Σε τροχιά σταθεροποίησης εισήλθαν οι τιμές των κατοικιών σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής κατά την διάρκεια του εφετινού τρίτου τριμήνου

– Η μέση πτώση των τιμών δεν ξεπέρασε το 0,25%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τόσο για τα νεόδμητα, όσο και για τα παλαιότερα διαμερίσματα!
– Η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, η επάνοδος της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης και η διατήρηση της πτωτικής τροχιάς της ανεργίας συνέβαλαν σημαντικά στην διαμόρφωση αυτής της εικόνας
– Ωστόσο, απροσδιόριστος παράγοντας για το μελλοντικό επίπεδο των αξιών των ακινήτων χαρακτηρίζονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας!

Επιμέλεια: Ευθ6μιος Χατζηϊωάννου

Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geaoxis, σε τροχιά σταθεροποίησης εισήλθαν οι τιμές των κατοικιών σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής κατά την διάρκεια του εφετινού τρίτου τριμήνου. Η Geoaxis κατέγραψε, συγκεκριμένα,την πορεία των τιμών σε Χολαργό, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Αμπελόκηπους και Περιστέρι, έχοντας επιλέξει τις παραπάνω περιοχές ως αντιπροσωπευτικές της αγοράς σε κάθε επιμέρους γεωγραφική ζώνη της Αττικής (ανατολικά, νότια, δυτικά, βόρεια και κεντρικά). Με βάση την εικόνα, που προκύπτει, στα νεόδμητα διαμερίσματα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στον Χολαργό με 2.365 ευρώ/τ.μ. (πτώση 0,15% σε ετήσια βάση), ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Παλαιό Φάληρο με 1.965 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο και πτώση κατά 0,25% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016. Αντίστοιχα, στο Μαρούσι η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων ακινήτων υποχώρησε κατά 0,3% σε 1.825 ευρώ/τ.μ., ενώ στους Αμπελόκηπους η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1.625 ευρώ/τ.μ. (-0,15%). Αναφορικά με το Περιστέρι, όπου οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων είναι και οι χαμηλότερες με 1.380 ευρώ/τ.μ., η πτώση άγγιξε το 0,45% σε ετήσια βάση.

Η μέση πτώση των τιμών δεν ξεπέρασε το 0,25%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τόσο για τα νεόδμητα, όσο και για τα παλαιότερα διαμερίσματα

Οσον αφορά τα παλιότερα διαμερίσματα, ηλικίας 15 ετών και πάνω, η έρευνα της Geoaxis αναφέρει, ότι στον Χολαργό οι τιμές των πωλούμενων ακινήτων κινούνται στο ύψος των 1.275 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο (-0,17%), στο Παλαιό Φάληρο σε 1.090 ευρώ/τ.μ. (-0,15%), στο Μαρούσι σε 1.050 ευρώ/τ.μ. (-0,5%), στους Αμπελόκηπους σε 900 ευρώ.τ.μ. (-0,3%) και στο Περιστέρι σε 855 ευρώ/τ.μ. (-0,2%).
Βάσει της έρευνας αυτής, η μέση πτώση των τιμών δεν ξεπέρασε το 0,25%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τόσο για τα νεόδμητα, όσο και για τα παλαιότερα διαμερίσματα. Μάλιστα, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, η πτώση ήταν μόλις 0,15%. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση αφορά την περιοχή του Αμαρουσίου με 0,52%, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, η μείωση είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με ειδικούς στην ελληνική αγορά ακινήτων, αυτό αποτελεί δείγμα της σταθεροποίησης των αξιών στο σημερινό τους επίπεδο, έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια υποχώρησης. Η θετική αυτή εικόνα αποδίδεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως είναι η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, η επάνοδος της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης και η διατήρηση της πτωτικής τροχιάς της ανεργίας.

Απροσδιόριστος παράγοντας για το μελλοντικό επίπεδο των αξιών των ακινήτων είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας!

Παράλληλα, ιδιαίτερα θετική είναι η επίδραση, στην ζήτηση, της μεγάλης εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τις χαμηλές τιμές των παλαιότερων διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές, που βρίσκονται κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, έχει τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και έχει οδηγήσει σε αύξηση των συναλλαγών, με αποτέλεσμα να συγκρατούνται και οι τιμές.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν στελέχη της κτηματαγοράς, η σταθεροποιητική πορεία των τιμών δεν πρέπει να θεωρείται εγγυημένη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι ώστε να διατηρούνται επιφυλάξεις σε ότι αφορά την διατήρηση της σταθεροποιητικής αυτής πορείας και ένας σοβαρός απροσδιόριστος παράγοντας για το μελλοντικό επίπεδο των αξιών χαρακτηρίζεται και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Τυχόν λανθασμένος χειρισμός του εν λόγω θέματος μπορεί να επιφέρει πλημμυρίδα διαμερισμάτων στα χέρια των τραπεζών και πιθανά και στα χέρια distress funds, που θα αγοράσουν «κόκκινα δάνεια» σε χαμηλές αποτιμήσεις, με σκοπό να επαναπροωθήσουν ακίνητα στην αγορά σε υψηλότερες αξίες, επισημαίνουν τα στελέχη αυτά. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η αγορά τελεί ήδη υπό καθεστώς υπερπροσφοράς ακινήτων, καθώς υπολογίζεται ότι τα απούλητα διαμερίσματα ξεπερνούν τις 180.000 –200.000 πανελλαδικά.