Στα  πλαίσια των  πολιτιστικών  δραστηριοτήτων  της Παγκρήτιας  Ένωσης Μελβούρνης – Αυστραλίας  όπου  σκοπό  έχει  να διαδώσει  και να προβάλει την ιστορία  και  την  τέχνη  του  κρητικού  χορού  στην Νεολαία  και  συγκεκριμένα  στην  δεύτερη, τρίτη  κα  τέταρτη  γενιά ,  διοργανώνει  μια  σειρά  από  σεμινάρια  Κρητικού  Χορού  με  τον  πρωτοπόρο  εκπαιδευτικό  χορού και  Χορογράφο  από  την Κρήτη  κ. ΧρήστοΤζανιδάκησυνοδευόμενος  από την ΌλγαΚωστάκηιδρυτές του Λαογραφικού Ομίλου « ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ  »

Η  πρωτοβουλίαανήκει στην συνέχεια των προηγούμενωνσεμιναρίων που διοργάνωσε η ΠαγκρήτιαΈνωσηΜελβούρνης και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2011 με την επίσκεψη του ΟμίλουΒρακοφόρωνΚρήτης, τον  Απρίλιο του 2013 με τον Γιάννη Μεγαλακάκη , και τον Νοέμβριο του 2016  με την επίσκεψη του ΛαογραφικούΟμίλουΚουρήτες.

Στόχος της  ΠαγκρήτιαςΈνωσης  Μελβουρνης   είναι η δημιουργία καταρτισμένων και εμπνευσμένων  χοροδιδασκάλων  οι οποίοι θα μπορέσουν  να  μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν από  τα  σεμινάρια  του ΧρήστουΤζανιδάκηστις  υπόλοιπες  γενιές.

Επίσης  βασικός  σκοπός  είναι  η  αναβάθμιση  και  προώθηση  του  Κρητικού Χορού  σε  άτομα  που  είναι  μη κρητικής  καταγωγής, που  έχουν  ενδιαφέρον  για  τους  20  γνήσιους  χορούς  της  Κρήτης  που  καλύπτουν  γεωγραφικά  ολόκληρη  την Κρήτη  με  πολλές  παραλλαγές.

Η μεθοδολογία που θα  χρησιμοποιηθεί  στα σεμινάρια έχει στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης σε πολλές πτυχές της. Στον χορό πρώτα από όλα, στην φιλοσοφία του κρητικού χορού, στην μουσική, στον στίχο, στους καλλιτέχνες, στην ιστορία και πολλά άλλα.

Στόχος του  εκπαιδευτικούχορού  κ. ΧρήστοΤζανιδάκηείναι να συγκινήσει και να εμπνεύσει τους χορευτές, ανεξάρτητα το χορευτικό τους επίπεδο και την καταγωγή τους.
Στοχεύει  στο σεμινάριο ο χορευτής,να συνειδητοποιήσει το συγκλονιστικό αίσθημα της δημιουργίας μέσω του κρητικού χορού. Δεν τον αφορά ο  μαθητής  απλά να μάθει βήματα κάποιων χορών αλλά να νιώσει μέσα του την βαρύτητα και την πραγματική διάσταση της τέχνης και της ιστορίας του κρητικού χορού.

Στο σεμινάριο ο χορευτής, θα καταλάβει καταρχήν τον λόγο που ο  ίδιος  ασχολείται  με τόσο πάθος με την κρητική χορευτική έκφραση, θα διδαχθεί χορούς οι οποίοι έχουν προκύψει μετά από επιτόπια καταγραφή και έρευνα. Άρα θα έρθει σε επαφή με την αλήθεια και την ουσία που κρύβουν οι κρητικοί χοροί.

Για  όσοιενδιαφέρονται  να  εγγραφούν  και  να  τα  παρακολουθήσουν  θα  πρέπει  να  επικοινωνήσουν  με  την κα. ΝίκηΜελαμπιώτηστο  εμαιλ  dance@pancretan.com.auητηλεφωνικάστο  κινητό 0402 119 333.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει  21 μέρες το οποίο συμπεριλαμβάνει δυο ανοικτά σεμινάρια  χορού για ολόκληρη την παροικία  τα οποία  είναι εντελώς δωρεάν, ειδικά σεμινάρια  χορού για τα Ημερήσια Ελληνορθόδοξα Κολλέγια  ενώ επίσης θα γίνουν και σεμινάρια για τους δασκάλους, τα μέλη και τα χορευτικά συγκροτήματα της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.

Τα ανοικτά – δωρεάν σεμινάρια θα γίνουν την Παρασκευή 11 Μάιου στην Λέσχη των Μελών του Κρητικού Χωριού, 90 CathiesLaneWantirnaSouth, και την Παρασκευή 18 Μαΐου στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο  το οποίο βρίσκετε στο 168 LonsdaleStreet, Melbourne.

Τα σεμινάρια για τα Ελληνικά Κολλέγια της Μελβούρνης  θα γίνουν σε ώρες και μέρες λειτουργίας των Σχολείων εντός του προγράμματος  του Σχολείου ενώ τα σεμινάρια  της Παγκρήτιας Ένωσης θα γίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες  και  ώρες  τόσο στο Κρητικό Χωριό όσο και στο παράρτημα της  Ένωσης  στην Ενορία του Αγ. Δημητρίου στο MooneePonds.

Για οσους ενδιαφέρονται για τα παραπάνω παρακαλούνται  όπως κάνουν  την εγγραφή τους με την κα. Νίκη Μελαμπιώτη στο 0402 119 333  η  στο  εμαιλ dance@pancretan.com.au

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Χρήστος Τζανιδάκης

Ο Χρήστος Τζανιδάκης γεννήθηκε το 1989 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Είναι απόφοιτος Λογιστικής Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης. Γιός του Αντρέα Τζανιδάκη από την Ελεύθερνα Μυλοποτάμου και της Μαρίας Σταγάκη από τους Κούμους Ρεθύμνου. Μεγαλωμένος σε οικογένεια που σέβεται και τιμά την κρητική παράδοση, συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την προσωπική του πορεία στη μουσική και το χορό. Είναι δάσκαλος χορού έως τώρα, σε χωριά της περιοχής του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου σε τμήματα παιδιών και ενηλίκων. Έχει πάρει μέρος με παραδοσιακά συγκροτήματα, σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Με φίλους του και αξιόλογους μουσικούς έχει δημιουργήσει μουσικό συγκρότημα όπου παίρνουν μέρος σε διάφορες κοινωνικές, πολιτιστικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Σκοπός του είναι να δώσει το δυναμικό του παρών στο μουσικοχορευτικό χώρο της κρητικής παράδοσης και να βάλει κι αυτός ένα λιθαράκι στην ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των ιστορικών, λαογραφικών, πολιτιστικών και παραδοσιακών στοιχείων που κράτησαν στην επιφάνεια στο βάθος των αιώνων, αυτό που λέγεται ΚΡΗΤΗ. Μετά από μια πορεία πολλών ετών στο χώρο της κρητικής παράδοσης, σαν χορευτής, είτε σαν χοροδιδάσκαλος, είτε σαν μουσικός, ο Χρήστος Τζανιδάκης του Αντρέα και της Μαρίας, αποφάσισε να δώσει και το δικό του παρών στα κρητικά δρώμενα και στην κρητική παράδοση. Έτσι, ιδρύει το έτος 2015 τις Σχολές χορού Τζανιδάκη με σκοπό την ανάδειξη, προβολή και εκμάθηση κρητικών παραδοσιακών χορών σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.  Πλαισιωμένος από καταξιωμένους χοροδιδασκάλους, χορευτές και πρωτοχορευτές, σκοπεύει όχι μόνο να διατηρήσει αυτά που βρήκε στο χώρο της παράδοσης, αλλά και να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Μαζί του θα διδάσκει η καταξιωμένη χορεύτρια και χοροδιδάσκαλος Όλγα Κωστάκη

Όλγα Κωστάκη

Η Όλγα Κωστάκη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Ως καταξιωμένη χορεύτρια και χοροδιδάσκαλος έχει διδάξει σε σχολές χορού στο Ρέθυμνο και στη περιοχή Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, σε τμήματα παιδιών και ενηλίκων. Έχει πάρει μέρος σε χορευτικές παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Δραστηριοποιείται και εξερευνά, τα ιστορικά, λαογραφικά, πολιτιστικά και παραδοσιακά στοιχεία της Κρήτης καθώς επίσης και την κρητική φορεσιά.

Μέσα από το χορό, θέλει να προβάλλει, να αναδείξει και να μεταδώσει, όχι μόνο τα στοιχεία και τα οφέλη που αποκομίζει ο χορευτής και η χορεύτρια, αλλά και τις αξίες της κρητικής παράδοσης.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ

Ως Λαογραφία ορίζεται εκείνη η “επιστήμη” που παρακολουθεί και ερμηνεύει τις εκδηλώσεις της ζωής του λαού, πνευματικές, ψυχικές και καλλιτεχνικές, αυτές που αποτελούν το πολιτισμό του ίδιου λαού και του έθνους. Εξετάζει, καταγράφει και ταξινομεί όλα όσα ένας λαός κατά παράδοση λέγει, ενεργεί και πράττει σε συλλογικό επίπεδο. Κατηγορίες τις οποίες θα μπορούσε κανείς να διακρίνει ως αντικείμενο έρευνας της λαογραφικής επιστήμης, αφορούν στον υλικό βίο και τη λαική δημιουργία(ενδύματα και λαϊκές τέχνες),στο πνευματικό βίο(λατρεία, θρησκευτική ζωή).  Λαογραφία είναι, η με πολλά θαυμαστικά παρουσίαση των έργων της λαϊκής μας τέχνης, της λαϊκής μουσικής και των λαϊκών χορών, ακόμα και η οργάνωση τελετών με εθνικές ενδυμασίες.

Η Λαογραφία εκφράζει την εθνική ανάγκη να περισωθεί και να επιβιώσει η εθνική μας παράδοση. Έτσι με σεβασμό και αγάπη στη παράδοση, τον Οκτώβριο του 2016 ιδρύεται στο Ρέθυμνο Κρήτης  ο “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ” με έδρα το Ρέθυμνο της Κρήτης από τον κ. Χρήστο Τζανιδάκη.  Σκοπός του Λαογραφικού Ομίλου είναι να συμβάλλει με τη δράση του στη διατήρηση αλλά και διάδοση των Κρητικών χορών, τραγουδιών, ριζίτικων τραγουδιών και θεατρικών έργων όπως επίσης στην αναβίωση παλαιών κρητικών χορών, ενδυμασιών, Κρητικού οπλισμού και γενικότερα των ηθών και των εθίμων της Κρήτης. Η πρώτη παρουσία του Λαογραφικού Ομίλου Τζανιδάκη εκτός Ελλάδας,  πραγματοποιήθηκε μόλις το 2017 στην Κίνα μετά  από πρόσκληση του Έλληνα Προξένου στο διεθνές φεστιβάλ γαστρονομίας για να πλαισιώσει με χορούς και τραγούδια της Κρήτης αυτό το μεγάλο γεγονός.

Αντώνης  Σωκ.  Τσουρδαλάκης   

τέως Πρόεδρος

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ