Με δεδομένο, ότι ο γεωπολιτικός και στρατηγικός της ρόλος αναβαθμίζεται συνεχώς, προσφέροντάς της νέες δυνατότητες και πλεονεκτήματα, η Ρουμανία προχωρά στην ανάπτυξη μιάς μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με ειδικούς πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, σημαντικά βήματα προόδου πραγματοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ρουμανία, φιλοδοξώντας να βάλει τις βάσεις για να αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ ο ρόλος της αναβαθμίζεται συνεχώς, καθιστώντας την απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο της Δύσης στην ευαίσθητη αυτή γεωγραφική περιοχή. Έτσι, εκτός από το ότι αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της κατα 4,5% – 5% το 2016, και το πολύ ως του χρόνου θα ξεπεράσει το ελληνικό, η χώρα αυτή δείχνει έτοιμη για να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο.
Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε στο Βουκουρέστι, παρουσία 1.000 και πλέον κορυφαίων στελεχών της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, η «Εθνική Στρατηγική Ανταγωνιστικότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης» με τίτλο «Ανταγωνιστική Ρουμανία».

Είναι μια ρεαλιστική και κοστολογημένη στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά, κατ’ αρχάς ως το 2020, που περιλαμβάνει 16 τομείς, 41 προτεραιότητες και 90 δράσεις, που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τον Σεπτέμβριο

Είναι η πρώτη φορά, που παρουσιάζεται μία καταγραφή των προβλημάτων της χώρας και μία συγκεκριμένη, ρεαλιστική και κοστολογημένη στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά, κατ’ αρχάς ως το 2020.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 τομείς, 41 προτεραιότητες και 90 δράσεις, που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τον Σεπτέμβριο .
Οι 16 τομείς περιλαμβάνουν την Εκπαίδευση, την Υγεία, τον αριθμό νέων γεννήσεων, την Διασπορά (και την επιστροφή των “δυνατών μυαλών” πίσω στην χώρα), την Γεωργία, την Καινοτομία, τον κλάδο IT&C, τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια και την καλύτερη απορρόφησή τους, το χρηματιστήριο και τις αγορές ως εργαλεία ανάπτυξης, τις άμεσες επενδύσεις, ξένες και τοπικές, αλλά και τις υποδομές, την κτηματογράφηση των αγροτικών περιοχών, την μείωση της γραφειοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Δημόσιων Προμηθειών, την Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), την Ενέργεια και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το πρόγραμμα εκτιμήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα και τα Υπουργεία της Ρουμανίας στα 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ, για τα επόμενα 4 χρόνια, δηλαδή, περίπου στο 10% του σημερινού ΑΕΠ της χώρας και στο 8% του ΑΕΠ, που αναμένεται να έχει η χώρα αυτή το 2020

Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα της Ρουμανίας δηλώνουν, ότι στηρίζουν τις κατευθύνσεις, που έχουν στοχοθετηθεί.
Το πρόγραμμα αυτό εκτιμήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα και τα Υπουργεία της Ρουμανίας στα 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ, για τα επόμενα 4 χρόνια, δηλαδή, περίπου στο 10% του σημερινού ΑΕΠ της χώρας και στο 8% του ΑΕΠ, που αναμένεται να έχει η χώρα αυτή το 2020.
Ο κυρίαρχος στόχος είναι, το ΑΕΠ ανά κάτοικο, από 57% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, να φθάσει στο 70% ως το 2020. Τα ποσοστά αυτά αφορούν το σύνολο της χώρας, μιας και σήμερα το Βουκουρέστι βρίσκεται στο 130% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Άλλες μεγάλες ρουμανικές πόλεις έχουν εισόδημα, που φθάνει στο 75% – 85%, ενώ φτωχές περιοχές της Ρουμανίας έχουν παραμείνει στο 35% – 45%.

Προγραμματίζεται, η προσδοκώμενη ανάπτυξη να διαχυθεί καλύτερα και να φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους, βελτιώνοντας το συνολικό βιοτικό επίπεδο των Ρουμάνων πολιτών

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αναλυτές, η προσπάθεια αυτή θα γίνει έτσι, ώστε η προσδοκώμενη ανάπτυξη να διαχυθεί καλύτερα και να φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους, βελτιώνοντας το συνολικό βιοτικό επίπεδο των Ρουμάνων πολιτών.
Παράλληλα, ενώ στην Ελλάδα αναζητείται το πότε θα τελειώσει η πτώση του ΑΕΠ της χώρας μας, στην Ρουμανία ξεκίνησε μία ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, με δεδομένο, ότι η χώρα θα αναπτύσσεται για πολλά από τα επόμενα χρόνια, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας προτείνει «να μην πιέσουμε την οικονομία για την μέγιστη ανάπτυξη. Και μία άνοδος του ΑΕΠ της τάξεως του 3% – 3,5% είναι καλή, αρκεί αυτή να είναι συνεχόμενη για πολλά χρόνια. Ας στοχεύσουμε προς το ποσοστό αυτό και κάθε τι παραπάνω θα είναι καλοδεχούμενο».

Η Ρουμανία δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει το 90% των πλεονεκτημάτων της και η οικονομία της έχει ανεξάντλητα, ακόμη, αποθέματα για ανάπτυξη

Βέβαια, στην Ρουμανία, που έχει μπροστά της βουλευτικές εκλογές τον προσεχή Δεκέμβριο, όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν «συμπαθητικά» και «ουτοπικά». Το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν είναι ανώτερο του ελληνικού, ενώ οι ψηφοφόροι δεν διακρίνονται κατ’ ανάγκη για την ωριμότητα της ψήφου τους.
Την ίδια στιγμή, όμως, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα:
Κανένα κόμμα δεν έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και μία συμμαχική Κυβέρνηση θεωρείται πολύ πιθανή.
Η οικονομία και η κοινωνία «έχουν πάρει μπροστά» και κανείς δεν θέλει να χρεωθεί μία απόπειρα επιβράδυνσης της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί αναλυτές, η Ρουμανία δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει το 90% των πλεονεκτημάτων της και η οικονομία της έχει ανεξάντλητα αποθέματα για ανάπτυξη.

roumania

Όμως, η επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση θέλει προσεκτική διαχείριση και αυτό δείχνουν, πως θέλουν να κάνουν και οι Ρουμάνοι.
Λόγω και των τελευταίων εξελίξεων, ο γεωπολιτικός και στρατηγικός ρόλος της χώρας αυτής αναβαθμίζεται συνεχώς, κάτι που την ευνοεί σημαντικά.
Μάλιστα, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφήςτου ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία προωθήθηκε η ιδέα μίας νέας ναυτικής βάσης της Συμμαχίας στην Μαύρη Θάλασσα, με έδρα την Ρουμανία και Πολυεθνική Δύναμη. Όλοι οι ειδικοί βλέπουν πλέον ξεκάθαρα την στενότερη σχέση ΗΠΑ – Πολωνίας – Ρουμανίας.
Ενώ ήδη το 80% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτονται από εθνική παραγωγή (με ιδιωτικές και όχι κρατικές εταιρείες), ως το 2020 το ποσοστό αναμένεται να φθάσει στο 100%.
Σε αυτό το πλαίσιο, και αφήνοντας τις «μάχες εντυπώσεων στα τηλεοπτικά κανάλια», όλα δείχνουν, πως οι πολιτικοί της Ρουμανίας συμφωνούν στα βασικά προβλήματα της χώρας και την επόμενη περίοδο θα προχωρήσει η δημόσια διαβούλευση επί της Στρατηγικής αυτής. Το αποτέλεσμα αναμένεται να αποτελέσει την βάση του προγράμματος της επόμενης διακυβέρνησης, κάτι που, αν υλοποιηθεί, θα προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα για όλους σε αυτή την χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ