(c)ellinikignomi

Μιλάει για το σημαντικό έργο του στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία  π. Απόστολος Μαλαμούσης,  Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, με καταγωγή από το Μουρέσι Πηλίου

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

“Όσοι συμπατριώτες μας δεν έχουν ανώτερο ή ανώτατο δίπλωμα τεχνικών σπουδών και δεν μιλούν γερμανικά ή καλά αγγλικά, καλό είναι να μην επιχειρήσουν να έλθουν στη Γερμανία. Οι ανειδίκευτοι εργάτες δεν έχουν προοπτικές απασχόλησης και σε μερικές πόλεις, όπως λ.χ. το Μόναχο δεν μπορούν να βρουν και φθηνή κατοικία”. Αυτά ανάμεσα σε άλλα σημειώνει,  ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία  π. Απόστολος Μαλαμούσης Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου.   Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία  π. Απόστολος Μαλαμούσης κατάγεται από το χωριό Μούρεσι, του Πηλίου.

Με την εκδότρια της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Γεωργία Κωστακοπούλου

Η συνέντευξη

Μέχρι τώρα έχετε επιτελέσει ένα σημαντικό έργο στην περιοχή της Βαυαρίας. Μπορείτε να αναφερθείτε σε αυτό;

 “Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας με την εμπνευσμένη πηδαλιουχία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου έδωσε και δίνει το πλαίσιο της διακονίας των κληρικών της Μητρόπολης για τις εκκλησιαστικές, ποιμαντικές, και πολιτιστικές ανάγκες των ενοριών. Η δική μου μακρόχρονη διακονία ως προἳσταμένου της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου (1982-2012), ως Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας (1982 -2016) και νυν ως Αρχιερατικού Επιτετραμμένου για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία  έχει την ανεξίτηλη σφαγίδα της αμέτρητης πατρικής αγάπης, διορατικότητας, αποφασιστικότητας, ευρύτητας πνεύματος και πλουσιοπαροχης ευλογίας του ποιμενάρχη μας κ. Αυγουστίνου.

Η βίωση και προβολή της ορθόδοξης ζωής και πνευματικότητας, του ελληνικού πολιτισμού και των αξιών του Γένους μας, στο κέντρο της Ευρώπης, ήταν και είναι κύριο μέλημα της πολυετούς εργασίας μου στο Μόναχο και στη Βαυαρία”.

-Μπορείτε να αναφερθείτε σε μερικά γεγονότα;

 

Θα αναφερθώ παρακάτω σε μερικά μόνο γεγονότα:

 

  1. Σαλβάτορκιρχε Μονάχου: Η απόδοση της Σαλβάτορκιρχε στην κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

 

Ως γνωστό, ο ιστορικός αυτός ναός (που παραχωρήθηκε το 1828 από τον βασιλέα της Βαυαρίας Λουδοβίκο, τον πατέρα του Όθωνα, του βασιλέως της Ελλάδος, στους έλληνες ορθόδόξους πιστούς), περιέπεσε από το 1974–ως μη ώφελε- σε ομάδα σχισματικών παλαιοημερολογητών και χρειάστηκε ένας τριακονταετής δικαστικός αγώνα για την απόδοσή του στην κανονική του εκκλησιαστική Αρχή, δηλαδή στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας. Από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια του Μονάχου, τα ανώτατα διοικητικά και συνταγματικά δικαστήρια της Βαυαρίας και της Γερμανίας και το Ευρωπαικό Δικαστήριο για ανθρώπινα δικαιώματα (Στρασβούργο), παρηκολούθησα νυχθημερόν τη μακρόχρονη πολύπλοκη νομική διαδικασία και συνέταξα, κατ’ εντολήν της Μητροπόλεως Γερμανίας, τη σχετική, πολλών χιλιάδων σελίδων δικογραφία, αντικρούοντας επιτυχώς τα έωλα και αναληθή επιχειρήματα της ομάδας των ελλήνων Μονάχου, που παρακρατούσε αντίνομα επί δεκαετίες την Σαλβάτορκιρχε, στερώντας την από σύμπασα την Ορθοδοξία. Με τις τελεσίδικες γερμανικές και ευρωπαἳκές δικαστικές αποφάσεις αποδόθηκε εσσαεί και αμετάκλητα ο ναός στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και κατά συνέπεια στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

 

  1. Ο ιερός Ναός των Αγίων Πάντων και το Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“

 

Σε κεντρικό σημείο της πόλης  Μονάχου υπήρχε ένας ναός της ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Μονάχου και Φράισινγκ, που παραχωρήθηκε ατελώς το 1982 από τον τότε Καρδινάλιο Μονάχου Joseph Ratzinger (και μετέπειτα Πάπα Ρώμης Βενέδικτο) στη Μητρόπολή μας για τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών μας. Με τις ενέργειες του Σεβασμιωτάτου μας, κ. Αυγουστίνου και την έγκριση του μεγάλου φίλου της Ορθοδοξίας, του μετέπειτα Καρδιναλίου Μονάχου κ. Friedrich Wetter (1982-2008), καταδαφίστηκε ο ναός αυτός το 1993 και κτίστηκε εκ βάθρων στη θέση του ο περικαλλής ναός των Αγίων Πάντων με το πολιτιστικό κέντρο, γραφεία και κατοικίες. Με εντολή της Μητροπόλεώς μας είχα τη γενική ευθύνη και εποπτεία στο σχεδιασμό του όλου κτηριακού συγκροτήματος, στην ανέγερσή του και  και στην περαιτέρω λειτουργία και χρήση του. Με πρόταση του Μητροπολίτη μας κ. Αυγουστίνου μετονομάστηκε το πολιτιστικό μας κέντρο σε „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“, με αφορμή την επίσκεψη της Σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας του Οικουμενικού Πατριάρχη το 2014 στο Μόναχο. Υπηρέτησα ως εφημέριος και προἲστάμενος στο ιερό ναό των Αγίων Πάντων από το 1982 μέχρι το 2012.

 

  1. Η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

 

Η δημιουργία του Ινστιτούτου και η μετέπειτα εξέλιξή του στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και ιδιαίτερα στη σοφή διπλωματική ευελιξία του ποιμενάρχη μας κ. Αυγουστίνου. Κατ εντολήν του Μητροπολίτη μας ενεργούσα πάντα με τις επαφές μου προς τις εκκλησιαστικές, πολιτικές και τις πανεπιστημιακές αρχές και υπηρεσίες της Βαυαρίας για την υλοποίηση αυτού του οράματος και την περαιτέρω απρόσκοπτη λειτουργία του, ενεργώντας αποκλειστικά σε τομείς και παραμέτρους όπου ήταν απαραίτητη η συνέργεια της εκκλησίας μας.

 

  1. Ο Αγιασμός των υδάτων του ποταμού Ίζαρ Μονάχου και του ποταμού Δούναβη στη πόλη Regensburg της Βαυαρίας

 

Ο ποταμός Ίζαρ με τους παραποτάμους του διασχίζει το Μόναχο και στις όχθες του υπάρχουν μεγάλα πάρκα για την αναψυχή των κατοίκων της πόλης, αλλά και των χιλιάδων τουριστών. Με πρωτοβουλία μου το 2002 καθιερώθηκε να τελείται κάθε χρόνο ο αγιασμός των υδάτων του ποταμού, την ημέρα των Θεοφανείων, με παρουσία των επισήμων εκπροσώπων της Βαυαρικής Κοινωνίας, του Γενικού μας Προξενείου, της Παροικίας μας και χιλιάδων πιστών, Ελλήνων και Βαυαρών. Έλληνες και Βαυαροί κολυμβητές ανασύρουν από τα παγωμένα νερά του ποταμού τον Τίμιο Σταυρό, γεγονός που καλύπτεται ευρέως ειδησεογραφικά κάθε χρόνο από τα βαυαρικά ΜΜΕ.

 

Επίσης καθιἐρωσα να τελούμε στις πόλεις Ρέγκενσμπουργκ και Γκέρετσριεντ τον αγιασμό των υδάτων. Στη πόλη Ρεγκενσμπουργ τελούμε τον αγιασμό του ποταμού Δούναβη που διασχίζει σχεδόν όλη την ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, με διεκκλησιαστική τελετή στον Καθεδρικό Ναό της πόλης και επίσημη λιτανεία μέχρι τις όχθες του ποταμού Δούναβη, ενώ στη πόλη Γκέρετσριεντ ο αγιασμός λαμβάνει χώρα στο κολυμβητήριο της πόλης, παρουσία των τοπικών βαυαρικών Αρχών.

 

  1. Η Περιφορά Επιταφίου στη κεντρική πλατεία του Μονάχου, Marienplatz

 

Κάθε χρόνο τελείται στις Ενορίες μας στο Μόναχο η περιφορά του Επιταφίου γύρω από τους Ναούς μας και τις παρακείμενες οδούς.

 

Ήδη με αίτησή μου στο Δήμο Μονάχου αρχίσαμε από το 1993 την περιφορά του Επιταφίου στην κεντρική πλατεία Μονάχου, την Marienplatz, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών και επισήμων εκπροσώπων της Βαυαρικής Πολιτείας και των χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου, καθώς επίσης του Γενικού μας Προξενείου και της Παροικίας μας. Σκοπός της περιφοράς του Επιταφίου στην κεντρική πλατεία Μονάχου ήταν και είναι το να .παρουσιάσουμε δημόσια την εκκλησιαστική μας παράδοση και την επιτυχημένη ενσωμάτωσή μας στη βαυαρική κοινωνία.

 

Επίσης καθιέρωσα την περιφορά Επιταφίου και στη πόλη Γκέρετσριντ με λιτανεία στο κέντρο της πόλης και στάση στη είσοδο του Δημαρχείου της πόλης με προσευχές, ψαλμωδίες και χαιρετισμούς των βαυαρών επισήμων.

 

  1. Η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα στο Μόναχο.

 

Σε δείπνο στην οικία μου το 2004 με τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο και τον Αρχιδήμαρχο Μονάχου κ. Christian Ude πρότεινα να τελείται κατ΄ έτος στη κεντρική πλατεία Μονάχου, την Odeonsplatz, μια διαπολιτιστική Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα, με σκοπό την προβολή ελληνικού πολιτισμού, ορθόδοξης πνευματικότητας   και ελληνοβαυαρικής φιλίας. Ο Αρχιδήμαρχος ενθουσιάστηκε από την πρόταση αυτή και αμέσως δρομολόγησε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την υλοποίηση αυτής της πρότασης. Η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα άρχισε από το 2005 ως μονοήμερη εκδήλωση και σύντομα εξελίχθηκε σε θεσμό με πολυήμερες εορταστικές εκδηλώσεις και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους της πόλης, με πολυποίκιλο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

Η τηλεόραση, το βαυαρικό ραδιόφωνο και οι εφημερίδες προβάλλουν διεξοδικά κάθε χρόνο, με εκτενή ρεπορτάζ και φωτογραφίες, τις εκδηλώσεις μας αυτές.

 

  1. Διεκκλησιαστική και Διαθρησκειακή συμμετοχή και συμβολή.

 

Είχα πολυετή ενεργή συμμετοχή σε διεκκλησιαστικά θεσμικά όργανα της Βαυαρίας, ως μέλος του προεδρείου του Συμβουλίου Εργασίας των Εκκλησιών της Βαυαρίας και του προεδρείου του Συμβουλίου Εργασίας των Εκκλησιών Μονάχου, ως εκπρόσωπος και συντονιστής όλων των ορθοδόξων τοπικών εκκλησιών και των κοπτικών εκκλησιών στη Βαυαρία. Επίσης διετέλεσα και εκπρόσωπος της Συνέλευσης των Ορθοδόξων Κληρικών του Μονάχου, ενός συνδέσμου στον οποίο μετέχουν όλες οι ενορίες των Ορθοδοξων Πατριαρχείων και Εκκλησιών που εκπροσωπούνται στο Μόναχο. Είμαι συνιδρυτής του Συμβουλίου των Θρησκειών Μονάχου, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των πέντε μεγάλων θρησκειών.

 

  1. Συμμετοχή σε Συμβούλια ενσωμάτωσης της Γερμανικής Κυβέρνησης και της Βαυαρικής Πολιτείας

 

Εκπροσώπηση και ενεργή συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα της Γερμανικής Κυβέρνησης, της Βαυαρικής Κυβέρνησης και του Δήμου Μονάχου. Με εντολή του Μητροπολίτη μας εκπροσώπησα τη Μητρόπολή μας επί δεκαετία στη „Σύσκεψη Κορυφής“ της Γερμανίας για θέματα ενσωμάτωσης, υπό την προεδρεία της καγκελαρίου κ. Μέρκελ. Τα προγράμματα της Βαυαρικής Πολιτείας έχουν σχέση με τη μεταλαμπάδευση αξιών στη βαυαρική νεολαία, με την επιτυχή ενσωμάτωση μεταναστών στη βαυαρική κοινωνία και με τον διαθρησκευτικό διάλογο. Ιδιαίτερα καλλιέργησα και καλλιεργώ ακόμη τις σχέσεις με την Εβραική Κοινότητα και με τους μουσουλμανικούς συλλόγους Μονάχου.

 

Με ικανοποιεί ιδαίτερα το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης μας στο επίσημο γεύμα προς τιμή του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις 18 Μαίου 2014 στο Μόναχο δήλωσε ενώπιον του Πατριάρχη μας και όλων των επισήμων βαυαρών και ελλήνων προσκεκλημένων, ότι „ό,τι έχουμε ως Μητρόπολη Γερμανίας στο Μόναχο, τα οφείλουμε στον π. Απόστολο Μαλαμούση“.

 

-Αρκετοί έλληνες μετά την κρίση καταφτάνουν για ένα καλύτερο μέλλον στη Γερμανία. Είναι ίδιες οι συνθήκες που ήταν πριν κάποιες δεκαετίες ή έχουν δυσκολέψει αρκετά αυτές σήμερα; Εσείς ποια βοήθεια προσφέρετε σε πρώτη φάση σε όσους τη ζητούν;

 

 “Οι σημερινές συνθήκες εργασίας στη Γερμανία έχουν αλλάξει κατά πολύ. Στη δεκαετία του 1960 χιλιάδες συμπατριωτών μας ζήτησαν εργασία στη Γερμανία, χωρίς να υπάρχει στη χώρα αυτή η απαραίτητη κοινωνική υποδομή για τη διαμονή τους και τη ζωή τους. Τώρα όμως υπάρχει οργανωμένος κοινωνικός ιστός υποδοχής και ενσωμάτωσης των συμπατριωτών μας, μέσα από τις Ενορίες μας, τα πολιτιστικά κέντρα, τους συλλόγους και τις υπηρεσίες του διακονικού έργου της ευαγγελικής εκκλησίας, της Κάριτας της καθολικής εκκλησίας, των κρατικών φορέων και των τοπικών δήμων και κοινοτήτων.

Στο Μόναχο δημιουργήθηκε προ ετών με κοινή πρωτοβουλία, δική μου και του διευθυντή του Ελληνικού Σπιτιού κ. Κωνσταντίνου Γιαννακάκου, μια ομάδα εργασίας με τον τίτλο:  «Ελληνες στο Μόναχο». Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν έλληνες και βαυαροί εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Δήμου, των Εκκλησιών, διαφόρων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών, με σκοπό το συντονισμό των επί μέρους δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων για την εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας. Η δική μας βοήθεια έγκειτο στη σωστή ενημέρωση για τις συνθήκες εργασίας, στην εξεύρεση κατοικίας, στη διαδυκτίωση με άλλους φορείς και – το δραματικότερο – στην εξασφάλιση εισιτηρίου επιστροφής στη Πατρίδα μας, σε συμπατριώτες μας που δεν τα κατάφεραν να ορθοποδήσουν στη Γερμανία, έμειναν κυριολεκτικά αβοήθητοι στο δρόμο και αναγκάζονταν να επιστρέψουν στην Ελλάδα”.

-Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε έλληνες που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα και να μεταναστεύσουν στη γερμανία; Αποτελεί τη μοναδική λύση ή θα πρέπει να αγωνιστούν και στην πατρίδα μας;

“Όσοι συμπατριώτες μας δεν έχουν ανώτερο ή ανώτατο δίπλωμα τεχνικών σπουδών και δεν μιλούν γερμανικά ή καλά αγγλικά, καλό είναι να μην επιχειρήσουν να έλθουν στη Γερμανία. Οι ανειδίκευτοι εργάτες δεν έχουν προοπτικές απασχόλησης και σε μερικές πόλεις, όπως λ.χ. το Μόναχο δεν μπορούν να βρουν και φθηνή κατοικία. Πιστεύω ότι το παράδειγμα νέων ελληνίδων και ελλήνων που παραμένουν στην Ελλάδα και αναζητούν  εργασία με πρωτόπυπες εφαρμογές προγραμμάτων, στις πόλεις, αλλά κυρίως στην ύπαιθρο, αποτελεί μια σωστή επιλογή, με καλές μελλοντικές προοπτικές για την οικονομία της χώρας μας και για τη δική τους επαγγελματική αποκατάσταση”.

-Διατελέσατε επί 30 χρόνια Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και σήμερα είστε Αρχιερατικός Επιτεραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία και Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου. Όταν πριν πολλά χρόνια φύγατε από ένα χωριό του Πηλίου προς τη Γερμανία είχατε υπολογίσει αυτή την εξέλιξη;

“Ποτέ δεν είχα φανταστεί, ότι ως ένα φτωχόπαιδο που έφυγα από το χωριό μου Μούρεσι/Πηλίου σε ηλικία 12 ετών, για το λόγο ότι οι γονείς μου δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, θα  είχα μια ευρωπαική πορεία ζωής:  2 γυμνασιακά χρόνια στο Βόλο, συντηρούμενος από την μεγαλύτερη αδελφή μου Ευανθία, που μου συμπαραστάθηκε ευεργετικά ως μητέρα, 6  χρόνια στην Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Αναστασίας Χαλκιδικής και 4 χρόνια στη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημιου Αθηνών και τελικά θα οδηγούσε ο Θεός τα βήματά μου το 1982 στη Γερμανία, μαζί με την αξιοθαύμαστη σύζυγό μου. Τέσσερις θυγατέρες, 4 γαμπροί και 10 εγγόνια είναι ο θησαυρός της οικογενείας μας  σήμερα.

Κάθε χρόνο επισκέπτομαι το χωριό μου Μούρεσι στο Πήλιο με δάκρυα ευγνωμοσύνης  για την ευλογημένη από εκεί αρχή της πορείας της ζωής μου. Στο χωριό μου βίωσα ως μικρός  την αγάπη και καλωσύνη όχι μόνο των μακαριστών γονέων μου και των στενών συγγενών μου, αλλά και των συγχωριανών μου και έμαθα από τη ζεστή τους αγκαλιά, να αγκαλιάζω και εγώ  όλους τους ανθρώπους στην ευρύτερη κοινωνία, εντός και εκτός Ελλάδος”.

 

-Έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους οι λαοί; Ή οι πολιτικές είναι αυτές, που δημιουργούν ρήξεις και ρήγματα;

“Όλοι οι άνθρωποι απανταχού της γής είναι παιδιά του Θεού και η γη είναι κοινός τόπος που δόθηκε από τον δημιουργό, για να ζούν όλοι οι κάτοικοι της από γενεά σε γενεά. Δυστυχώς οι πολιτικές και εγωιστικές εθνικές πρακτικές χωρίζουν τους ανθρώπους σε πλούσιους και πτωχούς, σε προνομιούχους και σε σκλάβους, σε θύτες και σε θύματα. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η δίκαιη και ισότιμη κατανομή του πλούτου και των φυσικών πόρων και αγαθών της γης σ΄όλους τους ανθρώπους, σ΄όλα τα μήκη και πλάτη της γης, είναι και θα είναι το κύριο μέλημα των ανθρώπων που η αγάπη τους για τον συνάνθρωπο αποτελεί τη βάση της ζωής τους”.

Θέλω να ευχαριστήσω ολόθερμα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο για την εμπνευσμένη και σοφή συμβολή, συμβουλή και καθοδήγηση και εμού και όλων των κληρικών της Μητρόπολής μας, στο έργο μας στις Ενορίες. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στους Βοηθούς Επισκόπους της Μητρόπολής μας για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του εκκλησιαστικού μας έργου. Είναι μεγάλη ευλογία του Θεού το γεγονός ότι νεώτεροι σε ηλικία κληρικοί πλαισιώνουν από ετών το έργο της Μητρόπολής μας  στο Μόναχο και έχουν ήδη αναλάβει με ζήλο και νεανική σφριγηλότητα τα ηνία της περαιτέρω διαποίμανσης των Ελλήνων Ορθοδόξων, συμπαραστατούμενοι από τους φορείς και συλλόγους της Παροικίας μας στο Μόναχο που από την αρχή στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν με ζηλευτό εθελοντισμό το έργο της Εκκλησίας μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στο Γενικό Προξενείο μας στο Μόναχο για την διαχρονικά στήριξη του εκκλησιαστικού έργου της Μητρόπολής μας στο Μόναχο και Βαυαρία.

Σύνολη η Παροικία μας, με την Εκκλησία μας, με τους συλλόγους, τα ιδρύματα  και τους φορείς της εκφράζουμε ένα θερμό ευχαριστώ προς όλες τις εκκλησιαστικές, πολιτειακές και δημοτικές δομές της βαυαρικής κοινωνίας για την αμέριστη συμπαράστασή τους στα θέματά μας, για την μέχρι τώρα επιτυχημένη αρμονική συμβίωση και δημιουργική σύμπραξη και συνεργία στα καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της βαυαρικής κοινωνίας.

Τιμητικές διακρίσεις

Για την πολλαπλή διακονία και προσφορά του έλαβε, όπως ο ίδιος δηλώνει,  με ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη τις εξής τιμητικές διακρίσεις:

 

  1. τον τίτλο “Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου“ από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο
  2. τον Χρυσούν Σταυρόν, της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο
  3. το Μετάλιον Α΄Τάξεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιςερώνυμο Β΄
  4. τον Χρυσούν Σταυρόν της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο
  5. το Βαυαρικό Παράσημο Αξιών (Bayerischer Verdienstorden), το ανώτατο παράσημο της Βαυαρικής Πολιτείας, από τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας κ. Günther Beckstein
  6. το Μετάλλιο του Βαυαρικού Συντάγματος από την Πρόεδρο της Βαυαρικής Βουλής Barbara Stamm
  7. τον Βαυαρικό Λέοντα, τιμητική διάκριση της Βαυαρικής Κυβέρνησης από τον Βαυαρό πρωθυπουργό Χορστ Σεεχόφερ
  8. το Βραβείο Ενσωμάτωσης της Βαυαρικής Κυβέρνησης από τον Περιφεριάρχη Μονάχου και Άνω Βαυαρίας Christoph Hillenbrand
  9. το βραβείο “Υπόδειγμα ενσωμάτωσης στη Γερμανική Κοινωνία“ από το Γερμανο-Τουρκικό Ίδρυμα Υγείας και τον Αντικαγκελάριο της ΟΔΓ Philipp Rösler
  10. το „Παιδί του Μονάχου“, ιδιαίτερη τιμητική διάκριση από τον Αρχιδήμαρχο Μονάχου Christian Ude
  11. Τιμητικό Δίπλωμα για υποδειγματικό εθελοντισμό από τον Αρχιδήμαρχο της πόλης Schwetzingen, René Pöltl.

 

Η Βαυαρική Τηλεόραση BR παρουσίασε σε τέσσερις ξεχωριστές εκπομπές τη ζωή και το έργο του στη Βαυαρία:

  • με ντοκιμαντερ 45΄ που αναμεταδόθηκε και από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης,
  • με συνέντευξη 45΄στο πολιτιστικό πρόγραμμα (ARD-alpha)
  • με την τηλεοπτική εκπομπή „Νυχτερινή Γραμμή“ (Nachtlinie), διάρκειας 45’
  • με την ειδική έκδοση ) (ντοκιμαντέρ) για χρήση στο μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών στα τα γερμανικά σχολεία.

 

Επίσης η τοπική τηλεόραση Μονάχου münchen.tv ειδικό αφιέρωμα 45΄ στον π. Απόστολο, για το έργο του στό Μόναχο.

 

Τέλος ο  εκδοτικός Οίκος München Verlag του Μονάχου εξέδωσε σε καλαίσθητο τόμο 120 σελίδων, με κείμενα και φωτογραφίες, τη βιογραφία του και την εκκλησιαστική διακονία του στη Βαυαρία.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ