(c) ellinikignomi.eu Οι εξαγωγές της Θεσσαλίας το έτος 2016 συμμετέχουν σε ποσοστό 4,8% στις εθνικές εξαγωγές

– Το 2015, συνολικά 217 θεσσαλικές επιχειρήσεις παρήγαγαν βιομηχανικά προϊόντα αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας σε ποσοστό 5,6% επί της συνολικής αξίας των πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της χώρας!

Την ανάγκη εξομάλυνσης των συνθηκών λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των υποδομών των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την ενίσχυση της βιομηχανίας στην κεντρική Ελλάδα και κυρίως στην Στερεά Ελλάδα και την Θεσσαλία.
Οπως σημειώνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Στερεά Ελλάδα και στην Δυτική Θεσσαλία, η αναβάθμιση του ρόλου των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών (δημιουργία γερανών και ντεπό για την αποθήκευση κοντέϊνερ), η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του λιμένα Βόλου και την διασύνδεσή του με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και το λιμάνι Αλμυρού, αποτελούν αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας.
H μεταποίηση συμβάλλει στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε ποσοστό περίπου 13,26%, ενώ συνυπολογίζοντας τους κλάδους της ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων και των ορυχείων, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 15,8% (στοιχεία 2014). Το 2015 συνολικά 217 θεσσαλικές επιχειρήσεις παρήγαγαν βιομηχανικά προϊόντα αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας σε ποσοστό 5,6% επί της συνολικής αξίας των πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της χώρας.

Μετά από 7 χρόνια κρίσης, το έτος 2015, οι μονάδες παραγωγής τροφίμων στην Θεσσαλία αυξήθηκαν από 61 σε 113 και παρήγαγαν προϊόντα συνολικής αξίας 1,014 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας κατά 52,51% στην αξία πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της ελληνικής περιφέρειας και σχεδόν κατά 13% στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου πανελλαδικώς!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2008, στην έναρξη της κρίσης, στη Θεσσαλία υπήρχαν 61 μονάδες παραγωγής τροφίμων, από τις οποίες παρήχθησαν πωληθέντα προϊόντα συνολικής αξίας 586 εκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέροντας το 9,17% της αξίας των πωλήσεων του κλάδου σε επίπεδο χώρας. Επειτα από 7 χρόνια κρίσης, το έτος 2015, οι μονάδες είχαν αυξηθεί σε 113 και παρήγαγαν προϊόντα συνολικής αξίας 1,014 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας κατά 52,51% στην αξία πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της περιφέρειας και σχεδόν κατά 13% στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου σε επίπεδο χώρας. Ακολουθούν ο κλάδος της παραγωγής βασικών μετάλλων με ποσό 387,5 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας με 11,5% στο σύνολο της παραγωγής του κλάδου στη χώρα, η παραγωγή χημικών ουσιών με 138 εκατ. ευρώ κ.λπ.
Ο δε κλάδος των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, το 2015, συμμετέχει κατά 17,42% στη συνολική αξία πωλήσεων του κλάδου, σε επίπεδο χώρας.
Οι εξαγωγές της Θεσσαλίας το έτος 2016 συμμετέχουν σε ποσοστό 4,8% στις εθνικές εξαγωγές. Την ίδια χρονιά, η αύξηση της αξίας των εξαγωγών σε σχέση με το 2015, ανήλθε σε 10% και η αύξηση του εμπορικού της ισοζυγίου σε 10,5%. Στην πρωτοπορία των εξαγωγών βρίσκεται ο κλάδος των τροφίμων, καθώς για το 2016 αφορά το 49,16% των θεσσαλικών εξαγωγών.
Ακολουθούν ο κλάδος των μετάλλων και των μεταλλικών προϊόντων από σίδηρο, χυτοσίδηρο, χάλυβα και αργίλιο, με ποσοστό 19%, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης με ποσοστό 12,5%, τα χημικά και τα πλαστικά με ποσοστό 6,9% κ.λπ., με τον κύριο όγκο των εξαγωγών να κατευθύνεται κατά 2/3 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ