Η συλλογή πεζών ποιημάτων «ΑΠΕΡΑΝΤΑ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ» του συγγραφέα Θεμιστοκλή Κατσαούνη έχει εκδοθεί στα γερμανικά, σε μετάφραση του Αναστάσιου Παπαδόπουλου, σε εκδοτικό οίκο της Φρανκφούρτης. Θα κυκλοφορήσουν 16000 αντίτυπα σε 8000 σημεία σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες, καθώς και αντίτυπα σε γερμανόγλωσσα βιβλιοπωλεία της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην γερμανική τηλεόραση και στην έκθεσή βιβλίου της Φρανκφούρτης. Ο συγγραφέας γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα για 8 χρόνια, εν συνεχεία έζησε στην Χαλκιδική για 4 χρόνια και από το 1996 μέχρι και το 2010 διέμεινε στην Καβάλα, τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Ασχολείται  με τη γραφή περισσότερο από δέκα χρόνια. Σπουδάζει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Έχει  εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές («Προς Όλες τις Κατευθύνσεις» ΚΑΒΑΛΑ 2004, «Γράμμα σ’ έναν άγνωστο φίλο» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΑΘΗΝΑ 2007) μία νουβέλα («ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΙΔΑΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 2009) και μία συλλογή με πεζοποιήματα επίσης από τις εκδόσεις Ηριδανός («ΑΠΕΡΑΝΤΑ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ» ΑΘΗΝΑ 2012) η οποία μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα αλβανικά και στα ιταλικά. Στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο Aletti Editore το 2013 σε μετάφραση της Γεωργίας Χαϊδεμενοπούλου, και στην Αλβανία από τον εκδοτικό οίκο BOTIMET YMERAJ επίσης το 2013 σε μετάφραση του Andrea Petromilo. Στον τύπο της κάθε γλώσσας γράφτηκαν εγκωμιαστικά σχόλια για τα μεταφρασμένα βιβλία επίσης δημοσίευσε ποιήματα, καθώς και μικρά πεζά λογοτεχνήματα, σε λογοτεχνικά περιοδικά και λογοτεχνικές εφημερίδες. Βραβεύτηκε από τον κεντρικό Ροταριανό όμιλο Καβάλας και το ποίημα του «Οργή» αποτέλεσε υλικό για ένα video art που προβάλλεται στο YouTube. Έχει διακριθεί με βραβεία σε πανελλαδικό επίπεδο για ανέκδοτες συλλογές ποιημάτων, μεταξύ αυτών και μερικών διηγημάτων, μερικά από τα οποία συμπεριλήφθηκαν αργότερα στα βιβλία του, τα οποία επίσης βραβεύτηκαν. Επίσης έχει τιμηθεί με το διεθνές ιταλικό βραβείο “Antonio Filoteo Omodei” από την Κατάνια της Σικελίας για την ιταλική έκδοση του βιβλίου του «ΑΠΕΡΑΝΤΑ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ».

Παρουσίασε το τελευταίο του βιβλίο στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης, καθώς και σε πολιτιστικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα επίσης στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Καβάλα.

Βιβλία του βρίσκονται σε πολλές ελληνικές βιβλιοθήκες του εξωτερικού.

Απέσπασε κριτικές και δημοσίευσε κριτικές για ομότεχνούς του.

Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας και της επαρχίας, καθώς και μερικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Επίσης δημοσίευσε από ένα ποίημα, σε δύο φωτογραφικά λευκώματα αντίστοιχα.

Έγιναν παρουσιάσεις για τα βιβλία του που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, αλλά και της βορείου Ελλάδος, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες της Καβάλας και της Κύπρου, με εγκωμιαστικά σχόλια, από κριτικούς λογοτεχνίας αλλά και από το κοινό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

Ο συγγραφέας  Θεμιστοκλής Κατσαούνης, τονίζει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ τα εξής:

“Το κάθε συγγραφικό έργο αποτελεί όχι ένα παιδί, αλλά ένα κομμάτι του συγγραφέα, τις περισσότερες φορές από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του.

Τα «Απέραντα τοπία της θλίψης» δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα – αν δεχτούμε ως δεδομένο πως υπάρχουν κανόνες. Έτσι και αυτό το βιβλίο, με τα μικρά πεζά που γεμίζουν τις σελίδες του προσπαθούν να εξερευνήσουν τον άνθρωπο, μέσα από τα εσώτερα της ψυχής του, αλλά και ως κομμάτι του σύμπαντος που αυτός αποτελεί ως άτομο, αλλά και ως μέλους συγκροτημένης κοινωνίας.

Η συλλογή αυτή κάνει κατάδυση στα άδυτα της ψυχής, για να υπενθυμίσει το ηφαίστειο της δικής του ψυχής – που εκρήγνυται! Η λάβα με την οποία αναδύεται αποτελείται από τα συναισθήματα του φόβου, του μίσους, της αγάπης, του έρωτα, της νοσταλγίας και του ονείρου, φτιάχνοντας ένα ανθρώπινο πορτραίτο, στην προκειμένη περίπτωση το πορτραίτο του εαυτού του, όπου σύμφωνα με όλα όσα μας γνωστοποιούν οι βιολόγοι είναι πάντα μοναδικό για την κάθε λογής ύπαρξη, που βγαίνει από το δέντρο της εξέλιξης της ζωής.

Εδώ όμως κρύβεται η μαγεία της όλης υπόθεσης, της τέχνης της λογοτεχνίας, που κάνει κάτι το προσωπικό να συγκινεί ανθρώπους τόσο ποικιλόμορφους μεταξύ τους, μέσα στον χώρο και το χρόνο, δίνοντας στον κάθε συγγραφέα, της κάθε επιτυχίας, τον τίτλο του πιο παράξενου και αλλόκοτου, αλλά παρόλα αυτά γοητευτικότερου επαγγέλματος: αυτό του ποιητή!”.

Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ