-Οι Έλληνες καταναλωτές περικόπτουν τις αγορές τους, ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις ιδιαίτερα αυξημένες άμεσες και έμμεσες φορολογικές υποχρεώσεις των καταναλωτών!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο για το τρέχον έτος, σημαντική καθίζηση παρουσιάζεται σε όλο το φάσμα της λιανικής αγοράς στην Ελλάδα, από τα τεχνολογικά προϊόντα έως ακόμη και τα ρούχα και τα διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, που αγοράζουμε από τα σουπερ μάρκετ!koinoniko_pantopoleio
Ενδεικτική είναι, μάλιστα, η κατάσταση, που επικρατεί στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καθώς οι πωλήσεις τον εφετινό Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, υποχώρησαν κατά 7,19%, γεγονός που δείχνει, ότι οι Έλληνες σφίγγουν και άλλο το «ζωνάρι», περικόπτοντας πλέον τις αγορές τους σε σημαντικό βαθμό, ακόμη και σε βασικά αγαθά.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτά, την πρώτη εβδομάδα του εφετινού Οκτωβρίου καταγράφηκαν απώλειες της τάξης του 4,3%, ενώ την δεύτερη εβδομάδα του ίδιου μήνα οι απώλειες ήσαν της τάξης του 5,6%.

Η μεγάλη υποχώρηση των πωλήσεων, που καταγράφεται εφέτος στο λιανεμπόριο, οφείλεται κυρίως στις ιδιαίτερα αυξημένες άμεσες και έμμεσες φορολογικές υποχρεώσεις των καταναλωτών!

Συνολικά, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, η μέση μείωση των πωλήσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ ανήλθε στο 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα!
Η μεγάλη υποχώρηση, που καταγράφεται εφέτος, οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και ειδικούς αναλυτές, κυρίως στις άμεσες φορολογικές υποχρεώσεις, δηλαδή στον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και στις έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις, που εξαντλούν μήνα με τον μήνα τα περιθώρια αντοχής των καταναλωτών.
Παράλληλα, η μετάταξη πολλών ειδών διατροφής σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή από τον χαμηλό συντελεστή του 13%, στον συντελεστή 23%, έχει προκαλέσει κάμψη της κατανάλωσης.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι σταθερά όλους τους μήνες του 2016 παρατηρείται μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του όγκου πωλήσεων, από την μείωση της αξίας πωλήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ