Επίσκεψη του τέως Δημάρχου Γκράφενμπεργκ,  Χόλγκερ Ντέμπεκ‚ στην Καβάλα και τη Θάσο.

 Οι συνεργασίες των δήμων στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η επίσκεψη του τέως Δημάρχου Γκράφενμπεργκ,  ΧόλγκερΝτέμπεκ‚ στην Καβάλα και τη Θάσο έφερε στο προσκήνιο ζητήματα ενέργειας, ανάπτυξης και προστασίας των δασών, αλλά και κατάρτισης των νέων. Τον Γερμανό αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θάσου, Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ με τους συνεργάτες του. Νωρίτερα ο  κ.Ντέμπεκ είχε επισκεφθεί την Καβάλα όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Matthias Hoffmann,  με τον οποίο συνομίλησε για θέματα που αφορούν τα οικονομικά κίνητρα της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Οι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στον αγροτικό, ιατρικό και περιβαλλοντολογικό τομέα απασχόλησε τους δύο άνδρες, οι οποίοι εξέτασαν την σημερινή κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και τις προοπτικές για τη χρήση βιοτεχνολογίας. 

Όσον αφορά το διάλογο στον τομέα των δασικών ερευνών και μελετών με τίτλο «Green Thassos-BlackForest», ο οποίος έχει ξεκινήσει μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δασικών Επιστημών της γερμανικής πόλης Rottenburg, έγινε ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση των δύο πλευρών  που είχε γίνει στο Rottenburg τον Απρίλιο του 2018 και προγραμματίζεται νέα συνάντηση την άνοιξη του 2019 σε συνεργασία με τον Δήμο της Θάσου και τη δασική αρχή. Επίσης έγινε ελληνογερμανικός διάλογος για τη χρήση εθελοντικών δυνάμεων στη Θάσο ενισχυτικά στην κρατική πυροσβεστική υπηρεσία και περαιτέρω υποστήριξη. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι διαδικασίες για τη χρήση πυροσβεστικού οχήματος από την πόλη του Reutlingen προχωρούν.

Η ανταλλαγή φοιτητών, μαθητών και πρακτική άσκηση για τους νέους ήταν το θέμα συνάντησης εργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, κατά την οποία συγκεκριμενοποιήθηκαν τα πεδία μαθητείας για τρεις νέους από τη Θάσο στην πόλη Hohenstein – Oberstetten της Γερμανίας.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)  ήταν ένας ακόμα τομέας συνεργασίας, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της Θάσου στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν οι δυνατότητες χρήσης φωτοβολταϊκών, αλλά και βιομάζας για την παραγωγή ρεύματος. Για τη βέλτιστη διαχείριση απορριμμάτων, ο σχεδιασμός προβλέπει την προετοιμασία υποδομής για κομποστοποίηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το Δήμο Reutlingen-Tübingen.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο συνεργασιών ανταλλαγής τεχνογνωσίαςδήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ