Περιγραφική αξιολόγηση, αντί βαθμολογικής κλίμακας στους μαθητές, αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια, μείωση της διδακτέας ύλης, ένταξη στο Γενικό Σχολείο μαθητών με ελαφρές μαθησιακές δυσκολίες και ψηφιακό κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για έξι γλώσσες, ανάμεσά τους και τα τουρκικά, περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας για το αμέσως ερχόμενο διάστημα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Περιγραφική αξιολόγηση, αντί βαθμολογικής κλίμακας στους μαθητές, αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια, μείωση της ύλης και ψηφιακό κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για έξι γλώσσες, ανάμεσά τους τα τουρκικά (!!), είναι μερικές από τις αλλαγές, που ανακοίνωσε, ότι θα έρθουν σύντομα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Βουλή.YPOURGEIO1
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», παρόντων εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Παιδείας, το Υπουργείο, γι’ ακόμη μία φορά, δεν κατάφερε να κρύψει την αμηχανία του σε βασικά ζητήματα, που, ενώ θέλει να φέρει την ανατροπή, δεν γνωρίζει τον τρόπο. Το ζήτημα των Πανελλαδικών, η τεχνική εκπαίδευση, που συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος «γρίφος» για την ηγεσία, αλλά και η διαρροή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους «εγκεφάλους» του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και τις σχετικές δομές, που υποφέρουν από την αδράνεια της ηγεσίας.

Αλλαγές στην βαθμολόγηση, μείωση της διδακτέας ύλης, ένταξη των μαθητών με ελαφρές μαθησιακές δυσκολίες στο Γενικό Σχολείο και ψηφιακά Κρατικά Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας για έξι γλώσσες

Οι αλλαγές, που αναμένονται, είναι οι εξής:
-Βαθμολόγηση: Με περιγραφική αξιολόγησης στοχεύει το Υπουργείο να διαφοροποιήσει την κλίμακα βαθμολόγησης, που ίσχυε μέχρι τώρα στα σχολεία. Αν και ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, στόχος του Υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», είναι να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ του βαθμού και της περιγραφής των χαρακτηριστικών των μαθητών, ώστε να μην περιορίζεται η αξιολόγηση των παιδιών μόνον βαθμολογικά.
-Μείωση ύλης: Σε μείωση της ύλης σε ορισμένα μαθήματα θα προχωρήσει σύντομα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ στα σκαριά είναι η αντικατάσταση κάποιων σχολικών εγχειριδίων, καθώς και ο περιορισμός στο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων.
-Ειδική αγωγή: Ένταξη των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και με ελαφρές μορφές αυτισμού στο Γενικό Σχολείο. Η ηγεσία έκανε ήδη την αρχή, με τις νομοθετικές αλλαγές, που προώθησε για τα τμήματα ένταξης, ενώ στόχος της είναι η παρακολούθηση των μαθητών της ειδικής αγωγής με την στήριξη του αρμόδιου δασκάλου εντός του Γενικού Σχολείου και διατήρηση του Ειδικού Σχολείου για τις βαριές περιπτώσεις.
-Κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας: Από εφέτος θα καθιερωθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Φίλη, το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και με ψηφιακό τρόπο. Μέχρι στιγμής, έχει προγραμματιστεί το πρόγραμμα για τέσσερις γλώσσες, δηλαδή τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά, ενώ προετοιμάζεται και για δύο άλλες γλώσσες, τα ιταλικά και τουρκικά. «Μπαίνουν τα τουρκικά, επειδή είναι μια γλώσσα, που ανοίγει προς τον κόσμο της Ανατολής, αλλά είναι και η μεγαλύτερη γειτονική χώρα της Ελλάδας. Άρα, χρειαζόμαστε, όπου υπάρχει έφεση, μέθοδος και πρωτοβουλία Ελλήνων να μάθουν τα τουρκικά, αυτό να πιστοποιείται κρατικά», σχολίασε ο κ. Φίλης.

«Στο σχολείο του 2016 δεν μπορεί όλα να περνάνε από το Υπουργείο Παιδείας. Θα πρέπει να δοθεί ελευθερία στους συλλόγους διδασκόντων, στην διεύθυνση αλλά και στους γονείς, ώστε να μπορούν να παίρνουν κάποιες αποφάσεις για το σχολείο τους»

Κατά την συνέχιση του διαλόγου στην Βουλή με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την Ε.Ε., ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για τον Εθνικό Διάλογο κ. Κώστας Γαβρόγλου σημειώνει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ότι μια από τις προτάσεις, που ξεχώρισε, είναι αυτή της Γαλλίας, για ενεργή συμμετοχή γονέων στο σχολικό γίγνεσθαι. «Στο σχολείο του 2016 δεν μπορεί όλα να περνάνε από το Υπουργείο Παιδείας. Θα πρέπει να δοθεί ελευθερία στους συλλόγους διδασκόντων, στην διεύθυνση αλλά και στους γονείς, ώστε να μπορούν να παίρνουν κάποιες αποφάσεις για το σχολείο τους. Για παράδειγμα, η χρηματοδότηση ενός σχολείου για εργασίες υποδομών από μια ιδιωτική εταιρεία, θα μπορούσε να είναι μια απόφαση, που θα ήταν, ίσως, καλύτερο να ληφθεί από το ίδιο το σχολείο», δήλωσε ειδικά ο κ. Γιαβρόγλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ