Τον Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μιχάλη Κόκκινο επισκέφθηκε χθες  η Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και  ο  Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Κόκκινος ενημέρωσε την Δρ.Σαραντοπούλου για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο κ. Κόκκινος εξέθεσε στην Γραμματέα του ΣΑΕ τις σκέψεις του αναφορικά με την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και το υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο, αλλά και για μία σειρά δράσεων που προετοιμάζει  η ΓΓΑΕ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της καθώς για τις επικείμενες επισκέψεις του σε σημαντικές κοιτίδες του εκτός συνόρων Ελληνισμού.KOKKINOS

Από την πλευρά της η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου ανέπτυξε στον κ. Κόκκινο τις θέσεις της για τα εκκρεμούντα θέματα που σχετίζονται με το ΣΑΕ, το θέμα της Έδρας του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη , το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού καθώς και για μια σειρά διαχρονικών ζητημάτων που απασχολούν τους απόδημους Έλληνες  στις σχέσεις τους  με την Πατρίδα όπως η φορολογία Ομογενών, η παιδεία, η ψήφος Αποδήμων κ.α.

Ο κ. Κόκκινος και η κυρια Σαραντοπούλου συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία  και των δυο πλευρών για την επιτυχή επίλυση των προβλημάτων. Ότι η Ελλάδα έχει την ανάγκη στήριξης από την Ομογένεια στην δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά και ότι η Ομογένεια χρειάζεται την ισχυροποίηση των δεσμών με την μητέρα Πατρίδα καθώς και την οφειλόμενη αναγνώριση.

 

Τέλος, για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού υπήρξε ταύτιση απόψεων στο θέμα της αναδιοργάνωσης του θεσμού σαν αυτοχρηματοδοτούμενο, ανεξάρτητο όργανο με ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του και στην γενικότερη στρατηγική του ώστε να είναι αποδεκτό από την Ομογένεια και ισότιμος συνομιλητής της Ελληνικής πολιτείας.

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου – Γραμματέας ΣΑΕ