Με τους δανειστές για να προλάβει η Ελλάδα το «τραίνο» της ποσοτικής χαλάρωσης, επαναφέρει το κυβερνητικό επιτελείο!
-Πολλαπλάσια μέτρα εκείνων, που είχε προτείνει ο ίδιος στο Eurogroup, ετοιμάζει ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος!
–Φέρεται να συζητά συνολικό πακέτο μέτρων 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς το πακέτο μέτρων 550 εκατομμυρίων ευρώ, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018, κρίθηκε ανεπαρκές από τους Θεσμούς!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Πολλαπλάσια μέτρα εκείνων, που είχε προτείνει ο ίδιος του στο Eurogroup, φέρεται να ετοιμάζει ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να προλάβει η Ελλάδα το «τραίνο» της ποσοτικής χαλάρωσης!
Αυτό υποστηρίζουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, που σημειώνουν, ότι το κυβερνητικό επιτελείο επαναφέρει σενάρια πολιτικής διαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους, πως οι διαφορές με τους δανειστές δεν είναι τεχνικού, αλλά πολιτικού χαρακτήρα.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η Κυβέρνηση φέρεται να συζητά συνολικό πακέτο μέτρων 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι μέτρων 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που απαιτεί το ΔΝΤ, καθώς το πακέτο, που πρότεινε ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με μέτρα ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018, κρίθηκε ανεπαρκές από τους Θεσμούς.
Ωστόσο, η Αθήνα δεν προβαίνει, ούτε στην επιβεβαίωση, αλλά ούτε και στην διάψευση των πληροφοριών, που έρχονται από το εξωτερικό, για το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής, που πριν μία εβδομάδα απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών στους Θεσμούς.

Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών πιέζει όλο και πιό ασφυκτικά, χωρίς να μειώνεται η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων!

Πάντως, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών συνεχίζονται και πληροφορίες αναφέρουν, πως η τελευταία πρόταση του οικονομικού επιτελείου προς τους δανειστές προβλέπει μείωση του αφορολογήτου ορίου στην περιοχή των 6.000-7.000 ευρώ, ώστε να αντληθούν πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά το 2018.
Επισήμως, όλες οι πλευρές περιμένουν τις αποφάσεις, που θα ληφθούν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, για να διαφανεί το ποσοστό των πιθανοτήτων για συμφωνία μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά και η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.
Ωστόσο, ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών πιέζει, ημέρα με την ημέρα, όλο και πιό ασφυκτικά, χωρίς να μειώνεται η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Κοινή συνισταμένη των περισσότερων αναλυτών είναι, ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε οδυνηρό για την ελληνική πλευρά συμβιβασμό, όμως, αν αυτό καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει και το τραίνο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Περαιτέρω εκταμιεύσεις δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και από την συμμετοχή του ΔΝΤ»

Σε εκθέσεις της η Deutsche Bank προβλέπει, ότι η αβεβαιότητα για την δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να συνεχιστεί έως το τέλος Μαρτίου και όλα θα κριθούν σε μία εβδομάδα, από το Euro Working Group της 9ης Φεβρουαρίου.
Υποχώρηση της ελληνικής Κυβέρνησης, που θα δεσμευθεί τελικά σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας, προβλέπει και η “Citi” ενώ η “HSBC”, που θεωρεί πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ίσως και στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δεν δίνει καμία ελπίδα για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.
Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Με ανάρτηση στον λογαριασμό του ESM στο twitter, υποστήριξε, πως εννοούσε, ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να μείνει πλήρως ενεργό στην Ελλάδα και χρηματοδοτικά», ευθυγραμμιζόμενος, έτσι, πλήρως με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Μάλιστα, εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών επανέλαβε και χθες σε δηλώσεις του, ότι «περαιτέρω εκταμιεύσεις δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και από την συμμετοχή του ΔΝΤ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ