προηγούμενες συμφωνίες για κατάπαυση πυρός δεν είχαν εφαρμοστεί .
«Η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο, που ετοιμάσαμε εν μέσω μεγάλης έντασης», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ενώ η δήλωσή του αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών , ο πρόεδρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε: «Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε στα κύρια ζητήματα» προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου.
Ο ίδιος ανέφερε, πως «καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα βασικά ζητήματα». Μεταξύ αυτών είναι και η αναθεώρηση του ουκρανικού Συντάγματος, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, επί της οποίας ο Πούτιν επανέλαβε την θέση του, ότι πρέπει να «σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας».

Ανοικτό ακόμη το θέμα με την κωμόπολη του Ντεμπάλτσεβε
– “Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά”

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, το Κίεβο και οι φιλορώσοι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για απόσυρση από το Ντεμπάλτσεβε μια κωμόπολη, βόρεια του Ντονέτσκ, που ελεγχόταν από τον στρατό αλλά έγινε πρόσφατα στόχος των φιλορώσων ενόπλων.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε, πως πρόκειται για «συμφωνία για εκεχειρία και συμφωνία για πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης». Έστω κι αν ακόμη «μένουν πολλά να γίνουν», η συμφωνία είναι «πραγματική ευκαιρία αποκλιμάκωσης» της ουκρανικής κρίσης, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, λέγοντας, πως η ευρωπαϊκή πλευρά θα επιβλέπει την τήρηση της συμφωνίας.
Η γερμανική πλευρά, διά του εκπροσώπου της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα την συμφωνία για εκεχειρία και απόσυρση του βαρέος οπλισμού. «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά» είπε, ενώ ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρ.Β.Στάϊνμαγιερ ανέφερε, πως «σε πολλούς δεν θα είναι αρκετά τα όσα συμφωνήθηκαν, ούτε και για εμάς είναι, αλλά σε αυτά μπορούσαν να συμφωνήσουν οι Πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε, πως η συμφωνία «οραματίζεται ανάκτηση του ουκρανικού ελέγχου επί των συνόρων». Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε, πως κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τέθηκαν «αρκετά αιτήμητα που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά» από το Κίεβο.
Ο κ. Ποροσένκο υπογράμμισε, ότι με την συμφωνία δεν παραχωρείται αυτονομία στις περιοχές, που ελέγχουν οι φιλορώσοι, όπως και ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία.
Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε πως το Ταμείο θα επεκτείνει τη βοήθεια στην Ουκρανία κατά 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ