Συνάντηση με εκπροσώπους των ΕλληνικώνΟργανώσεων στην Βρετανία είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη, με θέμα την Ουκρανία. Διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 38 κράτη και Διεθνείς Οργανισμοί.

Επίσης συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Κυπριακής Διασποράς, τον Πρόεδρο και την Γενική Γραμματέα της Εβραϊκής Οργάνωσης “JewishBoardofDeputies”, τους εκπροσώπους των Ομογενειακών και ανταποκριτές των Ελληνικών ΜΜΕ, ενώ ιδιαίτερη ήταν και η συνάντησή του με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κκ Γρηγόριο.

Σε όλες τις επαφές του ο ΥΦΥΠΕΞ συνοδευόταν από τον Πρέσβη κ.ΔημήτριοΤζιρά και τον Διπλωματικό του Σύμβουλο κ.Βίκτωρα Μαλιγκούδη.

Με την Ελληνική Ομογένεια συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με το Brexitκαι τη διασφάλιση των Ελλήνων που ζουν, εργάζονται; επιχειρούν στην Βρετανία, όπως και των παιδιών που σπουδάζουν στα Βρετανικά Πανεπιστήμια.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει καταρχήν συνεννοήσεις με την Βρετανική κυβέρνηση, αν και το θέμα της διασφάλισης των συνθηκών εργασίας, παραμονής και επιχειρείν των Ευρωπαίων πολιτών, όταν ολοκληρωθεί το Brexitθα αντιμετωπιστεί συλλογικότερα, στις συζητήσεις Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πάντως το Υπουργείο Εξωτερικών με Διϋπουργικές Επιτροπές που έχει σχηματίσει με τα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία, είναι έτοιμο για να παρεμβαίνει, είτε στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε., είτε σε διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο», τόνισε ο κ. Κουίκ.

Υπενθύμισε επίσης, ότι σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και την Άνοιξη στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Μπόρις Τζόνσον.

Επιπλέον ο Υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που του τέθηκαν από πλευράς Ελληνικής Ομογένειας, ανέφερε ότι:

 

  • Η Νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο αυτό-οργανωμένο και αυτοχρηματοδοτούμενο ΣΑΕ, στα διεθνή πρότυπα, θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους για τις παρατηρήσεις τους και μετά θα εισαχθεί στην Βουλή. Οι διαδικασίες θα ανοίξουν Φθινόπωρο. Επανέλαβε, επίσης, για πολλοστή φορά, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ξανά-ανακατευτεί στα εσωτερικά και οργανωτικά της Ομογένειας. «Κόμματα και παρεμβάσεις κυβερνήσεων, είναι υπεύθυνα για το πώς κατάντησε και εν τέλει διαλύθηκε το παλιό ΣΑΕ», σχολίασε ο ΥΦΥΠΕΞ.

 

  • Η ψήφος των Ομογενών και η εκπροσώπησή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πέρα από τις συζητήσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Διασποράς, απασχολεί και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα κ. Κώστα Πουλάκη.

 

  • Οι Κεντρικές Υπηρεσίες γνωρίζουν το θέμα της ενίσχυσης με επιπλέον προσωπικό της Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής στο Λονδίνο , λόγω braindrain, δίνοντας το συντομότερο την προσφορότερη λύση.

 

  • Θα έβλεπε πολύ θετικά συνέργειες της Ελληνικής, Κυπριακής και Εβραϊκής Κοινότητας, όπως έχει συμφωνηθεί στη Τριμερή.

 

  • Τα θέματα Παιδείας και ειδικότερα της ελληνικής γλώσσας που του τέθηκαν υπόψη, θα τα μεταφέρει στον αρμόδιο Υφυπουργό για την απόδημη εκπαίδευση κ.Κώστα Ζουράρι.

 

Press office

 

Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ