Εφέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη σύλληψη, δίκη και εκτέλεση όλων των μελών του “Άσπρου Τριαντάφυλλου”.
 Όπως είναι ήδη γνωστό, υπήρξε στο Μόναχο από το 1942 μέρι 1943 μια αντιναζιστική οργάνωση με την επωνυμία ” Άσπρο Τριαντάφυλλο”, που συγκροτήθηκε από φοιτήτριες, φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Μονάχου, με σκοπό την αντίσταση κατά του φασισμού και του Χιτλερικού καθεστώτος.
Βασικό μέλος της οργάνωσης “Άσπρο Τριαντάφυλλο” ήταν και ο ρώσσος ορθόδοξος φοιτητής της ιατρικής Αλεξάντερ Σμορέλ.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία της ομάδας  Άσπρο Τριαντάφυλλο. Μεταξύ αυτών είναι και η εκδοχή ότι το όνομα δόθηκε από τον Αλέξανδρο Σμορέλλ, που  είχε επηρεαστεί από έργο του Ντοστογιέφσκι Αδελφοί Καραμαζώφ.
Ο Αλεξάντερ Σμορέλ γεννήθηκε το 1917 στο Orenburg της Ρωσσίας. Σε ηλικία 4 ετών ήρθε με τους γονείς του στο Μόναχο, όπου και μετά τη φοίτησή του στο γερμανικό δημοτικό και το γυμνάσιο, ενεγράφη στην ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Μονάχου.
Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε στην αντιναζιστική οργάνωση “Άσπρο Τριαντάφυλλο”, συνελήφθη από την Γκεστάπο, δικάστηκε σε θάνατο στις 19 Απριλίου 1943 από το χιτλερικό Λαικό Δικαστήριο στο Μόναχο και στις 13 Ιουλίου εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό, με τη λαιμητόμο των φυλακών Μονάχου.
Η ρωσσική ορθόδοξη Εκκλησία τον κατέταξε το 2012 στο αγιολόγιό της, ως νεομάρτυρα.
Με αφορμή το φετεινό 75ο τραγικό ιωβηλαίο του “Άσπρου Τριαντάφυλλου”, διάφοροι φορείς, οργανώσεις, σχολεία και σύλλογοι της Βαυαρίας οργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμή των ηρώων και παραδειγματισμό της κοινωνίας.
Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχει, ως συνδιοργανωτής, και η  Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, διά του Αρχιερατικού Επιτετραμμένου για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση.
  • Στις 18 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα η πρώτη επίσημη εκδήλωση στο ρωμαιοκαθολικό πανεπιστημιακό Ναό του Μονάχου. Διοργανωτές ήταν η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μονάχου, η Ευαγγελική Εκκλησία της Βαυαρίας, η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, η Ευαγγελική και η Καθολική Φοιτητική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Μονάχου, η Ορθόδοξη Ποιμαντική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Μονάχου, η Ευαγγελική Νεολαία Μονάχου και το “Σοφία-Σολ-Γυμνάσιο” του Μονάχου. Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος διάβασε απόσπασμα από μια επιστολή του μέλους του Άσπρου Τριαντάφυλλου, Χανς Σολ στο οποίο αναφέρεται στην υπηρεσία του ως στρατιώτου στη Ρωσσία (1942) και εκφράζει, ως ρωμαιοκαθολικός, το θαυμασμό του για την Ορθοδοξία. Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, καθηγητή στο Τμήμα ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου πλαισίωσε με βυζαντινούς ύμνους την εκδήλωση. (Φωτογραφία 9076 και 9096 Kinderle).
  • Στις 14 Φεβρουαρίου ο Καρδινάλιος Μονάχου και πρόεδρος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων Γερμανίας, Αρχιεπίσκοπος Μαρξ, τέλεσε στον καθεδρικό ναό του Μονάχου ακολουθία, με αφορμή την έναρξη της νηστείας του Πάσχα και αφιέρωσε το κήρυγμά του στο μαρτυρικό θάνατο των μελών του Άσπρου Τριαντάφυλλου. Στην λιτανεία της ακολουθίας τέθηκε επικεφαλής και τοποθετήθηκε δίπλα στην αγία τράπεζα ο Σταυρός που ευρίσκετο στον προθάλαμο εκτελέσεων της φυλακής Σταντελχάιμ Μονάχου. Ο προθάλαμος είχε το όνομα: “Το κελλί των φτωχών αμαρτωλών”. Το Σταυρό αυτό ενατένισαν για τελευταία φορά, διαβαίνοντας την είσοδο προς τη λαιμητόμο, όλα τα εκτελεσθέντα με αποκεφαλισμό μέλη του Άσπρου Τριαντάφυλλου, μεταξύ αυτών και ο αγ. Αλέξανδρος Σμορέλ. Στην εκδήλωση του καρδιναλίου παρέστη και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. (Φωτογραφία 6044 ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μπροστά στον ιστορικό Τίμιο Σταυρό. (Foto Kiderle)
  • Στις 22 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα η  Ημέρα Μνήμης στο χώρο, μέσα στη φυλακή Σταντελχάιμ Μονάχου, όπου εκτελέστηκαν με λαιμητόμο τα μέλη του Άσπρου Τριαντάφυλλου. Μετά την ανάγνωση κειμένων που έγραψαν οι ίδιοι οι εκτελεσθέντες, από φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μονάχου, πένθιμη μουσική με κόρνα, αφή επτά κεριών, κατάθεση  επτά άσπρων τριανταφύλλων και ευχές από τους τρεις εκπροσώπους των εκκλησιών, που είναι επιτετραμμένοι για τη σπουδάζουσα νεολαία του Πανεπιστημίου Μονάχου, του καθολικού ιερέα κ. Holger Adler, του ευαγγελικού πάστορα κ. Dr. Friedemann Steck και του ορθοδόξου Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, μετέβησαν οι προσκεκλημένοι στο διπλανό κοιμητήριο, όπου είναι οι τάφοι των εκτελεσθέντων. Στην εκδήλωση στη φυλακή παρέστησαν ο διευθυντής της φυλακής, συγγενείς των θυμάτων, εκπρόσωποι οργανισμών και συλλόγων, ως επίσης και ο ρώσσος Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Αρτέμοφ.  Η λαιμητόμος ευρίσκεται σε αποθήκη του Βαυαρικού Εθνικού Μουσείου στο Μόναχο, όπου για λόγους επιστημονικής έρευνας και μελέτης έχει αποσυνδεθεί στα βασικά του σκέλη, με μελλοντική προοπτική επανασύνδεσής του και αποκαταστάσής του.   (Η φωτογραφία 6614 είναι από σχετικό ρεπορτάζ της Βαυαρικής Τηλεόρασης  και του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης που παρέστησαν και μαγνητοσκόπησαν την τελετή).
  • Στις 19 Απριλίου θα λάβει χώρα μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Μονάχου και στην αίθουσα όπου δικάστηκαν και καταδικάστηκαν τα μέλη του” Άσπρου Τριαντάφυλλου”, ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με όλους τους συμβαλλομένους φορείς και με το Βαυαρικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη φωτογραφία 345 ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου Μονάχου. Πίσω του η φωτογραφία του Αλεξάνδρου Σμορέλλ, τρίτη από αριστερά (Φωτ. Μαλαμούσης).
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας διοργάνωσε και πέρισυ τον Ιούλιο διορθὀδοξη Ημέρα Μνήμης για τον Άγιο Αλεξάντερ Σμορέλ στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, σε συνεργασία με το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου. Αναλυτικό ρεπορτάζ για την περσινή εκδήλωση υπάρχει στην ιστοσελίδα της εκκλησίας μας hellas-bayern.de στα Επίκαιρα με τον αριθμό 72.
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ