Να αναλάβει ο ΟΗΕ την εποπτεία των Διεθνών αντιτρομοκρατικών πρωτοβουλιών, ζηταει η Μόσχα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πιθανότατα να ξεκινήσουν συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Alexander Bortnikov στους δημοσιογράφους, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων “Sputnik”.300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge
Ο κ. Bortnikov, όταν ερωτήθηκε, αν η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, μπορεί να γίνει εφικτή, απάντησε καταφατικά και συμπλήρωσε:
“Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον, αποφάσισαν πρόσφατα από κοινού, ότι για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, δεν θα πολιτικοποιήσουν την συνεργασία τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα είναι σε συνεχή επαφή”.
Σημειώνεται, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διοργάνωσε μια Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον, διάρκειας τριών ημερών, με σκοπό να συζητηθούν οι εγχώριες και οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, και της τρομοκρατίας. Η Σύνοδος Κορυφής κάλυψε βασικά ζητήματα, που σχετίζονται με τον εξτρεμισμό, συμπεριλαμβανομένης της ριζοσπαστικοποίησης, της πρόσληψης και του κινήτρου να διαπραχθούν βίαιες πράξεις, από τρομοκράτες σε όλον το κόσμο. Σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες συμπεριλαμβάνονται και οι εγκληματικές πράξεις των ακραίων Ισλαμιστων σε διάφορες χώρες.
Η συμμετοχή του Ρώσου διοικητή της FSB, στην Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον, αποκαλύφθηκε την τελευταία στιγμή, όταν η Ρωσία αποφάσισε να διευρύνει τον αριθμό των αντιπροσώπων της στις ΗΠΑ, σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης στις Αμερικανορωσικές σχέσεις.
Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, έχουν επιδεινωθεί μετά τα γεγονότα στην Κριμαία, και την ένοπλη σύγκρουση που ξέσπασε στην ανατολική Ουκρανία.
Ο λόγος έχει να κάνει με την επιβολή εκ μέρους των ΗΠΑ και των σύμμαχων τους, πολλαπλών κυρώσεων κατά των ρωσικών τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας, αλλά και στον στρατιωτικό τομέα.

“Περίπου 20.000 ξένοι από 100 χώρες πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους – Ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει την εποπτεία των Διεθνών αντιτρομοκρατικών πρωτοβουλιών”

“Περίπου 20.000 ξένοι υπήκοοι πολεμούν αυτήν την στιγμή στο πλευρό του ISIL στο Ιράκ. Αυτοί οι 20.000 πολίτες ανήκουν σε περίπου 100 χώρες και πολεμούν στο Ιράκ με την πλευρά της εξτρεμιστικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος”, τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, και διευκρίνισε, ότι “από αυτούς, περίπου 1.700 είναι Ρώσοι πολίτες”.
Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η επιπλέον συμμετοχή και άλλων ατόμων στην οργάνωση αυτή , εγκαταλείποντας τις χώρες τους για να πολεμήσουν στο Ιράκ, για λογαριασμό της εξτρεμιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και να αποτραπούν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις από εκείνους, που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους.
Το Ιράκ, καθώς και η Συρία, υποφέρουν σήμερα από την εξέλιξη των γεγονότων, λόγω του Ισλαμικού Κράτους, που έχει ήδη καταλάβει μεγάλες εκτάσεις και στις δύο χώρες.
Ο ίδιος τόνισε, ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει την εποπτεία των Διεθνών αντιτρομοκρατικών πρωτοβουλιών.
Το πρόβλημα για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ , έγκειται, στο ότι η Μόσχα θέλει να αναλάβει ο ΟΗΕ την εποπτεία του όλου ζητήματος, διότι φοβάται αυθαιρεσίες στην Συρία εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ. Επίσης η Μόσχα φοβάται αναζωπύρωση των εθνικιστικών τάσεων των Τσετσένων στον Καύκασο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ