Επίσκεψη του Γερμανού βουλευτή του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, HolgerKliewe, στο Ηράκλειο.

Σειρά θεματικών συνεργασιών μεταξύ κρητικών και γερμανικών δήμων συζητήθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης κατά την επίσκεψη γερμανικής αποστολής με επικεφαλής τον Γερμανό βουλευτή του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, HolgerKliewe. Την αποστολή πλαισίωσαν σεφ μαγειρικής της λέσχης μαγείρων από την πόλη Ρύγκεν.

Με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, καθώς και του εκτελεστικού γραμματέα της περιφέρειας Κρήτης, Νίκου Ράπτακη,  έγιναν συζητήσεις με θέμα τη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στην εστίαση. Στα σκαριά βρίσκεται μια τέτοια, νέα συνεργασία μεταξύ των Δήμων Μπίντς και Χερσονήσου.

Οι βιόσφαιρες, αλλά και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης  βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της διττής εκπαίδευσης επαγγελματιών στο χώρο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, καθώς η ζήτηση για την εκπαίδευση νέων στον τομέα αυτό αυξάνεται. Επίσης, προβλέπεται  η συνέχιση της εκπαίδευσης μαγείρων από την Κρήτη και την γερμανική πόλη Ρίγκεν στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής  Συνέλευσης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματαηλεκτροσυγκολλητών, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν, συνεχίζονται στην Κρήτη υπό την αιγίδα της ΕΓΣ.

Ο περιπατητικός τουρισμός είναι ένα ακόμα πεδίο συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών το οποίο ενισχύει τον τουρισμό πέρα από τις περιόδους αιχμής. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι Γερμανοί που επισκέπτονται την Κρήτη σε αυτό το πλαίσιο αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ετησίως. Τέλος, ο περιπατητικός τουρισμός ταιριάζει ιδιαίτερα στην Τρίτη ηλικία, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Υπήρχε πρόταση συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Ηρακλείου (ΔΗ.Κ.Ε.Η.) και της χορωδίας της επαρχίας Καλβ (AureliusSängerknabenCalw).

Με τον κ. Μίλτο Λογιάδη, καλλιτεχνικό διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, ο οποίος παρέχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της συμφωνικής ορχήστρας νέων του Δήμου Ηρακλείου, έχει συμφωνηθεί υλοποίηση ενός έργου πολισμού, κατά το οποίο θα υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών με στόχο μια κοινή συναυλία.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).