Και της προστασίας της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισαν σε κοινή τους συνέντευξη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Γερμανίδα Καγκελάριος!
-Άτυπη Σύνοδος Κορυφής γίνεται στο Βερολίνο, με θέματα την κατάσταση στην Συρία, το Ουκρανικό, αλλά και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις με την εκλογή στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται στο Βερολίνο με την συμμετοχή του Προέδρου των ΗΠΑ και των κορυφαίων ηγετών της Ευρώπης. Επί τάπητος, η κατάσταση στην Συρία, το Ουκρανικό, αλλά και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις με την εκλογή Τραμπ.
Το «παρών» στην Σύνοδο δίνουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η Καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τερίσα Μέϊ, της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι και της Ιταλίας Ματτέο Ρέντσι.
Στην συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο Βερολίνο, μαζί με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επανειλημμένα την βαθιά του εκτίμηση για την Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την βεβαιότητα, ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.germaniki-vouli-e
Ωστόσο, οι δύο ηγέτες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις διεθνείς προκλήσεις, που έγιναν εμφανέστερες με την νίκη του Τραμπ. «Δεν υπάρχει επιστροφή από την παγκοσμιοποίηση» τόνισε η Άνγκελσ Μέρκελ, τονίζοντας την σημασία ολοκλήρωσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (TTIP).
H Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε την σύνδεση μεταξύ Γερμανίας, Ευρώπης και ΗΠΑ, στην βάση κοινών πολιτικών αξιών, ειδικά δε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ομπάμα στάθηκε επίσης στην σημασία τήρησης των θεμελιωδών αξιών, τον σεβασμό στην Δημοκρατία, την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το σεβασμό της ελευθερίας.

“Θα ήταν λάθος να ακολουθήσει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ «ρεάλπολιτίκ» απέναντι στην Μόσχα”!

Όσον αφορά την Ρωσία, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε, πως εξαιτίας του μεγέθους της, η συνεργασία μαζί της είναι απαραίτητη. «Είναι προς το συμφέρον μας, η Ρωσία να είναι επιτυχημένο κράτος, η οικονομία της να πηγαίνει καλά, να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της» είπε.
«Προσπάθησα να οικοδομήσω στενές σχέσεις, όμως είμαι ρεαλιστής και αναγνώρισα ότι σε πολλά σημεία οι δύο χώρες έχουν πολύ διαφορετική προσέγγιση», τόνισε. «Η Δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στις άλλες χώρες, στην αυτοδιάθεσή τους και την εθνική τους κυριαρχία, αυτά δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς» υπογράμμισε.
Ανέφερε ως παράδειγμα την Ουκρανία ή την Συρία: «Ελπίζω, πως ο νέος Πρόεδρος θα συνεχίσει με παρόμοιο τρόπο την επιδίωξη εποικοδομητικών σχέσεων αλλά και να σταθεί απέναντι, όταν υπάρχουν διαφορές απόψεων» είπε ο Ομπάμα, λέγοντας, πως θα ήταν λάθος να ακολουθήσει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ «ρεάλπολιτίκ» απέναντι στην Μόσχα.
Ο Ομπάμα αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων ρωσικού «χρώματος», μιλώντας συγκεκριμένα, όχι μόνον για οικονομική κατασκοπεία, αλλά και για παρέμβαση σε ξένες εκλογικές διαδικασίες.
Λαμβάνοντας τον λόγο, η Καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τον θαυμασμό της για την ομαλότητα, με την οποία διεξάγεται στις ΗΠΑ η μετάβαση εξουσίας.
«Όσον αφορά την Ρωσία, από γερμανική σκοπιά πρέπει να πω, πως αφορά το ζήτημα αξιών» είπε η Μέρκελ, τονίζοντας επίσης, πως η ευρωπαϊκή ήπειρος ζει σε περίοδο ειρήνης και πως τμήμα της είναι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας.

“Είμαι αισιόδοξος, όχι μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά και για την πορεία του κόσμου εν γένει, και κυρίως είμαι αισιόδοξος, εξαιτίας της στάσης, που βλέπω να έχει η νεολαία”!

«Από ευρωπαϊκή σκοπιά, η Ρωσία είναι γείτονάς μας και έχουμε συμφέρον καλών σχέσεων, όμως, όταν υπάρχει διάσταση απόψεων, πρέπει αυτό να τίθεται καθαρά» τόνισε. Σχετικά δε με τις προθέσεις της για τις γερμανικές εκλογές, η κ. Μέρκελ είπε, πως θα εκφραστεί στην κατάλληλη χρονική στιγμή, «η οποία δεν είναι σήμερα» όπως σημείωσε, γελώντας. Σε ερώτηση, για το πόσο διχασμένη είναι η αμερικανική κοινωνία μετά την επικράτηση Τραμπ, ο Ομπάμα είπε, πως με φόντο την οικονομία και χάρη και στο Διαδίκτυο, «οι πολιτισμικές συγκρούσεις είναι πλέον πιο άμεσες».
«Είναι σημαντικό να θέσουμε υπό καλύτερο έλεγχο την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογία, ώστε ο κόσμος να έχει το αίσθημα, ότι διατηρεί τον έλεγχο, και να μην στρέφεται σε απλοϊκές λύσεις και σε μία κοσμοθεωρία, στην βάση φυλών και εθνικισμού» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Υπογράμμισε δε πως, ανεξαρτήτως ηγεσίας, στις ΗΠΑ, γίνεται σεβαστή η ελευθερία, στεκόμενος ιδιαίτερα στην θρησκευτική ελευθερία, και τόνισε τον ρόλο θεσμικών δικλείδων ασφαλείας (checks and balances), όπως την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
«Πρέπει να βρούμε εποικοδομητικές και δημιουργικές λύσεις», είπε, αναφορικά με την παγκοσμιοποίηση, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση για παραπλανητικές υπεραπλουστεύσεις και απλές δήθεν λύσεις. «Είμαι, ωστόσο αισιόδοξος, όχι μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά και για την πορεία του κόσμου εν γένει, και κυρίως είμαι αισιόδοξος, εξαιτίας της στάσης, που βλέπω να έχει η νεολαία» τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ